Gyártósor Kiterjesztett valósággal segíti technikusait a Škoda

Kiterjesztett valósággal segíti technikusait a Škoda

autopro.hu/V.M. | 2021.05.21 09:21

Kiterjesztett valósággal segíti technikusait a Škoda

Fotó: ŠKODA Storyboard

Egy kiterjesztett valóságon alapuló, gyártósori karbantartást segítő megoldás tesztelésébe kezdett a Škoda. A HoloLens szemüveg segítségével a karbantartási útmutatók és egyéb dokumentumok közvetlenül a technikus szeme elé vetíthetőek, aki pedig még meg is oszthatja az által látottakat kollégáival.

Hirdetés

Miroslav Kroupa, a Škoda Auto márkamenedzsment részlegének vezetője kifejtette, hogy a kiterjesztett valósággal mindig a technikus szeme előtt vannak a fontos információk, ami segíti a feladatvégzésre koncentrálást. Emellett a technológia fokozza a munkahelyi biztonságot, illetve lehetővé teszi a látottak megosztását az akár más telephelyeken, más időzónában dolgozó kollégákkal is, ami jelentősen felgyorsítja a karbantartási folyamatot.

„Mind efelett a szemüvegek játékos elemekkel gazdagítják a mindennapi munkát és technikai pálya választására ösztönzik a fiatal pályakezdőket” – fűzte hozzá a részlegvezető.

Még a dokumentumokat sem kell kikeresni

A pilot programban tesztelt szemüvegek amellett, hogy alkalmasak arra, hogy a technikusok megosszák az általuk látottakat, a viselő szeme elé vetítik a használati utasításokat, karbantartási útmutatókat és csekklistákat. Miután a technikus beszkennelte az adott eszköz QR kódját, a megjelenő dokumentum lépésről-lépésre végigvezeti az aktuális eljáráson, képekkel és videókkal kiegészített magyarázatokon keresztül. Ezáltal a technikus kezei mindig szabadok lehetnek, a munka befejeztével pedig egy kézmozdulattal kipipálja a hologram megfelelő rubrikáját, jelezve a feladat elvégzését.

A HoloLens legfontosabb elemei a szemüveglencsék és az azokra képet vetítő projektor. A kivetített kép a viselő látóterében, a valós környezettel együtt jelenik meg. A lencsék bármikor felhajthatóak, teljesen szabaddá téve a dolgozó látómezőjét.

Kiemelt Partnereink