Gyártósor Innovatív teflonkesztyűvel védi dolgozóit az Audi

Innovatív teflonkesztyűvel védi dolgozóit az Audi

autopro.hu | 2015.12.07 12:49

Innovatív teflonkesztyűvel védi dolgozóit az Audi

Győrben is tesztelik a speciális munkavédelmi eszközt, ami csökkenti a kéz terhelését. Hamarosan négy gyár minden sori dolgozója felöltheti az egyedi fejlesztésű kesztyűt.

Hirdetés

Ingolstadt, Neckarsulm és Brüsszel mellett a négykarikás autógyártó magyarországi üzemében is használják már azt a különleges kézvédőt, amit az Audi a Spörer AG segítségével alkotott meg. Amint az nyilvánvaló, a gyártósoroknál dolgozó munkatársak teste rengeteg fizikai hatásnak van kitéve, e felismerés alapján a munkahelyi ergonómia szerepe felértékelődött az utóbbi években. Van olyan munkafázis, ahol műszakonként 300 nyomási, helyrepattintási műveletet kell elvégezni, ez pedig hosszú távon igen megterheli a kézfejet.

A pilot projektként a négy gyárban összesen 1000 munkatárs által tesztelt, teflonból készült légáteresztő munkavédelmi eszköz akár 50 százalékkal képes csökkenteni a nyomásterhelést, úgynevezett sokk-elnyelő bélés alkalmazásával. A csuklót mindeközben elasztikus rögzítő stabilizálja.

Az ötujjas eszköz fejlesztésében orvosok, tervezőmérnökök és termelési specialisták is részt vettek, s az Audi tervei szerint jövőre már a négy érintett gyár valamennyi gyártósori munkatársa magára öltheti a teflonkesztyűket.

Hasonló munkavédelmi kesztyűt mutatott be korábban a BMW is, ők a prototípusból minden tesztelő kolléga saját kézfejéhez igazított példányt készítettek, háromdimenziós nyomtatáshoz hasonló eljárással.

Kiemelt Partnereink