Gyártósor Nem egyszerű felpörgetni a chipgyártást

Nem egyszerű felpörgetni a chipgyártást

autopro.hu/P.B. | 2022.02.01 10:21

Nem egyszerű felpörgetni a chipgyártást

Fotó: Pexels

A 2021 elején berobbant chiphiány óta a világ több országában is az elsődleges kérdéssé vált a félvezetők ellátásának biztosítása. Az Egyesült Államok ebből a szempontból érdekes helyzetben van, hiszen korábban sokkal fontosabb szerepet töltött be ezen a piacon, mára azonban nagy a kitettsége több ázsiai ország felé is.

Hirdetés

2019-ben az USA a világ ötödik legnagyobb chipgyártója volt, ám ezzel is csak a világon legyártott félvezetők tizenegy százaléka készült az országban. Azóta előbb a koronavírus-járvány, majd a chiphiány forgatta fel a világot, és a chipek megfelelő beszerzése égetően fontos kérdéssé vált, hiszen szinte minden modern vívmány terjedéséhez (elektromobilitás, 5G, kvantum-számítástechnika) félvezetőkre van szükség.

A kérdés az amerikai kormányzat számára is fontos, hiszen számos terv született az elmúlt hónapokban a chipgyártás fellendítésére. Az Intel két új üzem építését jelentette be húszmilliárd dollár értékben, néhány nappal később pedig a kormány bejelentette, hogy összességében 52 milliárd dollárral támogatja az amerikai chipipart. Ezek mellett a GlobalFoundries is kapacitásnövelést jelentett be, valamint a tajvani TSMC is gyárat épít az országban.

Ahhoz semmi kétség nem férhet, hogy ezekre az intézkedésekre szükség van: a chiphiány globális szinten visszavetette a járműipart, ez alól az USA sem kivétel, sőt kifejezetten erősen sújtja az országot a jelenség. Az Industry Week szerzője, aki egyben a UCLA professzora is, Christopher S. Tang úgy véli, ezek a lépések fontosak, de nem elegendőek.

Fel kell mérni a helyzetet

Először is, a félvezetőket funkciójuk alapján négy nagy termékcsoportba sorolhatjuk: mikroprocesszorok, memória, analóg chipek, valamint érzékelők és szenzorok. A különböző típusú chipeknek különböző ellátási láncai vannak.

Bármilyen félvezetőkről is legyen szó, a szűk keresztmetszetet a lapkagyártási kapacitás okozza. Ezenkívül más bemeneti anyagokból, például diódákból, kondenzátorokból és hordozókból is hiányt szenved az ipar 2020 óta. Ezért alapvető fontosságú, hogy az Egyesült Államok kormánya az iparral együttműködve rövid távú terveket dolgozzon ki a jelenlegi hiányok leküzdésére, valamint hosszú távú terveket biztosítsa a félvezető ellátási lánc működését.

El kell kerülni a kiszervezést

A hiány enyhítésének céljából fontos az alapanyagok helyi előteremtése. A szilíciumlemezek gyártása viszonylag könnyen bővíthető az Egyesült Államokban, azonban nemrégiben kiderült, más anyagból is komoly hiány merült fel: a chipeket az áramkörökkel összekötő úgynevezett szubsztrátumok ellátása is akadozik, és ez a probléma akár évekig is fennállhat.

A szubsztrátumok gyártásán jóval kisebb a haszonkulcs, mint magán a chiplemezek gyártásán. Éppen ezért ezt a tevékenységet a legtöbb amerikai cég kiszervezi – az Industry Week szerint ezen változtatni kell, és a kormánynak ösztönöznie kell a gyártókat a helyi termelésre.

Kutatás-fejlesztés

A szerző a harmadik lépésnek a félvezetők gyártástechnológiájának fejlesztését emeli ki. Új kutatási és fejlesztési kapacitások létrehozásával és a teljes félvezető-ellátási lánc gyártási kapacitásának bővítésével az Egyesült Államok visszanyerheti vezető szerepét a területen.

S miért olyan kiemelten fontos a gazdasági okok mellett is, hogy az USA visszanyerje vezető szerepét a chipgyártásban? Az Industry Week cikkének zárása szerint azért, mert a félvezetőket az Egyesült Államokban találták fel, így különösen fájó, ha ott hiány áll fenn a chipekből.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink