Gyártósor MI-vel pörgetik fel az e-motorok tervezését

MI-vel pörgetik fel az e-motorok tervezését

autopro.hu/E.M. | 2022.09.26 08:20

MI-vel pörgetik fel az e-motorok tervezését

Fotó: Schaeffler

Két japán vállalat - a Mitsubishi Electric és a Toshiba Mitsubishi-Electric Industrial Systems Corporation (TMEIC) - kifejlesztett egy olyan mesterséges intelligencia (MI) alapú elektromosmotor-tervezést támogató technológiát, amely állításuk szerint képes a hagyományos folyamat idejét három napról mindössze három órára csökkenteni.

Hirdetés

A motorok tervezésekor a mérnökök általában többször módosítják a specifikációkat, hogy egyensúlyt teremtsenek a teljesítmény és a kialakítás között. A kevesebb tapasztalattal rendelkező mérnökök számára ez gyakran időigényes tesztelést igényel, amelyet később szakképzett mérnököknek még ellenőrizniük kell.

Az új rendszer használatakor a mérnökök megadják a teljesítménykövetelményeket, és a MI a múltbeli tervezési adatokra hivatkozva javaslatot tesz a legjobb specifikációkra. A szakemberek ezután ellenőrzik az MI által generált változatot és módosítják a célokat egy interaktív folyamat során, amely addig ismétlődik, amíg a specifikációk nem felelnek meg a kitűzött teljesítménykövetelményeknek.

Számottevő a megtakarítható idő

Az új rendszer tesztelése során a Mitsubishi szerint a tervezési idő a tapasztalt mérnökök esetében egy napról (illetve a kevésbé tapasztalt szakemberek esetében akár három napról) mindössze három órára csökkent. A vállalat hozzátette, hogy az eredmények ugyanolyan jók voltak, mint a hagyományos módszer esetében.

A rendszer tehát segít a tervezési folyamatok egyszerűsítésében és szabványosításában is, mivel az MI képes új specifikációkat generálni. A Mitsubishi felhívta a figyelmet arra is, hogy a technológia segít átadni a tervezési ismereteket a tapasztalatlanabb mérnököknek.

A TMEIC azt tervezi, hogy a villanymotor-tervezést támogató rendszert először belsőleg alkalmazza, és 2024 folyamán kereskedelmi forgalomba is hozza – olvasható a Drives & Controls cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink