Gyártósor Indiában is gyártják a magyar Mercedest

Indiában is gyártják a magyar Mercedest

Biró Csongor | 2015.06.15 09:19

Indiában is gyártják a magyar Mercedest

Helyi gyártással kívánja felvenni a versenyt a rivális Audival szemben Indiában a Mercedes-Benz. A punei gyárban hamarosan megkezdik a GLA gyártását, de az egyelőre csak magyar CLA ottani összeszereléséről is szó van.

Hirdetés

A GLA kompakt szabadidő-autó helyi gyártása alacsonyabb eladási árakat eredményez, ami vonzóbbá teszi a modellt a tehetősebb indiaiak számára. Ez a Mercedes terve, hogy megelőzze az Indiában kedvelt Audit.

A Mercedes, a prémium gyártók közül elsőként, már két évtizede gyárt autókat Indiában, de az Audi értékesítésben megelőzte a Stuttgartiakat. 2014-ben 10 ezer 201 autót értékesítettek (13 százalékos növekedés), míg a bajorok 650 autóval ennél is többet adtak el. A BMW a rangsorban csak a harmadik 6409 autóval (13 százalékos mínusz 2013-hoz képest). Az Audi 2013 óta van az élen köszönhetően az anyacég Volkswagen helyi gyárainak, ahol Audik is készülnek.

Mercedes-Benz E-osztály készül Puneben

A Mercedes jelenleg C-, E- és S-osztályt, valamint GL és ML szabadidő-autókat gyárt Indiában. A gyártó 20 ezerre kívánja növelni (a jelenlegi duplájára) a kapacitást egy éven belül, növelve a helyi alkatrészek és így a helyi beszállítók arányát, illetve csökkentve az alkatrészeket sújtó vámot, hogy versenyképes maradjon a világ hatodik legjelentősebb autópiacán. A Mercedes optimizmusát elemzések is alátámasztják: szakértők szerint az indiai prémium piac 2015-re negyvenezresre nő a tavalyi 33 ezerhez képest.

A GLA lesz a következő indiai Mercedes

Emellett leviszi az újonnan készülő GLA árát mintegy 250 ezer rúpiával (1,1 millió forint) a Mercedes, hogy az Audi Q3-assal és a BMW X1-essel egy szintre hozzák. Bejelentették, hogy néhány hónapon belül a jelenleg csak Kecskeméten gyártott CLA is felkerül a punei gyártósorra.

Kiemelt Partnereink