Gyártósor Szoftverfejlesztés a szerszámgépgyártás mellé

Szoftverfejlesztés a szerszámgépgyártás mellé

autopro.hu | 2022.06.01 07:19

Szoftverfejlesztés a szerszámgépgyártás mellé

A DMG MORI Heitec Digital Kft. budapesti irodája | Fotó: cnc.hu

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a szoftverfejlesztés és a gépipar világa? Hogyan ülteti egy asztalhoz egy vállalat a gépész- és villamosmérnököket az IT fejlesztőkkel? Milyen lehetőségeket teremt ez? Milyen hatással vannak erre napjaink digitalizációs trendjei? Ezekre a kérdésekre kereste a választ interjújában a CNC Media, ahol Dr. Várady Péter, a DMG MORI Heitec Digital Kft. és a Heitec Hungary Kft. ügyvezetője beszélt az általuk fejlesztett alkalmazásokról, a cég terveiről és a szoftverek és szerszámgépek összefonódásáról is.

Hirdetés

A kezdetek

A nemzetközi Heitec cégcsoport közel 40 éves múltra tekint vissza, annak idején klasszikus mérnöki irodaként indult az automatizálástechnikai megoldások területén, de már széles körű kompetenciákkal rendelkezik az elektronika, a gyártó- és minőségellenőrző rendszerek és a digitalizáció területén is. A ma már 1000 fő feletti munkatárssal rendelkező, máig családi tulajdonban lévő cégcsoport központja a németországi Erlangen, de emellett mintegy további 10 német telephellyel és leányvállalatokkal rendelkezik Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, Törökországban, Kínában, továbbá bő négy év óta immár Magyarországon is.

„Korábban egy ipari IT fejlesztő cégnél kezdtem szoftverfejlesztőként, ahol később ágazatvezető lettem, majd az ottani utolsó 10 évemet mint ennek a szoftvefejlesztő cégnek az ügyvezetője töltöttem el – mondja Dr. Várady Péter. Sokat tanultam ez idő alatt, részese voltam organikus fejlődésnek, akvizícióknak és mindannak, ami hozzátartozik a KKV-ból nagyvállalattá történő átalakulásnak. 2018-ban csatlakoztam a Heitec-hez ügyvezetőként, amely Magyarországon is gyors növekedésnek indult és ma már egy széles kompetenciákkal bíró mérnöki vállalattá vált, hiszen elektronikával, szoftverekkel, gépészeti tervezéssel és digitalizációs megoldásokkal is foglalkozunk”.

Tárgyalóterem a Heitec budapesti irodájában

Tárgyalóterem a Heitec budapesti irodájában | Fotó: cnc.hu

A Heitec és DMG MORI közös vállalata

A németországi Heitec-nek már korábban is volt kapcsolata a DMG MORI-val, hiszen a Celos fejlesztésén közösen dolgoztak. Magyarországon a Heitec 2019-ben kezdett el a Celos rendszertesztelésén dolgozni, egy tesztlabor létrehozásával.

„Akkoriban még az ötös verziót teszteltük, most már a hatos van a piacon. Hat fős csapatunk volt, ami fél évre rá megduplázódott. 2019 végén kaptam a hírt, hogy a Heitec és a DMG MORI tárgyal egy közös fejlesztőközpont alapításáról, így jött létre a DMG MORI Heitec Digital Kft., amiben a Heitec-nek picivel több a tulajdonrésze, megőrizve így a középvállalati rugalmasságot” – mondja Várady.

Dr. Várady Péter, a DMG MORI Heitec Digital Kft. ügyvezetője

Dr. Várady Péter, a DMG MORI Heitec Digital Kft. ügyvezetője | Fotó: cnc.hu

Jelenleg egy integrált digitalizációs platform fejlesztésén dolgoznak, mely szolgáltatásaival lefedi az egész gyártási életciklust, és a Celos legújabb verzióján túl magában foglal a DMG MORI portfóliójába vagy érdekkörébe tartozó számos különböző megoldást, ilyen például a WERKBLIQ, az ISTOS, az UP2PARTS, a PAYZR, a Connectivity és az Adamos Store is. A Németországban már felépített fejlesztőcsapatok mellett a magyarországi központ 2020-ban indult el, ami két év alatt közel 150 főre bővült. A növekedés itt nem áll meg, ami nem csak létszámban vagy a megbízások számában mérhető, hanem az itt végezett munka egyre nagyobb hozzáadott értéket képvisel, hiszen a budapesti fejlesztőmérnökök egyre nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak.

Széles skálájú tevékenységkör és munkaerő

A DMG MORI Heitec küldetése a szoftverfejlesztés, ezen belül az integrált digitalizációs megoldások és szolgáltatások fejlesztése a szerszámgépipar számára. Az új termékek mellett a korábban különböző földrajzi helyeken készülő szoftvermegoldások egységes szemléletű továbbfejlesztését ma már a budapesti kompetenciaközpont támogatja, gyorsabbá és hatékonyabbá téve így a munkát.

„Egyre nehezebb jó szakembert találni a fejlesztésekhez, ez Németországban sincs máshogy. Különösen az IT területén van szükség egyre több szakemberre. Mi itt Magyarországon vonzó munkahelyet kínálunk a fejlesztőmérnököknek, hiszen világszínvonalú, az iparág jövőjét meghatározó termékek készülnek nálunk, azt is mondhatnám: igazi mérnöki alkotások. Emellett pedig igyekszünk a lehető legrugalmasabb munkakörülményeket biztosítani a kollégáinknak” – számol be róla Várady.

Celos vezérlők a tesztefeladatok elvégzéséhez a budapesti iroda laborjában

Celos vezérlők a tesztefeladatok elvégzéséhez a budapesti iroda laborjában | Fotó: cnc.hu

Szoftverfejlesztés gépgyártó múlttal

Felmerül a kérdés, hogyan illeszkedik a DMG MORI fő profilja, a szerszámgépgyártás mellé a szoftverfejlesztés és a digitalizáció? A DMG MORI felismerte már több éve, hogy a digitalizáció a következő mérföldkő az ipar világában, amire kiemelten nagy figyelmet fordít, hiszen hatalmas potenciál rejlik a szerszámgépek körüli világ digitalizációjában. Ennek a támogatására fogott össze a Heitec és a DMG MORI, hogy közösen készítsenek digitalizációs megoldásokat az ipar számára.

„Sokat hallani róla, hogy zajlik a negyedik ipari forradalom, amit a digitalizáció hozott létre: új üzleti modellek, hatékonyságnövelés a fókusz. A DMG MORI pedig rendelkezik egy nagyon jó digitalizációs stratégiával, aminek az célja, hogy átvezesse az egész szerszámgépipart a digitális korba. Itt a DMG MORI Heitec-nél már bő két éve olyan szoftveres megoldásokon, szolgáltatásokon dolgozunk, amik lefedik a gyártás teljes életciklusát, egészen a megrendelések kezelésétől a gyártástervezésen át a szervizelésig, karbantartásig. Sok esetben ráadásul akár más gyártók gépei is integrálhatóak ezekbe a megoldásokba” – emeli ki Várady.

„Egyre nehezebb jó szakembert találni a fejlesztésekhez, ez Németországban sincs máshogy”

„Egyre nehezebb jó szakembert találni a fejlesztésekhez, ez Németországban sincs máshogy” | Fotó: cnc.hu

A kereslet és kínálat egyensúlya

„Az ügyfélkapcsolatoknak a döntő része a DMG MORI-nál van, ahogy a termékmenedzsment is. Ugyanakkor mi is egyre több visszajelzést kapunk az ügyfelektől, látjuk a helyi piacot. Tavaly nyáron kezdtük el értékesíteni a régióban a részben itt készülő termékeket és digitális szolgáltatásokat, valamint most indítjuk el a terméktámogatási és integrációs szolgáltatásunkat is. Két digitális értékesítő kollegánk van, akik szorosan együttműködnek a környező országokban lévő gépértékesítő kollegákkal.”

A piac és a fejlesztés tehát szoros kapcsolatban van, a visszacsatolás is kifejezetten jó. Mivel házon belül van a fejlesztés és az értékesítés, így számos szinergia, tudásátadás zajlik a két funkció között, amire a DMG MORI-nál is felfigyeltek, így egyre nagyobb bizalmat szavaznak meg a magyarországi fejlesztőközpontnak.

