Gyártósor Így valósítható meg a folyamatos ipari fejlődés

Így valósítható meg a folyamatos ipari fejlődés

autopro.hu/V.M. | 2022.02.02 13:19

Így valósítható meg a folyamatos ipari fejlődés

Fotó: Leadec

A gyártó vállalatok számára minden eddiginél fontosabb, hogy termékeiket minél gyorsabban és jobb minőségben készítsék el a költségek csökkentésével és a nyereségesség javításával párhuzamosan. Egy olyan szervezet pedig, aminek munkatársai keresik a folyamtok javításának lehetőségeit, nagyobb valószínűséggel fogja megőrizni versenyképességét. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy kaizen-filozófia által takart folyamatos fejlődés pontosan hogyan is valósítható meg.

Hirdetés

A kaizen egy japán szó, jelentése: fejlődés. A gyártási gyakorlatban a kaizen egy filozófiává nőtte ki magát, ami szerint a szervezet minden tagjának keresnie kell a hatékonyság fokozatos, apró lépéseken keresztüli javításának lehetőségeit. A kaizen célja a nem hatékony működés és a veszteségek felszámolása a sztenderdizált folyamatokban – ami segíti a költségek csökkentését és a vásárlók elégedettségének fenntartását.

A kaizen szellemiségének eredménye a folyamatos fejlődés. Az apró lépések által hozott változások egyenként nézve nem jelentősek, de összeadva már igen – elkerülve közben az egyszeriben implementált, radikális változtatásokkal járó kockázatokat. A fejlesztések implementálásáról a döntést továbbá a munkavégzéshez legközelebb állók kezében kell hagyni az optimális eredmény elérése érdekében.

A megvalósítás lépései

A Manufacturing Tomorrow szerint a folyamatos fejlődés megvalósításához a következő lépések vezethetnek el:

  1. A célok tisztázása: A vállalat minden szintjének tisztában kell lennie a közös célokkal, ezáltal megérthetik, hogy azok teljesüléséhez pontosan hogyan járulhatnak hozzá.
  2. Gap-elemzés: Az angol „gap” szó (szakadék, rés) itt a vállalat mostani és elérni kívánt állapota közti különbségre utal. A Gap-elemzés során fel kell mérni a fejleszteni kívánt területeket, rangsorolni kell azokat, illetve meg kell határozni, hogy mit lehet tenni a fejlődés érdekében.
  3. Oktatás: A dolgozókat fel kell vértezni a megfelelő tudással ahhoz, hogy alkalmazni tudják az olyan, okok és fejlesztési lehetőségek feltárását lehetővé tevő módszertanokat, mint az 5W, vagyis az „öt miért”.
  4. Folyamatos fejlődési módszerek alkalmazása: A következő lépés már maguknak a fejlesztési metodikáknak, mint az említett 5W vagy az értékáram-leképzés alkalmazását takarja.
  5. Ellenőrzés: Azt, hogy a szervezet minden szintje törekszik a folyamatos fejlődésre és a kitűzött célok elérésére, ellenőrizni szükséges, például a munkavégzési helyszínek személyes meglátogatásával.
  6. Ünneplés: Fontos, hogy a folyamatos fejlődés megvalósítását nem csupán ellenőrizni, de megünnepelni is szükséges, ezzel ösztönözve a munkavállalókat.

Sztenderdizálás nélkül nem megy

Taiichi Ohno, a Toyota Termelési Rendszer atyja azt mondta: „Sztenderd munka nélkül nincs kaizen.” A sztenderdizált munkafolyamatok a feladatok pontosan ismételhető részekre való felosztását jelenti, amivel biztosítható, hogy a dolgozók a rájuk bízott feladatokat mindig a helyes módon végezzék el, ugyanazt az eredményt elérve. A sztenderdizálással végső soron csökkenthető a változékonyság, ami a hatékonyság ellensége.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink