Gyártósor Kobotokkal és MI-vel folytatja az automatizálást a Hella

Kobotokkal és MI-vel folytatja az automatizálást a Hella

autopro.hu/V.M. | 2021.08.11 07:21

Kobotokkal és MI-vel folytatja az automatizálást a Hella

Fotó: HELLA Press

A Hella autóipari beszállító egy tízmillió euró nagyságrendű beruházás keretében folytatja 15 globális világítástechnológiai gyártóüzemének automatizálását. Az öt év terjedelmű projekt részeként többek között kollaboratív robotokat és mesterséges intelligenciát implementálnak a termelésbe.

Hirdetés

A német vállalat már ma is aktív használója a gyártásautomatizálási megoldásoknak, amit az is mutat, hogy a világítási divízió gyáraiban már ma is mintegy ötszáz kobot áll alkalmazásban, amiket a most zajló, 2023 májusáig tartó projekt részeként telepítettek. A fejlesztés végeztével az üzemekben világszerte ezer kobot fog működni.

„Az üzemeink további automatizálásával nem csupán a hatékonyságunkat, hanem a magas minőségi szintünket is javítani szeretnénk” – mondta el a beruházásról Dr. Frank Huber, a Hella világítási divíziójának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „A fejlesztéssel tovább akarjuk erősíteni pozíciónkat, mint a világ egyik vezető autóipari világítástechnológiai beszállítója.”

Nehéz az automatizálás

A komplexitásból kifolyólag a fényszórók és a hátsó lámpatestek gyártása még mindig viszonylag nagy mértékben épül manuális munkavégzésre. Ugyanakkor a termékek jellemzően erősen modellspecifikusak, illetve csak korlátozott darabszámban készülnek, ami miatt nem éri meg tradicionális ipari robotokat alkalmazni bizonyos termelési szakaszokban. „A teljes automatizáció gyakran nem jelent produktív megoldást számunkra” – fejtette ki Huber.

A Hella éppen a felsorolt okok miatt tette le voksát az emberekkel való közös munkavégzésre kifejlesztett kollaboratív robotok mellett, amik rugalmasságuknak köszönhetően könnyen integrálhatóak egymás után más és más termékek gyártásába.

A Hella jelenleg a gyártás előtti szakaszban, valamint az első és hátsó lámpák összeszerelésének utolsó szakaszában használja a kobotokat. A szlovákiai Bán városában található telephelyen például a robotok hátsó lámpák moduljait mozgatják gyártó- és tesztállomások között.

A Hella a kobotokon kívül mesterséges intelligenciát (MI) is tervez használni, többek között minőségellenőrzési célból. Már ma is, a fényszórólencsék hibáit MI keresi a németországi Lippstadt és Wembach telephelyein, az előbbi üzemben pedig az ipari robotok programozása is MI használatára épül. 2021 ősze folyamán a többi európai telephelyen is meg fognak jelenni a mesterséges intelligencián alapuló megoldások.

Minden üzem speciális szerepet kap

A Hella világítástechnológiai gyártóüzemei egyúttal az egyes termelési technológiákra szakosodott kompetenciaközpontokként is működnek. Ebben a szerepükben globálisan érvényes sztenderdeket határoznak meg, illetve támogatják a gyártásautomatizálási megoldások más telephelyeken való implementálását.

Huber szerint ez a munkamegosztás lehetővé teszi számukra az automatizálási koncepciók alkalmazásának sokkal gyorsabb megkezdését, miközben az üzemek közti együttműködést is erősíti.

Kiemelt Partnereink