Gyártósor Úttörő módon fejlesztené a prediktív karbantartást a Bosch

Úttörő módon fejlesztené a prediktív karbantartást a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2021.08.17 10:18

Úttörő módon fejlesztené a prediktív karbantartást a Bosch

Fotó: Bosch

A Bosch a cambridge-i Fetch.ai céggel fogott össze, hogy javítsa a prediktív karbantartás hatékonyságát. A kettő vállalat közreműködésében megvalósuló tesztprogram során egyszerre több, a Bosch berendezéseit használó vállalattól fognak adatokat gyűjteni, majd azokat a meghibásodások előrejelzését végző algoritmusok fejlesztésére fordítani.

Hirdetés

A teszthez a Fetch-ai kollektív tanulási hálózatát fogják felhasználni, amit több vállalattól érkező adatok gyűjtésére és mesterséges intelligencia általi együttes feldolgozására hoztak létre.

A Bosch még 2019-ben lépett együttműködésre a brit céggel, aminek kollektív tanulási hálózatába akkor egy saját számítógépet (hálózati csomópontot) is bekapcsolt. A mostani projekt, ami során a kollektív tanulás koncepciójának prediktív karbantartásban alkalmazhatóságát fogják felmérni, egy kiterjesztése ennek a partnerségnek.

Túl lassú a tanulási folyamat

A meghibásodások előrejelzése, azáltal azok elkerülhetővé tétele fontos hatékonyságjavító technológia a gyártóvállalatok számára, figyelembe véve, hogy a váratlan meghibásodások plusz költségeket és a rendelések késve teljesítését eredményezhetik.

A közelgő meghibásodásra utaló jeleket felismerő gépi tanulásra – a mesterséges intelligencia egy komponensére – épülő prediktív karbantartás gyakorlati kivitelezése azonban nem egyszerű, mivel a rendszer tanulását lehetővé tevő hibák viszonylag ritkán jelentkeznek – fejtette ki Jonathan Ward, a Fetch.ai technológiai vezetője. A Bosch-sal tesztelt megoldásban azonban több külön vállalattól származó adatot összesítenek és vizsgálnak meg, a több adattal pedig gyorsabban fejlődhetnek a hibákat jelző algoritmusok.

A teszt során a gyűjtött adatokkal több algoritmust fognak betanítani, amiket aztán a partnercégek a saját berendezéseiken fognak tesztelni A vállalatok ezután szavazattal dönthetik el, hogy mely gépi tanulási modell bizonyult a leghatékonyabbnak.

Nem kell az adatbiztonság miatt aggódni

A Fetch.ai és a Bosch közleménye alapján egyedülállónak számító megoldás tesztelése során a kényes adatok biztonságának garantálása érdekében a nyers adatokat nem fogják megosztani a Fetch.ai rendszerével.

„A nyers adat és akár a tanulási modell megtartását lehetővé tevő, több szereplőt átfogó biztonságos és megbízható számítástechnika kulcsfontosságú a megosztott adatban rejlő valós érték realizálásához” – mondta el Dr. Alexander Poddey, a Bosch, Fetch.ai vállalatával együttműködő dolgok gazdasága (EoT) kutatói csapatának tagja.

Kiemelt Partnereink