Gyártósor Így teszik biztonságosabbá és jobbá a munkát a robotok

Így teszik biztonságosabbá és jobbá a munkát a robotok

autopro.hu/Sz.K. | 2024.01.21 08:16

Így teszik biztonságosabbá és jobbá a munkát a robotok

Fotó: Kuka

A szállítószalagok egyszerűségétől, a vonalkódok olvasására szolgáló lézerszkennerek telepítéséig a raktár- és létesítménygazdálkodás folyamatosan fejlődik, hogy az áruk gyorsabban, olcsóbban és hatékonyabban jussanak el a fogyasztókhoz.

Hirdetés

A folyamatok automatizálása és a robotika alkalmazása többet tett az elmúlt években, mint talán minden korábbi innováció együttvéve. Az automatizálás és a robotika a szállítmányozásban és a logisztikában a munkahelyi biztonságtól kezdve a dolgozók élményéig mindent javított.

A dolgozók egészségét kímélik a robotok

A munkahelyi biztonság a legjelentősebb terület, ahol a robotika és az automatizálási technológiák alkalmazása hozzájárult a raktárak és a szállítási létesítmények minőségének növekedéséhez. A fizikai megterhelés csökkenése a sérülések valószínűségét és a dolgozók kimerültségét is redukálta. A kézi kezeléshez képest az automatizálással az ütközéses balesetek is a múlté lehetnek - akár az emberi, akár a gépek által okozott ütközésekről legyen szó.

Az oktatás területén az automatizálás felhasználható szimulációs környezetek létrehozására, amelyekben az alkalmazottak a teljesen működő létesítmények kockázatai nélkül tanulhatnak. A kiterjesztett valóságot (AR) és a virtuális valóságot (VR) használó alkalmazások hosszú utat jártak be, és bár nagyobb gyakorlati alkalmazásuk van, mint a videojáték-élmények elérése, de használhatók egy raktárlétesítmény bizonyos beszoktatási és oktatási igényeinek játékos megközelítésére is.

S persze ott van a veszélyes anyagok mozgatása egy létesítményen keresztül. A szállítmányozásban számos veszélyes anyaggal találkozhatnak a dolgozók az elemektől kezdve az uszodai vegyszerekig, sőt még egyes szépség- és testápolási cikkekig (hajlakk, körömlakklemosó). A különböző méretű és típusú tárgyak kezelésére alkalmazható robotika közül talán ez az elsődleges terület, amely a létesítmény alkalmazottainak biztonsága szempontjából kedvezően hat.

Jobban tartja önmagát karban egy gép

A raktárakban és létesítményekben alkalmazott automatizálás és robotika számos módon növeli a hatékonyságot és a termelést. A robotika segítségével minden olyan feladat, amely az emberi dolgozók számára túl nehéz lehet - például az egynél több embert igénylő nehezebb emelések -, egyszerűbbé válik a gépek segítségével.

A megelőző karbantartás az automatizált, mesterséges intelligenciával működő rendszerek másik előnye. Alkalmazhatók automatizált karbantartási emlékeztetők, hogy segítsenek azonosítani a gépekkel kapcsolatos potenciális problémákat a meghibásodás előtt vagy annak idején. A váratlan leállások valószínűségének csökkenése nemcsak a termelés fenntartását segíti elő a racionalizált műveletek révén, hanem hozzájárulhat a munkahelyi és létesítményi biztonság általános növeléséhez is az emberi munkaerő számára, mivel a meghibásodások és a berendezések meghibásodásai már a bekövetkezésük pillanatában veszélyt jelenthetnek.

Automatizálás a munkamorál növelése érdekében

Van néhány olyan terület, ahol a raktári és létesítményi dolgozók munkavállalói élménye nagymértékben javítható az automatizálás és a robotika alkalmazásával. Ezek a technológiák felszabadítják az alkalmazottakat, hogy a nagyobb értékű munkára összpontosíthassanak. A robotok a rutinfeladatokban jeleskednek, anélkül, hogy az eredmény megvalósítása érdekében sokat kellene változtatni a folyamaton. Ez segíthet a humán munkaerőnek átállni a stratégiai, esetleg kritikusabb feladatokra, amelyek elvégzése nagyobb sikerélményt nyújt.

A gépek megfelelő programozását valakinek el kell végeznie, mind az alkalmazás kezdetén, mind pedig folyamatosan a fejlődés elősegítése érdekében. Ha lehetőséget adunk a dolgozóknak arra, hogy fejlesszék és alkalmazzák ezeket az új készségeket, az egy olyan felhatalmazó lépés, amely segít megteremteni a felügyelet, az irányítás és a felelősségvállalás érzését.

Az automatizálás és a robottechnológiák alkalmazása a raktárakban és az ipari létesítményekben azt jelenti, hogy a vállalat és a munkaerő alkalmazkodik, versenyképes marad és felkészül az iparági változásokra. Ezek elégedettséget és büszkeséget ébresztenek az emberi alkalmazottakban, hogy egy innovatív és előremutató munkahely részesei lehetnek a versenyképes trendek élvonalában. Ismert tény, hogy a büszke, motivált alkalmazottak, akik örömmel jönnek be dolgozni, jellemzően jobban odafigyelnek a környezetükre és kollégáikra - emberekre vagy robotokra -, ami tovább növeli a biztonságérzetet – írja az SDC Executive.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink