Gyártósor Mi a közös az aeroszol palackokban és a nyomásos alumíniumöntészetben?

Mi a közös az aeroszol palackokban és a nyomásos alumíniumöntészetben?

Szigeti Sándor | 2019.06.03 09:47

Mi a közös az aeroszol palackokban és a nyomásos alumíniumöntészetben?

A Mátrametál Kft.-t aligha kell bárkinek is bemutatni, ha az alumínium csomagolóanyagokról, aeroszol palackokról és tubusokról van szó. Másfél éve viszont egy új üzletág, a nyomásos alumíniumöntészet területén is megjelentek, olyannyira, hogy a legutóbbi Mach-Tech Ipar Napjai kiállításra már ezekből a termékeikből vitték a bemutatóanyagot.

Hirdetés

– Új területre belépni mindig izgalmas kihívás, de nekünk nem a nulláról kellett építkeznünk, sokkal inkább új üzletágat integráltunk a már meglévő – és jól működő – két üzletágunk alkotta rendszerbe. A Mátravidéki Fémművek 67 éves, illetve a Mátrametál 25 éves vállalati múltja, megfelelő piaci háttér, a kellő szakmai tudás, a kompetencia, motiváltság mind rendelkezésre állt, amihez kiváló csapatot raktunk össze, így bízom abban, hogy amiként az alumínium csomagolóanyagok esetében, úgy a nyomásos öntészet területén is elnyerjük az ügyfelek hosszútávú bizalmát – foglalja össze várakozásaikat a Mátrametál Kft. üzletfejlesztési igazgatója, Varga Szabolcs.

Mint mondta, viszonylag új belépőként az is mellettük szól, hogy nem csupán motiváltak és rugalmasak, de kisebb megrendeléseket is tudnak fogadni, és van még szabad gyártási kapacitásuk, ami piaci előnyt jelent a számukra.

Az egyik legnagyobb szivattyúgyártó már a Mátrametál fontos partnere, ennek a vállalatnak szivattyú alkatrészeket, többek között szivattyúházakat, motorházakat, motortartókat készítenek.

– Bővülő és megújuló gépparkunk jelenleg két darab vízszintes, hidegkamrás, 420 és 700 tonna záróerejű IDRA automata nyomásos öntőgéppel rendelkezik. Ezen túlmenően a folyamatos gyártást a 750, illetve 150 kg/óra kapacitású tégelyes olvasztókemencéink, valamint ezek kapacitásához illesztett hőtartó kemencék biztosítják. Az öntvények hatékony utómegmunkálására számos egyéb forgácsoló szerszámgép mellett egy Chiron négytengelyes, kétpalettás megmunkáló központ, két darab hidraulikus prés, egy szemcseszóró, valamint egy vibrációs csiszoló berendezés áll rendelkezésünkre.

– Termék- és szerszámfejlesztési képességeinket is folyamatosan fejlesztjük. Mérnökeink a tervezéshez Siemens NX CAD rendszert használnak, valamint az öntészeti szimulációhoz az ESI/pro Cast szoftver áll a rendelkezésünkre. Ezzel a felszereltséggel 0,1-4 kg súlyú öntvényeket vagyunk képesek előállítani. Az előbb említett infrastruktúra és szakembergárda segítségével 750T/év öntési kapacitást tudunk biztosítani. És most további beruházások előtt állunk. Meglévő gyárépületeinkben további öntőgépek fogadására alkalmas helyiségeket alakítunk ki. Használt és új gépek beszerzése éppúgy tervben van, ahogy fontos kiegészítő gépek vásárlása, például spektrométeré, röntgené, különböző mérőberendezéseké, amelyek további komoly beruházást jelentenek. Terveink szerint egy-két év múlva, az új beruházásokkal a kapacitásunk 2-2,5 ezer tonnára is emelkedhet – hangsúlyozza Varga Szabolcs.

Persze a hagyományos területen – vagyis az aeroszol palack és tubusgyártásban – sem maradtak el a fejlesztések. A siroki Liszkó-völgyben található, éves szinten mintegy százmillió alumínium palackot és százmillió tubust gyártó üzem szintén tovább bővül.

– A közelmúltban nyertünk el egy nagyvállalati pályázatot, amelynek keretében egy teljesen új, modern, sokkal nagyobb kapacitású és hatékonyságú aeroszol palackgyártó sort vásárolunk és helyezünk üzembe, amihez új csarnokot, valamint egy ehhez tartozó új raktárhelyiséget alakítunk ki. Ebben az évben zajlik beruházás, a megvalósítás, a kialakítás. Az építészeti munkák már meg is kezdődtek, a következő év első negyedévében pedig várhatóan befejeződnek.

Az új beruházás az eddigi százmillió palack/év volumenen túl további harminc-negyvenmillió palackos kapacitásnövekedést jelent, ami ugyancsak jelentős. A termékeik 95-98 százalékát külföldre, a világ harminchárom országába értékesítik.

– A célunk az, hogy több lábon álljunk és tovább növekedjünk. Vagyis ne csak a csomagolóiparban legyünk hangsúlyosan jelen, hanem egy gyökeresen más üzletágban, a nyomásos alumíniumöntésben is meghatározó szereplővé váljunk. A kapcsolódási pont csupán annyi, hogy az alapanyag mindkét esetben alumínium, ami viszont számunkra különösen lényeges – fogalmazott Varga Szabolcs.

Kiemelt Partnereink