HR Ablak Continental: A fiatalokat új módon lehet bevonni a munka világába

Continental: A fiatalokat új módon lehet bevonni a munka világába

autopro.hu/V.M. | 2022.08.24 16:23

Continental: A fiatalokat új módon lehet bevonni a munka világába

Fotó: Continental Press Releases

A Continental autóipari beszállító szerint a fiatalok munkáról alkotott képe gyakran nem tükrözi a valóságot, és a helyzeten csak rontott a világjárvány. A megoldás a jól megtervezett vállalati képzésekben és a megfelelő kommunikációban rejlik.

Hirdetés

„Mikor fiatalokkal beszélünk, gyakran azzal szembesülünk, hogy sokuk idejétmúlt és a valóságot nem tükröző képpel rendelkezik bizonyos szakmákról” – fejtete ki Hanno Gieseke, a Continental németországi képzési menedzsere. „Erre a tendenciára ráerősítettek a lezárások, mikor különösen a fiatalok főként digitálisan élték életüket.”

Gieseke továbbá rámutatott, hogy a lezárások alatt a fiatalok a közösségi médiában és a sportban találtak példaképeket, ami még távolabb lökte őket a valós munka világától. A menedzser szerint ezen változtatni kell, például a szakmák vonzóságának bemutatásával.

Rugalmasság és pénzügyi támogatás

Dr. Ariane Reinhart, a Continental emberi kapcsolatokért felelős igazgatója a munkaerőhiány súlyosbodásával fenyegető probléma egyik fontos eszközének tekinti a vállalatok által kínált képzéseket. „A képzés kulcsszerepet játszik a gyorsan mélyülő munkaerőhiány orvoslásában” – fogalmazott.

Reinhart véleménye szerint a pénzügyi támogatással és a képzések rugalmasabbá tételével gyorsan el lehetne érni a kívánt hatást, vagyis a több fiatal bevonását a céges képzésekbe.

A népszerűtlen szakmákat tanulók képzés alatti fizetését például adóktól és járulékoktól mentessé lehetne tenni. „Némely képzési program esetében a nettó és a bruttó fizetésnek meg kell egyeznie” – húzta alá Reinhart.

A rugalmasság és a pénzügyi támogatás azonban nem elég szerint. „Fel kell világosítanunk a fiatalokat arról, hogy a céges képzések milyen fontosak lehetnek az életút tervezésében” – utalt az igazgató többek között a stabilitásra, szemben az álom munka elérhetetlenségével.

„Hosszú távon a vállalati képzés gyakran azonos vagy még jobb karrier és kereseti lehetőségeket nyújt, mint az egyetem” – fűzte hozzá Reinhart.

Lejjebb kell adni a túlzó elvárásokból

Az emberi kapcsolatokért felelős vezető másfelől óva intette a cégeket attól, hogy a gyakornoki programokra jelentkezőkkel szemben túlzó elvárásokat szabjanak. „A képzési piac kiürült. Sok cég nincs abban a pozícióban, hogy magas követelményeket állítson, vagy hogy válogasson a gyakornokok kiválasztásakor.”

„Sok fiatalemberben látunk értékes tehetséget, amit csak célzott módon felszínre kell hozni, majd ápolni. A motiváció ezután magától fog jönni” – mutatott rá Reinhart.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink