Gyártósor Saját robottal bővülne a magyar kkv

Saját robottal bővülne a magyar kkv

Pörge Béla | 2022.07.05 16:20

Saját robottal bővülne a magyar kkv

Torma József, a Jankovits Engineering villamos automatizálási vezetője | Fotó: Jankovits Engineering

Interjú Torma Józseffel, a Jankovits Engineering villamos automatizálási vezetőjével a cégnél alkalmazott mesterséges intelligencia alapú megoldásokról, az automatizáció szerepének növekedéséről, és a mérnöki munka iránti igények változásáról.

Hirdetés

- Hogyan változtak a vevői elvárások az elmúlt tíz és főleg az elmúlt három évben a célgépek automatizációjának tekintetében? Mekkora hányadát teszik ki megrendeléseiknek az automatizált célgépek? Hogyan változik az arányuk?

- Lassan huszonegy éve űzöm ezt az ipart, így a tapasztalataim – és az idősebb kollégáim meglátásai – alapján azt mondhatom, hogy egyre gyorsabb az automatizáció, egyre nagyobb a változás. Ezzel párhuzamosan a technológiai fejlesztések iránti igény is nő, a vevők elvárják az automata működést. Míg korábban csak a mozgásokat és a nehéz funkciókat automatizáltuk vagy robotizáltuk, addig ma már számos úgynevezett kényelmi funkció esetében is megjelent ez az elvárás.

Az operátorhiány szintén felerősítette az automatizálás iránti igényt: olyan helyeken is beindultak az ilyen irányú fejlesztések, ahol korábban fel sem merült a robotizáció. Ma már olyan ellenőrzési funkciókat is lehet automatizálni, amikre korábban nem volt mód – a mestereséges intelligencia segítségével már megfelelő színvonalon lehet minőségellenőrzést végezni a gépek segítségével.

Ami még komoly változás az utóbbi években, hogy míg régebben egy-egy megépített gépünk szigetüzemben működött, addig ma ez nem jellemző az iparban, szinte mindenhol különböző termelésirányítási rendszerekhez csatlakoznak a gépeink. Ennek megfelelően a villamosrészlegünk bővült az IT irányába, mert a szoftverek egyre nagyobb szerepet kapnak a gépek életében.

- Mennyire jellemző, hogy hagyományos gépeket vásárolnak a cégtől? Mekkora hányadát teszik ki megrendeléseiknek az automatizált célgépek?

- A legnagyobb vevőink multinacionális vállalatok – jellemzően autóipari cégek -, ők nagyon komoly minőségirányítási rendszerrel dolgoznak. Ebben a szegmensben szinte mindenhol elvárás, hogy automatizált legyen az adott gép és legyen beillesztve valamilyen termelésirányítási rendszerbe. Ugyanakkor még előfordul, hogy szigetüzemben működő gépet vásárolnak, de ezeknek az aránya egyre kisebb.

Fotó: Jankovits Engineering

- Egy korábbi interjúnkban a kamerás ellenőrzőrendszereket emelte ki kollégája példaként a Jankovits Engineeringnél zajló innovációra. Bemutatná bővebben ezt a területet? Mikor célszerű kamerás ellenőrző rendszerek beépítésében gondolkodni a megrendelőnek?

- Ahogyan már említettem, tapasztalataink szerint az automatizálás egyre inkább kiterjed a minőségellenőrzésre is. Számos vállalatnál a vizuális ellenőrzéseket még emberek végzik, ők néznek meg bizonyos alkatrészeket, hogy azok megfelelően kerültek-e legyártásra, jól építették-e be őket. Ezt a feladatot egyre többen szeretnék kamerás, vizuális ellenőrzőrendszerrel kiváltani.

A járműipari termékeken meglehetősen sok minőségellenőrzést végeznek, a mi műhelyünkben is van most egy autó, amin azt vizsgáljuk, hogy a megfelelő felszereltséghez tartozó alkatrészek kerültek-e be, illetve minden elem jó pozícióban van-e.

- Lehet azt mondani, hogy a Jankovits Engineering rendszerintegrátori szerepre tör a beruházások kivitelezése során?

- Amennyiben ez azt jelenti, hogy komplett rendszereket építünk be, integrálunk, akkor igen. Általában felmerül egy igény a vevő felől – sőt, a multik esetében gyakran már megoldás is, amit tovább kell fejleszteni -, ezt követően már az ajánlatadás közben megkezdődik egy konzultáció a vevővel a berendezés megvalósításáról. Egyre inkább a komplett rendszerekre, gyártócellákra van igény robotos kiszolgálással, automata működéssel és ellenőrzéssel. Mindez adatgyűjtéssel és termelésirányítási rendszerbe illesztve.

- Tehát teljesen komplett rendszert kínál a Jankovits Engineering. A vásárlás után is foglalkoznak még a géppel?

