Gyártósor Nagyot fejlődtek a hidraulikus szivattyúk

Nagyot fejlődtek a hidraulikus szivattyúk

autopro.hu/D.Á. | 2020.11.16 10:22

Nagyot fejlődtek a hidraulikus szivattyúk

Fotó: Applied Fluidpower

Egyre növekszik a kereslet az adott teljesítmény leadására képes, de kompaktabb, könnyebb, hatékonyabb gépek iránt. A tervezőknek meg kell találniuk az egyensúlyt, és kis helyet foglaló, de erős berendezéseket alkotniuk. Ez a folyamat zajlik a hidraulikus szivattyúk terén is.

Hirdetés

Hatékonyságon innen és túl

Számos iparág érdeklődik az egyre kisebb gépek után, de az építőipar és a mezőgazdaság jár az élen. A nagyobb hatékonyságot megcélozva például egyes rakodógépek és mezőgazdasági rendforgatók egyre kisebbek lettek, miközben teljesítményükből nem veszíthettek. A trend oka lehet például a szabályoknak való megfelelés vagy a költségcsökkentés.

A gépek fejlesztésére hatással van az őket kezelő szakemberek hiánya – könnyen kezelhető eszközök kellenek, amiknek a használata hamar elsajátítható, így a dolgozó hamar munkába állhat.

A termelékenység azáltal is nő, hogy a gépek kifinomultabb, precízebb munkára képesek, emellett könnyebben kezelhetőek. Hamarabb és pontosabban végezhető el egy feladat, de felmerül a megbízhatóság kérdése – a tulajdonosok stabil befektetést, hatékony működést és üzemanyag-fogyasztást várnak.

A megfelelő szivattyú

Az új, dugattyús, nyitott körű szivattyúk segítik a hatékonyabb gépek fejlesztését. Többféle praktikus méretben érkeznek, precizitást és hatékonyságot kínálnak.

A hidraulikán alapuló gépeket használókat sújtja a hiszterézis. Lényege, hogy például egy szivattyú átszállított folyadékmennyisége megegyező szabályzási paraméterek mellett különböző alkalmakkal eltér attól függően, hogy a rendszer milyen állapotban volt előzőleg. A jelenség a gép különböző egységein átáramló, azokkal kölcsönhatásba kerülő folyadék belső súrlódására és közegellenállási erejére vezethető vissza, melyek miatt a szabályzási behatáshoz képest a rendszer késve reagál. Így történhet meg, hogy például egy maximum 100 köbcentiméter szállítására képes szivattyútól, ha 50 köbcentimétert kérünk, az szállíthat például 55-öt is, az előző üzemállapottól függően. Ez öt százalékos hiszterézist jelent, ami ma egy átlagos értéknek számít.

A megszokott jelenség pontatlanságot és megbízhatatlanságot okoz, amit a gépkezelőnek kell kompenzálnia, így az üzemeltetés nehéz, kevéssé hatékony, pontatlan, ezért az üzemeltetők fejlődést igényelnek.

Egy korszerű szivattyú segít a tervezőknek a hiszterézis csökkentésében azáltal, hogy szolenoid szelepeken keresztül készteti a vezérlőegységet a kívánt és a fennálló állapotok közötti különbség csökkentésére. Ez a billenőtárcsa állapotáról visszajelzést adó szenzorral történik, amely a mechanikai súrlódás forrását tudja megkerülni, így dinamikusan vezérelhető a szolenoid szelepek áramlása. Egy megfelelő hidraulikus motorral párosítva, korszerű szoftverekkel magasan személyre szabható, hatékony gépek tervezhetők.

A nyitott körű szivattyúk golyóscsapágyakkal is felszerelhetők a megszokott siklócsapágyak helyett, ahogyan a billenőtárcsa is. Így tovább javulhat a hiszterézis visszaszorítása, illetve a hatékonyabbá váló gépet kisebb terhelés éri, ezáltal kevesebb karbantartást igényel — számolt be a MachineDesign.

Kiemelt Partnereink