HR Ablak Így lehet karriert építeni a Valeónál

Így lehet karriert építeni a Valeónál

Szabó Fanni | 2018.08.23 08:33

Így lehet karriert építeni a Valeónál

Gyártósori dolgozóként kezdett tíz évvel ezelőtt, majd minőségellenőr lett, most pedig minőségbiztosítási mérnökként dolgozik a veszprémi Valeonál Zelles Eszter. Úgy véli, a szakmai tapasztalat mellett a nyelvtudás is elengedhetetlen a karrierépítéshez.

Hirdetés

Mikor és hogyan került a Valeohoz?
2008. júliusában az egyik barátnőmtől hallottam a Valeoról és az akkor induló, új termelési egységéről. Szerencsére fel is vettek, itt kezdtem a munkát, gyártósori dolgozóként, majd néhány hét után minőségellenőrként folytattam. 2010 és 2015 között több gyártóterületen is kipróbálva magam talált meg a lehetőség. Felkínáltak egy megüresedett minőségbiztosítási mérnöki pozíciót és éppen azokhoz a termékekhez, ahol addig minőségellenőr voltam, tehát pontosan ismertem a terméken túl a folyamatokat is.

Mire volt szükség ahhoz, hogy mérnöki területen is bizonyíthasson? Milyen feltételeket kellett teljesíteni?
A vállalatnál ingyenesen járhattam nyelvi képzésre, amely fontos volt a munkámhoz. A diplomán túl ugyanis elsősorban a nyelvismeret (angol) megléte volt szükséges a váltáshoz és a termék, valamint a gyártási folyamat ismerete. Ezen kívül a mérnöki munkához szükséges dokumentációk és azok kezelésének elsajátítása is kihívás elé állított. Jelenleg a sorozatgyártással összefüggő problémákkal, selejtcsökkentéssel, továbbá a vevői reklamációk kezelésével foglalkozom leginkább.

– Egy új pozíció, újabb feladatokkal és stresszel is járhat. Mi volt a fő motiváció? Mi jelentette a legnagyobb kihívást?
A bizonyítási vágy hajtott, és persze az is, hogy a munkakörváltás anyagilag is változást hozott az életembe. Az egyetlen kihívást az jelentette, hogy a korábban azonos munkakörben lévő kollégáimat hogyan fogom tudni majd az új munkakörömből kifolyólag irányítani, ők elfogadnak-e engem. Az is nagyon fontos volt számomra, hogy az operátorokkal továbbra is megtaláljam a közös hangot. Szerencsére a felettesem ezeknek a helyzeteknek a kezelésében maximálisan a segítségemre volt, így viszonylag rövid időn belül ez a félelmem is tovaszállt.

Mi az, amit vonzónak talál a vállalatban?
Rendkívül meggyőző érv mellette, hogy már 25 éves múlttal rendelkezik, komoly tudástőkét felhalmozva, és folyamatosan bővül a termékpalettája.

Hogyan látja a jövőjét 5-10 év múlva?
Hosszú távon tervezek a vállalatnál, szeretem a munkám és a jövőben is hasonló feladatokkal szeretnék foglalkozni egy összetartó, jó csapatban, mint amilyen a jelenlegi is.

Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik sikeresek szeretnének lenni a munkájukban?
Olyan munkát válasszanak, amit szívesen csinálnak és az alapoktól kezdjenek építkezni. Úgy vélem, aki szakirányú középiskolai képzésben vesz részt, könnyebben sajátítja el ugyanannak a szakmának a felsőfokú ismereteit, mint aki gimnáziumból kerül egyetemre. Mindezek mellett azt gondolom, hogy manapság a nyelvtudás és a szakmai gyakorlat a legfontosabb.

– Mint bármely más autóipari vállalatnál, bizonyára a Valeonál is a férfi dolgozók vannak többségben. Nőként, hogyan tudott helytállni a műszaki szakmában?
Az elején voltak aggodalmaim, hogy talán nehezebb lesz majd érvényesülnöm, nagyobbak lesznek az elvárások velem szemben, mint a férfi kollégákkal, de szerencsére nem így történt. Nem tapasztaltam hátrányát annak, hogy nőként töltöm be ezt a munkakört. A Valeonál a nemek egyenjogúsága abszolút megvalósul.

Kiemelt Partnereink