Globális csapat

„Ez egy nagy ívű pálya, az értékesítésnek még az elején vagyunk. Az elvárásaink és reményeink is azok, hogy exponenciális felfutás előtt állunk a következő 3-5 évben. Jelenleg egy 3-4 fős csapatunk van az értékesítés és terméktámogatás terén, reményeink szerint egy éven belül ez akár megduplázódhat.” – mondja Várady

A cég közreműködésével fejlesztett termékeket nyilván nem csak regionálisan, de globálisan is értékesíti a DMG MORI. Az értékesítési csatornák kiépítése mellett folyamatosan fejlődik a globális termékfejlesztés is, így a DMG MORI HEITEC termék- és szoftverfejlesztése egy nemzetközi projekt csapatmunkájába illeszkedik.

Az IT szektorra gyakorolt hatás

A DMG MORI szoftverfejlesztése saját példából is táplálkozik: a fejlesztett termékeket saját üzemei is használják, így elsőkézből érkeznek visszajelzések a szoftverfejlesztés irányába. Az ügyfélkör fejlesztési igényei, javaslatai a DMG MORI értékesítői hálózatán érkeznek vissza a fejlesztés irányába, melyeket a termékmenedzserek összesítenek és építenek be a fejlesztésbe.

A DMG MORI mindig híres volt arról, hogy folyamatosan törekszik az ipari innovációra. A digitalizációs stratégiájával most ismét zászlóshajóként megy előre, fejlesztve a gyártás körüli világot és létrehozva a digitális gyár koncepcióját. Fejlesztéseivel lefedi a teljes gyártási ciklust, melynél még nem állhat meg a fejlődés, új funkcionalitások, új megoldások kellenek majd, a piacról érkező ügyféligények alapján.

Fotó: cnc.hu

Digitalizáció magyarországi viszonylatban

„A kis- és közepes méretű gyártó cégek digitalizációs törekvéseit nehezebb kiszolgálni, de egyre több kisebb cég látja, hogy érdemes ebbe az irányba haladni, hiszen már rövid távon is meg tudnak térülni ezek a beruházások. Ezeknek az alkalmazásoknak az a fő céljuk, hogy a meglévő géppark hatékonyságát növeljék, vagy akár új üzleti lehetőségeket teremtsenek. Egyre nagyobb a nyitottság eziránt. Persze a COVID miatt az elmúlt évben sok beruházást visszafogtak, illetve azelőtt meg már voltak jelei egy autóipari recessziónak is. De az ügyfelek most újra nyitottabbak a digitális megoldások felé.”

A digitalizációs fejlesztések, beruházások esetén érthető, hogy amit egy multinacionális cég megengedhet magának, azt egy 20-30 fős kisüzem nem feltétlenül. A DMG MORI ezt a kihívást is felismerte, amikor a stratégiáját kidolgozta, ezért jól skálázhatóvá, méretezhetővé alakította termékeit, így a valós ügyféligényekre, gépszámra lehet szabni a megoldásokat, akár havidíjas előfizetéses rendszerben. Nagy hangsúlyt fektet a DMG MORI ezen felül arra, hogy az általa kínált megoldások gyártófüggetlenek legyenek, így jóval szélesebbre körbe juttathatja el megoldásait. A WERKBLiQ szervizalkalmazás, az ISTOS gyártástervező alkalmazás, és a gyártóhelyeket támogató TULIP rendszer is élen jár ebben.

Jövőbiztos fejlesztések

„A szoftverfejlesztői bázisunk kiépült, kiváló szakembereket tudtunk felvenni, akiknek a tudására tudjuk alapozni a jövőbeli fejlődést” – számol be Dr. Várady Péter. Idén és jövőre is 15-20%-os további létszámbővülést tervezünk. Azonban a szoftverfejlesztőknek együtt kell dolgozni a gépészmérnökökkel, villamosmérnökökkel meg kell érteniük a gyártást, egy szerszámgép működését. Ez nem megy egyik napról a másikra. Éppen ezért oktatásokkal, gyárlátogatásokkal támogatjuk a kollegáknak a tudás megszerzését.”