- Egyrészt a karbantartást mi végezzük, másrészt nyitottak vagyunk arra is, hogy egy komplexebb rendszer működtetésében is segítsünk. Ezek mellett előfordul, hogy a gépet bővíteni kell új funkciókkal, ezt rendszerint szintén mi végezzük.

- Hogyan jelenik meg a mesterséges intelligencia a vállalatnál? Milyen területeken alkalmazzák?

- Ezt elsősorban az említett kamerás ellenőrzésnél használjuk. A folyamat úgy néz ki, hogy a géppel megkeresünk valamilyen színt, formát vagy jellegzetességet, amit megmérünk, és egy szabály alapján tudja ellenőrizni a gép az alkatrészt.

Fotó: Jankovits Engineering

Az már egy fokkal komolyabb feladat, amikor egy kárpit színét, vagy más, kevésbé szabályszerű tulajdonságot kell vizsgálni. Egy magyar céggel együttműködve fejlesztettünk egy mesterséges intelligencián alapuló felismerőrendszert, ami ezeket a nehezen megfogható és szabályszerűségekkel nehezen leírható dolgokat képes jól azonosítani. Ez az emberi agy mintájára gépi tanulás módszerrel dolgozik. A betanítás időigényes, viszont megbízhatóan és jól működik a rendszer olyan helyeken, ahol a szabályokon alapuló megoldások nem működnek megfelelően.

- Folyamatosan bővülő kkv-ként bevételük körülbelül mekkora arányát fordítják kutatás-fejlesztésre? Mik a legfontosabb irányok a kutatás-fejlesztésben a vállalatnál?

- A fejlesztések nálunk projekthez kötöttek, azaz egy projektnél felmerülő kihívásokat oldjuk meg, ebben merülünk el alaposabban. Saját erőből, a jövőre is gondolva fejlesztettük ki kamerás laborunkat, ahol a vizuális ellenőrzési feladatokra végzünk teszteket. Ezzel az aktuális feladatokhoz egyedi megoldásokat tudunk fejleszteni, tesztelni.

Emellett tervben van egy saját robot beszerzése, amivel bizonyos kísérleteket előre tudunk elvégezni, amivel gyorsabban és jobban tudunk reagálni a felmerülő igényekre.

- Hogyan változtak elvárásaik a mérnöki munkával szemben az elmúlt évtizedben? Hogyan tudják képezni mérnökeiket a folyamatos, gyors változások követésére?

- A szakképzés nem tudja lekövetni azt a sebességet, ahogyan fejlődnek a különböző technológiák. A hozzánk kerülő kezdő mérnökök esetében – természetesen a megfelelő alapok elsajátítása mellett – elsősorban azt vizsgáljuk, hogy kellően motiváltak-e, érdekli-e őket a terület. Ezt követően a konkrét munkához szükséges ismereteket menet közben sajátítják el nálunk. Ehhez szükség van tapasztalt mérnökökre, akik át tudják adni a megfelelő mérnöki szemléletet és a tudást a fiataloknak.

Egyre több területtel foglalkozunk, így ezt a kihívást úgy tudjuk megoldani, hogy minden területnek megvannak a specialistái: az ipari PC-k, az IT programozás, a kamerák és a vizuális ellenőrző programok ismerete, a robotok, a PLC-k és hardvertervezés mind-mind olyan területek, amiknek van egy-egy olyan szakembere a cégnél, aki mélyebben beleásta magát a területbe. Az általános ismeretei természetesen mindenkinek megvannak az összes részről.

- Az ipar átalakulása megköveteli, hogy szinte tanácsadóként együtt fejlesszék a célgépeiket a megrendelővel. Hogyan tud a szakembergárda megfelelni az elvárásoknak?

- Mindig szükség van közös gondolkodásra a projektjeinknél, hogy a gép olyan legyen, amit a vevő szeretne. Jó kommunikációs készségre van szükség, illetve a fent említett specialistákra, így tudunk megfelelni a sokrétű elvárásoknak.

- Milyen most a munkaerő helyzete a Jankovits Engineeringnél? Biztosított az utánpótlás?

- Mindig tudunk találni megfelelő embereket a feladatokhoz, de ez nem megy minden esetben könnyen. Szerencsére akadnak olyan emberek, akik kihívásnak tekintik az egyedi projekteket, illetve vonzza őket az a hozzáadott érték és tudás, ami egyedivé és sikeressé teszi a cégünket.

Az 1992-ben családi vállalkozásként alakult Jankovits Engineering mára egy 82 fős vállalattá fejlődött, jelentős szerepet betöltve a hazai gépgyártás, automatizálás és ipari hidraulika területén. A vállalat kiemelt figyelmet fordít a kutatásra és fejlesztésre, melynek irányvonala a megnövelt élettartam, az energiatakarékos üzemmód és a környezetbarát technológiák kialakítása. Az innovációs fejlesztéseknek köszönhetően a társaság folyamatosan szélesíteni tudja termékpalettáját, mely a vevők számának növekedését és a vállalkozás stabilitásának megerősítését eredményezi.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink