Gyártósor Újabb kínai autógyár épül Oroszországban

Újabb kínai autógyár épül Oroszországban

Biró Csongor | 2014.06.24 17:00

Újabb kínai autógyár épül Oroszországban

A kínai Great Wall Motors (GWM) augusztusban kezdi tulai üzemének az építését. Az uzlovajai ipari parkba települt kínai autógyártó évente 150 ezer autó előállítását tervezi.

Hirdetés

A Great Wall állami támogatásként tíz éven át nem fizet majd vagyonadót, jövedelemadóját pedig fix 15,5 százalékon tartják. A beruházás összege meghaladja a 18 milliárd rubelt (120 milliárd forint) - számolt be a moszkvai Kommersant napilap. A gyártósort 2017-ben indítják be, a gyárat 2020-ra fejezik be véglegesen. Lesz prés-, hegesztő-, festő- és összeszerelő üzem, ahol összesen 2500-an dolgoznak majd. A Great Wall Haval márkanév alatt gyártja majd autóit a Tulai területen.

Hover H3: orosz piacra kínai autó

A kínai gyártó jelenleg Great Wall Hover H3, H5, valamint Wingle pickupot szerel össze a Moszkva közeli Gzselben. Idén márciustól a lipetszki régióban is elkezdődött egy összeszerelő üzem építése. A kínai autók jelenléte kezd érezhetővé válni Oroszországban, ahol január és május között 0,7 százalékos volt a Great Wall piaci részesedése. A gyártó öt hónap alatt hétezer autóját értékesítette, 21 százalékkal elmaradva a tavalyi eredményeitől.

A PricewaterhouseCoopers elemzői szerint a kínai autógyártóknak van keresnivalójuk - a gyengülő autópiac ellenére - Oroszországban, mert élénkül a kereslet az olcsó autók, főleg az olcsó szabadidő-autók iránt.

Kiemelt Partnereink