A DMG MORI Heitec nagy hangsúlyt fektet a kollégák képzésére, arra, hogy az informatikusok is megismerkedjenek a szerszámgépekkel. Céljuk, hogy az összes fejlesztő élőben is lássa azt, amin dolgoznak. A vállalat a cégcsoport egyik legmodernebb, legdigitalizáltabb gyárába a FAMOT-ba, szakmai tréninget, illetve gyárlátogatást biztosít a kollégáknak, így megismerhetik a gyártást, láthatják működés közben a saját maguk által fejlesztett termékeket.

„Saját fejlesztéseink bemutatására tervben van egy virtuális showroom kialakítása, egy digitális gyár létrehozása is. Most ezen dolgozunk a DMG MORI-s kollégákkal, hogy teljes körűen bemutathatóak legyenek a szoftvermegoldások és a köztük húzódó kapcsolatok.”

A jövő kapcsán kiemelkedően fontos a biztonság és a megbízhatóság, amely a szoftverfejlesztés terén igazi kulcskérdésnek mondható. Olyan korban élünk, ahol a kiberbűnözés egyre fenyegetőbb, így alapkövetelmény az adatbiztonság.

„A DMG MORI Heitec a cég alapítása után már fél évvel ISO 27001-es minősítést szerzett, amire kevés vállalat képes ilyen rövid időn belül. Fontos, hogy biztonságban legyenek nem csak az ügyfelek adatai, hanem a termékfejlesztés minden vonatkozása” – emelte ki Várady.

„A szoftverfejlesztői kapacitásunk kiépült, kiváló szakembereket tudtunk felvenni, akiknek a tudására tudjuk alapozni a jövőbeli fejlesztéseket”

„A szoftverfejlesztői kapacitásunk kiépült, kiváló szakembereket tudtunk felvenni, akiknek a tudására tudjuk alapozni a jövőbeli fejlesztéseket” | Fotó: cnc.hu

Iparfüggetlen vagy gépiparnak szóló megoldások?

A DMG MORI Heitec megoldásai elsősorban a gépipart szolgálják ki, de léteznek kifejezetten iparágsemleges szoftverek is, mint például az általuk érékesített TULIP. A szoftver egy rugalmas applikáció építő platform, amelynek segítségével növelhető a folyamatbiztonság, egyszerűen gyűjthetőek az adatok és visszakövethetővé válik a termelés; csupa olyan ismérv, amit minden iparág hasznosítani tud.

„A DMG MORI saját folyamataiba is integrálja a TULIP rendszert, illetve különálló megoldásként is értékesítik azt. Mi is foglalkozunk a TULIP értékesítésével, illetve vannaj saját applikációs mérnökeink hozzá, így a TULIP mentén hamar el fogunk jutni nem kifejezetten szerszámgépes cégekhez is” – mondta Várady. Kiemelném még a WERKBLiQ-et, pont azért, mert gyártófüggetlen. Ez egy olyan szervizes, karbantartási platform, amivel meg lehet célozni komplett gyárakat, üzemeket, ahol heterogén a gépstruktúra. Nem csak szerszámgépes iparágban lehet használni, hanem más területen is lehet ezt a szolgáltatást honosítani. Nagyon sokféleképpen konfigurálható.”

Fotó: cnc.hu

Mit hoz a jövő?

Fontos, hogy az itt dolgozó fejlesztőmérnökök minél jobban kötődjenek a céghez és az itt készülő termékekhez. Ez folyamatos munkát igényel, hiszen a kollégák szaktudása a cég legfontosabb értéke. Ezért is fordítanak figyelmet a folyamatos szakmai fejlődésre és kihívásokra, valamint a munkakörnyezetre és a lehető legnagyobb rugalmasságra.

„Ahogy már említettem, a DMG MORI célja a teljes iparág digitális átformálása. Összességében már most annyi minden van a DMG MORI digitalizációs portfóliójában, hogy tényleg azt gondolom, megkerülhetetlenné vált ezen a téren is, ezáltal pedig a DMG MORI Heitec-nél folyó fejlesztések is.”

További információk a DMG MORI Heitec Kft. hivatalos Facebook és LinkedIn oldalán.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink