Gyártósor Kuka robotok segédkeznek a VW ID.4 sorozatgyártásában

Kuka robotok segédkeznek a VW ID.4 sorozatgyártásában

autopro.hu | 2020.11.17 07:23

Kuka robotok segédkeznek a VW ID.4 sorozatgyártásában

Fotó: Kuka

Az ID.3 után a Volkswagen megkezdi a második teljesen elektromos járműve, az ID.4 gyártását. Zwickauban csak a 2021-es év során mintegy 300 ezer moduláris elektromos platformra (MEB) épített Volkswagen, Audi és Seat márkájú e-járművet fognak előállítani. A karosszériaépítésben és az összeszerelésben több, mint 1700 Kuka robot vesz részt.

Hirdetés

A Kuka több, mint két éve dolgozik a Volkswagen autógyártó konszern zwickaui gyárában a teljesen elektromos ID.3 és ID.4 járműveken és más modelleken. Nemrég derült ki, hogy az ID.4 rövid időn belül sorozatgyártásba kerül. Ez rengeteg feladatot jelent a Zwickauban használt több, mint 1700 Kuka robot számára is, melyek egy részét a KL 4000 típusú lineáris mozgatótengelyekre szerelik fel.

Kuka robotok a Volkswagen akkumulátorgyártásában is

A Kuka robotokat a karosszériaépítésnél és az összeszerelésnél alkalmazzák Zwickauban. Elsősorban KR Quantec és KR Fortec robotok dolgoznak, de LBR iiwa típusok is segítenek a munkában. A Kuka robotokat a MEB-járművek moduláris akkumulátor-rendszereinél is használják, amik 500 kilométert meghaladó hatótávolságot tesznek lehetővé, és melyeket a braunschweigi telephelyen állítanak elő. „Örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk Németország első tisztán elektromos autógyárának életében. A Volkswagennel közösen azon dolgozunk, hogy előrelendítsük az elektromobilitást és az autóipar jövőjét” – mondja Peter Mohnen, a Kuka AG vezérigazgatója.

A Volkswagen ID.4 modellje.

A Volkswagen ID.4 modellje. | Fotó: Volkswagen Newsroom

A zwickaui gyár az elektromobilitás jegyében termel

Az idei év közepéig a Volkswagen Golf Variant modellt is belső égésű motorral gyártották Zwickauban. Ennek azonban vége lesz, mostantól fogva már csak elektromos járművek gördülnek le a szalagról. A gyárat az év végéig egy közel 1,2 milliárd eurós beruházás keretében teljesen átalakítják elektromos járművek gyártására. 2021-ben, az elektromos gyártás első teljes évében, mintegy 300 ezer, MEB platformra épített e-autót fognak előállítani Zwickauban, 2022-től pedig évi 330 ezer darabot. A már kapható ID.3 és az új ID.4 gyártásakor semmi nem maradhat a régi Zwickauban: A gyárat összesen hat különböző, Volkswagen, Audi és Seat márkájú elektromos járműmodell előállítására teszik alkalmassá.

Kiemelt Partnereink