Gyártósor Számos előnyt kínálnak a ponthegesztő robotok

Számos előnyt kínálnak a ponthegesztő robotok

autopro.hu/V.M. | 2022.04.05 13:18

Számos előnyt kínálnak a ponthegesztő robotok

Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

Az autóiparban elterjedt, de más iparágakban is jelenlévő ponthegesztő robotok több olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, aminek köszönhetően hozzájárulhatnak egy vállalat termelési folyamatának és nyereségességének fejlesztéséhez. Éppen ezért célszerű lehet megfontolni beszerzésüket, miközben természetesen a technológia korlátjairól sem szabad megfeledkezni.

Hirdetés

A ponthegesztés kettő fémalkatrész egy ponton összehegesztésére szolgál. A magasfeszültségű elektromos áram bevezetési pontján rendkívül magas hőmérséklet alakul ki, aminek eredményeként a kettő fém elem megolvad és összeforr. Az egyszerűsége és széles körben alkalmazhatósága miatt az iparban elterjed ponthegesztést mára gyakran robotok végzik.

A ponthegesztő robotokat alkalmazó szektorok közül kiemelendő az autóipar, ami elsőként implementálta széleskörűen a gyártási folyamatokban az ipari robotokat. Ma egy autógyárban lévő robotok nagy része a karosszériák ponthegesztésével foglalkozik. Az autóiparon kívül továbbá a repülőgép-, a hajó- és a fémipar is gyakran támaszkodik ponthegesztő gépekre.

A legtöbb ponthegesztő robot hattengelyű vagy artikulált robotkar – ideértve a kollaboratív kialakításúakat is. Ezek előnye, hogy többtengelyes koncepciójuknak köszönhetően a nehezebben hozzáférhető helyeket is elérik, ideálissá téve őket a nagy, komplex alakú munkadarabok kezeléséhez. Egyszerű, lapos munkadarabokhoz ugyanakkor elegendőek a kartezián típusú robotkarok is.

Mikor érdemes váltani?

A ponthegesztő robotok alkalmazása több előnnyel is jár, mielőtt azonban egy vállalat ilyen gépekbe ruházna, a #HowToRobot szerint érdemes felmérnie, hogy valóban szüksége van-e a robotok alkalmazására.

Az automatizáláshoz megfelelő indokkal szolgálhat például a nagyobb termelékenység iránti igény. A ponthegesztő robotok gyorsabbak az emberi munkaerőnél, és a nagyobb sebességüket napról-napra változatlanul képesek fenntartani.

Ugyancsak érdemes megfontolni a robotok beszerzését, ha magasabb gyártási minőség elérése a cél. A modern hattengelyű robotok milliméter alatti pontossággal képesek a hegesztések elvégzésére, ami messze meghaladja az emberek képességeit. A nagyobb pontosság kevesebb hibát, az pedig kevesebb selejtet és visszaküldött terméket jelent.

Ugyancsak jó okkal szolgál az automatizáláshoz a munkaerőhiány. Ma az ipar minden ága szembesül valamekkora munkaerőhiánnyal, amire megoldást jelent a tradicionálisan emberek által végzett feladatok gépekkel elvégeztetése. A hegesztőrobotok gyakran tíz évnél is tovább működőképesek maradnak, emellett szükség esetén átállíthatóak más feladatok végzésére, ezzel további rugalmasságot kínálva.

Ne feledkezzünk meg a korlátokról sem!

A ponthegesztő robotok tehát több problémára is megoldást jelentenek, azonban a korlátjaikkal is érdemes tisztában lenni, ha beruházási döntéseinket biztos alapokra akarjuk helyezni.

A korlátok egyike, hogy megtérülésükhöz kellően nagy volumenű termeléssel kell rendelkezni. Az alacsony gyártási számok mellett a robotok nagyobb gyorsaságát egyszerűen nem lehet kihasználni, ami gátolja a beruházás megtérülését. Ezen problémához kapcsolódik a robotok magas beszerzési ára is, mivel az a megtérülésükhöz szintén szükségessé teszi egy bizonyos termelési volumen meglétét.

Az új termékek bevezetését vagy a termékek módosítását követő újraprogramozás ezenkívül egy olyan feladat, aminek megoldásáról előre gondoskodni szükséges. Az átprogramozáshoz általában szükség van egy programozási ismeretekkel rendelkező szakemberre a csapatban, de legalább egy olyan külsős szakemberre, aki idejében el tudja végezni a termeléskieséssel járó átprogramozást.

Összefoglalva tehát, az előnyök és korlátok ismeretében a vállalat egy jól megalapozott döntést hozhat a ponthegesztő robotok beszerzéséről, biztosítva beruházása megtérülését és a termelékenység maximalizálását.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink