Gyártósor Nagy gondforrás a termékdokumentumok hibás kezelése

Nagy gondforrás a termékdokumentumok hibás kezelése

autopro.hu/V.M. | 2022.04.01 10:20

Nagy gondforrás a termékdokumentumok hibás kezelése

Fotó: Pixabay

A termékeket az egész életciklusukon keresztül támogató dokumentációk készítése és kezelése sok kihívással jár, és a becsúszó hibák komoly következményekkel járhatnak, ideértve a hibás gyártást, illetve a kieső értékesítéseket is.

Hirdetés

Egy termék életciklusa során nagy mennyiségű információt szükséges kommunikálni arról, hogy hogyan működik a termék, hogyan készül, hogyan kell azt felszerelni, használni és így tovább. Mindez dokumentációk készítését és szétosztását, illetve együttműködést követel meg.

A 3D-s termékdokumentációs megoldásokat fejlesztő amerikai Canvas több mint 500 gyártási szektorban dolgozó vezető megkérdezésével végzett felmérést a termékdokumentációk kezelésével kapcsolatos problémákról. A többek között az autó- és repülőipart, valamint az orvosi eszközök gyártását is lefedő felmérés eredményeként komoly, gyártáshibákhoz és kieső eladásokhoz vezető hiányosságokat fedeztek fel a dokumentumok készítése, kezelése és felhasználása terén.

Szinte mindenkit érint

A termékdokumentációk készítése egy komplex feladat, ami a termék bonyolultabbá válásával együtt válik egyre nehezebbé. Ez az összetettség sok lehetőséget teremt a hibázásra, ami a felmérés eredményein is meglátszik. A válaszadók több mint 95 százaléka felelt úgy, hogy a cégénél késésekhez és hibákhoz vezettek a dokumentumkészítés munkafolyamatában felmerülő hiányosságok.

Még talán ennél is aggasztóbb, hogy a vállalatok 55 százalékánál jelentkeznek gyakran szűk keresztmetszetek a dokumentumok készítése során.

Összetett probléma

A problémaforrások egyike az alacsony hatékonyságú kooperációban keresendő. A felmérés résztvevőinek 97 százaléka számolt be arról, hogy hibákhoz és határidő-túllépéshez vezettek az együttműködési nehézségek. Ez részben a több csatornán folyó kommunikációnak tudható be: 75 százalék mondta azt, hogy a több csatorna miatt könnyen kerüli el figyelmüket fontos információ.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a fontos információk eltérő formátumokban vannak tárolva, és a cégek 28 százaléka még mindig alkalmaz nyomatott formátumot valamilyen szinten.

Ugyancsak gondot jelent, hogy ugyanannak az információnak egy időben több verziója, vagyis már elavult változatai is forgalomban lehetnek. Ez a vállalatok 85 százalékánál okozott problémát az elmúlt négy évben, továbbá a cégek több mint felének kihívást jelent annak biztosítása, hogy mindenki naprakész információkhoz férjen hozzá.

Kiterjedt hatások

Az információk és a dokumentációk jelen formában történő kezelése rontja a gyártóvállalatok teljesítményét a fejlesztési ciklus elnyújtásával, bevétel- és értékesítéskiesés okozásával. Az elmúlt két évben a cégek mintegy háromnegyedénél vezettek hibákhoz és csúszásokhoz a dokumentációkhoz köthető problémák.

A dokumentumok kezelésében mutatkozó problémák erőforrásokat vonnak el más feladatoktól, és közvetlenül érintik a cég pénzügyi teljesítményét. Ezt mutatja az is, hogy a válaszadók 73 százaléka szerint a dokumentálást terhelő hiányosságok aláássák a más területeken végzett folyamat- és technológiafejlesztések eredményeit.

A Canvas rámutat, hogy sok vállalatnál a dokumentációs problémákat elszigeteltnek tekinthetik, valójában viszont azok az egész szervezetet érintik, olyan károkat okozva, melyeket máskülönben meg lehetne előzni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink