Gyártósor Megéri robotokat alkalmazni CNC helyett

Megéri robotokat alkalmazni CNC helyett

autopro.hu/V.M. | 2022.04.26 07:17

Megéri robotokat alkalmazni CNC helyett

Fotó: KUKA

A maró robotokkal olcsóbban és nagyobb rugalmasság mellett automatizálhatóak a marási műveletek, mint a drága CNC gépekkel. Nem csoda, hogy ma már sok iparágban, köztük az autóiparban, a repülőgyártásban, illetve a műanyaggyártásban is használnak marórobotokat, amik mindazonáltal továbbra sem jelentenek teljeskörű megoldást.

Hirdetés

Bár a marásos eljárásokat az anyagmegmunkálásban régóta használják, a robotok használata erre a feladatra újdonságnak számít. A robotok alkalmazását elősegítette a robotikai CAD/CAM szoftverek elterjedése, melyek alkalmasak szimulációk végzésére, verifikációkra és a szerszámútvonalak koordinációjára. Mindez megkönnyítette a 3D-s tervek robotok által feldolgozható kódokba transzformálását.

Ahogy azt a #HowToRobot is írja cikkében, marásra legtöbbször hattengelyű robotkarokat használnak. Kialakításuknak köszönhetően képesek összetett formájú alkatrészek elkészítésére is anélkül, hogy külső beavatkozásra lenne szükség. Hasonló eredmény elérése más robottípusokkal operátori beavatkozást és komplex kiegészítő eszközöket követel meg. Ugyancsak ezen gépek mellett szól a nagy teherbírás, illetve, hogy nagy távolságokra képesek kinyúlni, ezzel segítve a nagy méretű munkadarabok kezelését. A hattengelyes marórobotokat többek között műanyagipari öntőformák, orvosi eszközök, valamint szénszálas alkatrészek gyártásában használják.

A kisebb SCARA robotokat szintén használják marási feladatokra. Ezek kiválóan megfelelnek egyszerű és kisméretű alkatrészek készítéséhez, azonban nem ideálisak nagyobb és bonyolultabb formájú elemek gyártásához. SCARA robotokkal többek között famegmunkálásban, fémből készült autótömítések és egyszerű műanyag komponensek gyártásában találkozni.

Így dönthetünk CNC és robot között

Mind a CNC berendezések, mind a robotok kiválóak a marási műveletek jobb termelékenységet és minőséget ígérő automatizálására, ugyanakkor a körülmények és elvárások függvényében hol az egyik, hol a másik jelentheti az ideális választást.

Költségek

Az egyik szempont, aminek vizsgálata segíthet a jó döntés meghozatalában, a költségek. A robotok az alkalmazástól függően 30-70 százalékkal olcsóbbak lehetnek, mint egy CNC gép. Ezért, ha a cég alacsony nyereségességgel működik vagy az automatizálásra fordítható keret szűkös, megérheti egy robotba fektetni.

Rugalmasság

Azt is érdemes felmérni, hogy a gyártási tevékenységek mekkora rugalmasságot követelnek meg. A CNC berendezéseket gyakran csupán néhány meghatározott feladat követelményei szerint készítik, ellenben a robotokat sok különböző marási feladat elvégzésére lehet átállítani. Mi több, szükség esetén akár teljesen más feladatkörre, például raklapozásra is átszerelhetőek.

Pontosság

A harmadik fontos szempont, a pontosság. A CNC berendezések akár egy mikronnál is kisebb hibahatárral dolgoznak, míg a robotok csak milliméter alatti pontosságot nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy a méretpontossági elvárás egyes esetekben már önmagában megszabja, melyik automatizálási technológiát kell választani.

Ezekre is érdemes figyelni!

A marórobotok integrálásánál nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy szükség van egy olyan szoftverre, ami a 3D-s modellek alapján automatikusan marási parancsokat generál a robot számára, ezzel kiváltva az időigényes manuális programozást.

A hardveres követelményekre szintén figyelni kell. Magán a roboton kívül védőelemekre, a munkadarabokat rögíztő komponensekre, illetve esetlegesen szerszámtartóra, hűtőrendszerre, illetve a robotnak mobilitást biztosító sínre is szükség lehet.

Mindezek beszerzésében segítséget nyújtanak a robotok beszállítói, akik között olyanok is vannak, akik marórobotjaikat minden kiegészítővel együtt, egy csomagban kínálják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink