Gyártósor Már a folyadékadagoló rendszerek is lehetnek intelligensek

Már a folyadékadagoló rendszerek is lehetnek intelligensek

autopro.hu | 2023.09.27 07:21

Már a folyadékadagoló rendszerek is lehetnek intelligensek

Folyadékadagolás és intelligens gyárak csatlakoztathatósága. | Fotó: Nordson EFD

Az intelligens gyár (Smart Factory) nem csupán vízió. Bár a különböző mintagyárak a megvalósíthatóságot képviselik, számos üzemben láthatunk rá példát, hogyan is működik egy intelligens gyár.

Hirdetés

Az okosgyárakban az automatizálási szolgáltatók az Ipar 4.0 koncepcióját új szintre emelik. Az összekapcsolt automatizálást a legmodernebb vezérléstechnológiával kihasználva lehetővé teszik a termelési folyamatok zökkenőmentes tervezését és kivitelezését, a legmagasabb szintű működési kiszámíthatóság és termelési hatékonyság elérése mellett.

Az intelligens gyár evolúciójának fontos része a termelési folyamatok közötti adatcsere, amelyek az Ethernet és a felhőalapú dolgok internete (Industrial Internet of Things, IIoT) segítségével kommunikálnak egymással. Ezek a rendszerek az emberekkel is szinkron időben kommunikálnak és működnek együtt. Ez a kiber-ember/gép integráció lehetővé teszi a folyamatok sokkal hatékonyabb összekapcsolását és a jobb szervezést a termelési környezeten belül.

A folyadékadagolás integrációjának kihívásai

Annak ellenére, hogy a robotika és a gépek/folyamatok összekapcsolhatósága az Etherneten és a felhőn keresztül a gyártás számos területén elterjedt, az alkatrészek összeszerelésénél használt folyadékadagolás csak marginálisan vette át az Ipar 4.0 kezdeményezéseit.

A folyadékadagolók üzemeltetői több fronton is kihívásokkal néznek szembe a folyadékadagoló rendszerek integrálásakor. Noha a folyadékadagoló technológiák felkínálták az integráció lehetőségét, nem voltak elég átfogók a teljes körű távoli irányításhoz. A gyártók többek között a következő főbb problémákat tapasztalták, amikor megpróbálták az Ipar 4.0 kezdeményezéseit bevezetni folyadékadagolási műveleteikbe: a) a közvetlen kommunikáció hiánya a berendezések között; b) elégtelen adatrögzítés; c) helyi hibaelhárítás hiánya; d) fáradságos programozás; és e) nem látható az adagolási paraméter.

A folyadékadagolás csatlakoztathatóságának lehetővé tétele intelligens gyárban az NX™ funkcióval

A folyamatmérnökök most először programozhatnak és felügyelhetnek több folyadékadagolót, illetve végezhetnek rajtuk diagnosztikát és férhetnek hozzá közvetlenül a tőlük érkező teljes folyamatadatokhoz egyetlen PLC-n keresztül, illetve webes felületen egy központi számítógépről, tabletről vagy mobileszközről. Ez jelentős áttörést jelent a folyamatok felügyeletében és irányításában több folyadékadagoló esetén.

A Nordson EFD által újonnan kiadott, a folyadékadagoláshoz készült NX funkció az intelligens gyárral való csatlakoztathatóságot az összes folyadékadagolási paraméter központosított, Ethernet-csatlakozáson keresztül történő távvezérléséhez készült lehető legátfogóbb funkciócsomaggal támogatja. A munkapados adagolással és a robotikai integrációval egyaránt kompatibilis Ipar 4.0 NX protokoll a folyadékadagolás jobb folyamatirányítását, diagnosztikáját és működési hatékonyságát eredményezi.

Az UltimusPlus folyadékadagoló elősegíti a könnyebb és hatékonyabb folyadékadagolást, a jobb folyamatirányítást és az egyenletesebb adagolási eredményt.

Az UltimusPlus folyadékadagoló elősegíti a könnyebb és hatékonyabb folyadékadagolást, a jobb folyamatirányítást és az egyenletesebb adagolási eredményt. | Fotó: Nordson EFD

Az NX TCP/IP protokollt (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) alkalmaz – ez a hálózaton lévő eszközök közötti kommunikációt irányító szabályok és formátumok összessége, amely lehetővé teszi két vagy több eszköz számára az adatcserét. A TCP/IP egy széles körben ismert protokoll, amelyet Ethernet alapú hálózatok létrehozására használnak.

Az NX technológiát a Nordson EFD UltimusPlus™ folyadékadagolójával és 7197PCP-DIN-NX volumetrikusszivattyú-vezérlőivel történő használatra tervezték. Az NX-kompatibilis technológia lehetővé teszi a folyadékadagoló rendszerek üzemeltetői számára a folyadékadagolók, illetve vezérlők teljes körű távoli irányítását, lehetővé téve, hogy a folyamataik kétirányú kommunikációban működjenek a PLC-kkel.

A protokoll lényege, hogy a gyártási folyamatokat egy könnyen érthető platformhoz kösse. Az NX minden adagolási folyamatot összeköt a programozástól és üzemeltetéstől kezdve, a folyamatok felügyeletén át egészen a hibaelhárításig.

Programozás és üzemeltetés

A technológia egyszerűsített formátumot biztosít a jobb működési hatékonyság érdekében, mivel a programozás közvetlenül egy központi PLC-ről, PC-ről vagy mobileszközről történik. Nem szükséges minden egyes adagolóállomáshoz odamenni a beállítás vagy frissítés alkalmával, hanem az adagolási paraméterek menet közben is bármikor könnyedén módosíthatók.

Az UltimusPlus-NX rendszer kialakításának rajza

Az UltimusPlus-NX rendszer kialakításának rajza | Fotó: Nordson EFD

A Nordson EFD NX technológiája lineáris, térfogat, tömeg és idő alapú adagolási módokkal rendelkezik, ami sokoldalúságot biztosít az alkatrészekre folyadékok (például ragasztók, bevonatok, hézagkitöltők, tömítőanyagok, hővezető anyagok stb.) felhordását igénylő összeszerelési lépések széles skáláján.

Az NX kliensalkalmazásba ugyanúgy kell bevinni az információkat, ahogy a rendszerintegrátorok is beviszik ezeket az információkat a PLC vagy PC kliensalkalmazásába a hálózat beállításakor. A kliensalkalmazás lehetővé teszi az adatbevitel távoli megismerését.

Adagolási naplók letöltése

Az NX a folyamatok jobb dokumentációját is biztosítja: az adagolási naplózási adatok távolról letölthetők, közvetlenül egy FTP (File Transfer Protocol, fájlátviteli protokoll) oldalra. Ez az adagolási ciklusokhoz kapcsolódó adatokat szolgáltat, amelyek nem csupán a nyomás-, vákuum- és időbeállításokat rögzíti, hanem a működtetés indításának és leállításának dátumát és időpontját is.

Hibaelhárítás

A helyi hibaelhárítási képesség lehetővé teszi a távoli hibaelhárítást szinte bármely eszközről. Az NX kliensalkalmazás segíthet az üzemeltetőknek azonosítani, hogy hol lehet a probléma, például az adagoló hardverében vagy a hálózatban. Az NX nélkül a termelési problémák feltárása fáradságos feladat.

Bekapcsolódás az intelligens gyárba

Az NX funkcióval kiegészült TCP/IP-képesség együttműködése a szivattyúval és a géppel kiváló kontrollt és a megfelelő termékek megfelelő összeszerelésének és teljesítményének biztosítását tette lehetővé. A technológia áramvonalasabb, hatékonyabb, termelékenyebb és sokoldalúbb folyamatot biztosít a gyártók számára a folyadékadagoláshoz az összeszerelési műveletekben, és szilárd alapot ad számukra ahhoz, hogy kihasználhassák az Ipar 4.0 alapú intelligens gyárak hatalmas előnyeit.

Szerzők: Ahmed Khan, globális termékcsalád-menedzser (folyadékadagolók) és Claude Bergeron, vezető globális termékcsalád-menedzser (volumetrikus rendszerek), Nordson EFD

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink