Gyártósor Kobottal forradalmasítanák a raklapozást

Kobottal forradalmasítanák a raklapozást

autopro.hu/V.M. | 2021.04.25 04:23

Kobottal forradalmasítanák a raklapozást

Fotó: Youtube

Az automatizálási megoldásokat fejlesztő Omron és a brit, robotikai rendszerek kiépítésével foglalkozó Reeco Automation egy raklapozó kollaboratív robotot fejlesztett, ami állításuk szerint fele annyiba kerül, mint egy konvencionális raklapozó robot, továbbá hatvan százalékkal kevesebb helyet foglal.

Hirdetés

A két partner abban bízik, hogy megoldásukkal a cégek új körének teszik elérhetővé a raklapozás automatizálását. Mint fogalmaznak, a mai raklapozó robotok nagy helyet foglalnak, programozásuk és áttelepítésük pedig nehéz, ami elérhetetlenné teszi azokat sok kis és közepes vállalkozásnak.

Az RB1200 kobot raklapozó egy kompakt, gyártósorok között könnyen átszerelhető plug-and-play megoldást nyújt. Maximális terhelhetősége tíz kilogramm, percenként 12 termék mozgatására képes, ami a partnerek szerint ideálissá teszi kis és közepes sorozatokban termelő cégeknek.

Forradalmi megoldás

Dan Rossek, az Omron Egyesült Királyság marketingmenedzsere úgy látja, hogy termékükben megvan a potenciál arra, hogy forradalmasítsa a raklapozást. „A termékünk páratlan méret, ár, valamint agilitás tekintetében” – tette hozzá.

A kobot által elfoglalt terület 2,2x3,2 méter, ami hatvan százalékkal kisebb az átlagos automata raklapozó berendezések 4x4 méterénél. Ezenfelül nincs szükség fizikai elkerítésre, lézeres érzékelői által ugyanis észleli, ha valaki a közelébe lép, és leáll.

A kobot egy sztenderdizált platformra épül, és mivel nincs szükség nagy teherbírású keretre, – úgy, mint a tradicionális robotkarok esetében – ára ötven százalékkal alacsonyabb, mint egy normál raklapozó roboté.

Könnyű áttelepítés és programozás

Az RB1200 percek alatt áttelepíthető mindössze egy béka használatával, miközben egy tradicionális raklapozó robot átszerelése komoly logisztikai feladat, és komoly időbefektetés – magyarázza Rossek.

Az RB1200 áthelyezés közben

Az RB1200 áthelyezés közben | Fotó: Reeco

A Drives & Controls cikke szerint az egyszerű, intuitív kezelőfelületének köszönhetően a termékváltás vagy a raklapozási minta megváltoztatása is csak néhány perc munkát igényel, mindezt programozási ismeretek és robotikai tapasztalatok nélkül. Az operátor csupán beüti a szükséges paramétereket, mint a doboz méretei, majd meghatározza a raklapozási mintát az első és a második rétegre, aminek megismétlését tetszés szerint kérheti.

A robot egy univerzális megfogóval van ellátva, ám a Reeco speciális kialakításút is tud szállítani, igazodva az egyedi igényekhez.

Kiemelt Partnereink