Gyártósor Verhetetlen ár-érték arányú gépek a GE-CO-tól

Verhetetlen ár-érték arányú gépek a GE-CO-tól

Szabó Fanni | 2018.11.28 05:00

Verhetetlen ár-érték arányú gépek a GE-CO-tól

Az ár-érték arány az egyik legfontosabb tényező egy gép kiválasztásánál – véli Csoma András, a CNC Rapid Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalat már a nyolcvanas évek óta foglalkozik fémforgácsolással. Fő profiljuk a nagypontosságú forgácsolt alkatrészek és készülékek gyártása, melyek megmunkálásához a legkorszerűbb technológiával rendelkező gépekre van szükség. Ebben megbízható partnerük a GE-CO Hungary Kft., mely már évtizedek óta a legfőbb technológiai beszállítója a győri cégnek.

Hirdetés

A vevői igények gyakorlatilag egyre csak bővülnek, ezek kiszolgálásához pedig bizonyára a legkorszerűbb, magas automatizáltságú gépekre van szükség. Hogyan vált a GE-CO az egyik legfőbb beszállítóvá?
A GE-CO-val a kapcsolat évtizedes múltra tekint vissza. Azt tapasztaljuk, hogy a GE-CO-tól verhetetlen ár-érték arányú gépeket tudunk beszerezni. Több olyan berendezésünk is van, mely magasabb árkategóriába tartozik. Komplexitásban és gyártási kapacitásban is kiemelkedő az, amit a GE-CO nyújtani tud. Számos Doosan, Enshu, Mori Seiki, Muratec berendezésünk van szintén a GE-CO által, melyek kiváló ár-érték arányú gépek. Az utóbbi időben általában ellenorsós, több revolver fejes, önmagukban automatizált esztergákat vásároltunk tőlük. Sok olyan géppel rendelkezünk, amelyek alapanyag tároló és betöltő rendszerrel is felszereltek. Megmunkálási-, illetve gépkomplexitás tekintetében is felső kategóriás gépeket kapunk a GE-CO-tól.

Sokszor előfordul, hogy a gépforgalmazók megcsúsznak a határidőkkel, ami adott esetben a termelést is befolyásolhatja. Milyen a közös munka a GE-CO-val?
Rendkívül gördülékeny. Számos gépgyártóval szakítottuk meg a kapcsolatot pontosan azért, mert ilyen problémák merültek fel. A GE-CO az egyetlen olyan partnerünk a piacon, ahol mind az értékesítés, mind a szerviz kifogástalan és zökkenőmentes. Nem véletlen, hogy van már olyan gép, amit a 2020-as üzleti évre rendeltünk tőlük. Azt látjuk, hogy nagyon magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak. Nincs gond a határidőkkel, nincs gond a rendelkezésre állással. A legtöbb kereskedőnél sajnos rendszeresek a problémák, mi pedig a gyártással szeretünk foglalkozni. A beszállítóink dolga, hogy a technológiai kiszolgálásunkat megfelelően megoldják, ezt a GE-CO maradéktalanul teljesíti. Természetesen minden beszerzés előtt feltérképezzük a piaci lehetőségeket, de a benchmarking is azt mutatja, hogy azzal az ár-érték aránnyal, amit ők kínálnak, nagyon nehezen versenyeznek mások a piacon.

Mely piacokra szállít főként a CNC Rapid Kft.?
Elsősorban kis-közepes sorozatokat gyártunk, 500 darabtól az évi 50 ezer darabos volumenig és mennyiségig, ezért a klasszikus autóiparba nem szállítunk. Az a célunk, hogy a vevőinket komplex alkatrész portfólióval szolgáljuk ki. A nagy stratégiai vevőinknél kivétel nélkül több száz cikkszámos portfóliókkal vagyunk jelen. Három nagy stratégiai vevőnk van: az egyikük vasúti fékrendszerek, a másik szivattyúk, a harmadik pedig vákuumszivattyúk gyártásával foglalkozik. Ezen partnereinknek kivétel nélkül stratégiai megmunkálási technológiákat végzünk, melyek bizonyos helyeken összeszereléssel, akár komplett projektek kiszervezésével járnak együtt. Ezen kívül gyártunk mozgólépcsőkhöz forgó jeladókat, robotalkatrészeket, üvegipari palackozó gépsorokhoz alkatrészeket, tehát nagyon széles a portfólió.

Vannak hazai ügyfelek is vagy kizárólag külföldre dolgoznak?
A végfelhasználást tekintve 99 százalékban exportra irányul a tevékenységünk, de szállítunk a nemzetközi partnercégek magyarországi leányvállalatainak is. Jellemzően a nagy stratégiai partnereinket európai szinten több lokációra kiterjedően szolgáljuk ki. A Knorr-Bremsének például szállítunk Münchenbe, Budapestre és Mödlingbe is. A Grundfos négy magyar gyárából háromba szállítunk, továbbá Németországba és Dániába is.

Milyen eredményeket vár a vállalat az idei év végére?
Az idei év nagymértékben a munkaerőpiaci változások kezelésének jegyében telt. Ebből az következik, hogy az idei évben az automatizáláson volt a hangsúly. Új, automatizált gyártócellákkal dolgozunk, de igyekszünk a már meglévő automatizált gyártási folyamatokat is minél inkább függetleníteni az emberi jelenléttől. 25 százalékos árbevétel növekedésre számítunk, amely elég jelentős eredmény. Hozzá kell tenni: az elmúlt két évben 1 milliárd forint feletti összegben valósítottunk meg új beruházásokat. A fejlesztéseink folyamatosak. A cég által termelt jövedelem egy bizonyos hányadát automatikusan befektetésre különítjük el. 2016 végén tulajdonosváltás történt a cégnél, nagyon sok volt a teendő, jelenleg az új tulajdonosi körrel az első kétéves időszakot zárjuk. A jövő év egyszerűbb lesz olyan szempontból, hogy kizárólag az új projektek megvalósítására kell koncentrálnunk. A cél továbbra is az, hogy a termelékenységünket és a hatékonyságunkat tudjuk növelni.

Kiemelt Partnereink