Gyártósor Így használja a nyomásszenzorokat az Ipar 4.0

Így használja a nyomásszenzorokat az Ipar 4.0

autopro.hu/D.Á. | 2024.02.17 04:20

Így használja a nyomásszenzorokat az Ipar 4.0

Fotó: Pixabay

Az okosgyárak forradalmasítják a gyáripart összekapcsolt, adatközpontú technológiákkal. Az Ipar 4.0 korában a Dolgok Internetéhez (IoT) csatlakozó szenzorok megváltoztatják a gyártási folyamatokat. A hangsúly most a karbantartási megközelítés átállításán van reaktívról prediktívre, segítségül hívva a kifinomult érzékeléstechnológiát.

Hirdetés

A nyomáskülönbség-szenzorok, mint központi érzékelőeszközök egyre inkább hozzájárulnak a diagnosztikai adatok gyűjtéséhez, javítva a gépek működésén, csökkentve a leállásokkal töltött időt, és segítve az okosabb karbantartási tervek kialakítását. A HVAC rendszerek (fűtési, szellőzési, légkondicionálási rendszerek) levegőminőségének szabályozásától a vegyszerüzemek gépeinek meghibásodása elleni védelméig sokféle alkalmazásban válnak elengedhetetlen komponenssé a nyomásszenzorok a prediktív karbantartás szempontjából.

A prediktív karbantartás része a berendezések folyamatos monitorozása, hogy időben fény derüljön a problémákra, mielőtt meghibásodás történik. Ez a megközelítés egy jelentős előrelépés a hagyományos reaktív módszerrel szemben, ahol megvárják, míg valami elromlik, és csak utána avatkoznak be. A problémák időben történő felismerésével jelentős költség- és időbeli megtakarítások érhetők el. Itt jönnek a képbe a nyomásszenzorok, amelyek tökéletesek a monitorozásra, hiszen képesek problémákat előre jelezni szivattyúkban, szelepekben, csövekben, szűrőkben és társaikban.

A HVAC rendszerek támogatói

Az ideális beltéri levegőminőség garantálása a modern gyárakban elengedhetetlen a dolgozók egészségének megőrzése és a hatékony gyártás érdekében is. A nyomáskülönbség-szenzorok a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás területén felügyelik a levegőminőséget, főleg speciális estekben, mint például egy tisztatérben. Ezek a szenzorok érzékelik a nyomáskülönbséget két pont között, segítve felfedezni például egy dugulást egy levegőszűrőben.

Ha a nyomáskülönbség túllép egy megadott szintet, egy automatikus figyelmeztetés küldhető a szűrő tisztítására vagy cseréjére. Mindez nemcsak egészségesebb munkakörnyezetet tesz lehetővé, hanem segít megelőzni a HVAC rendszerek drága meghibásodásait is.

A pneumatikus rendszerek is profitálnak belőlük

Sok gyártási folyamat hagyatkozik pneumatikus rendszerekre számos szerszám és gép, például futószalagok meghajtására is, ezekben is a légnyomást mérik a szenzorok. Egy Ipar 4.0-t használó környezetben ezek az érzékelők valós idejű adatokat szolgáltatnak a rendellenességekről és a nyomásingadozásokról. A prediktív karbantartásért felelős algoritmusok ezeket az adatokat analizálják, hogy mintázatokat alakítsanak ki és figyeljenek meg, amelyek segítségével előre jelezhetik a várható meghibásodásokat. Például egy hirtelen nyomásesés szivárgásra utalhat. Ha korán észreveszik a hibát, a karbantartók beavatkozhatnak, mielőtt váratlan termeléskiesés következne be vagy drága javításra lenne szükség.

Így segítenek a hidraulikus rendszereknek

A hidraulikus rendszerek gyakran előfordulnak a gyáriparban és a nehéziparban, mint a bányászat vagy az építkezések. A nyomás a hidraulikus rendszerekben nyomásszenzorok segítségével követhető nyomon, a folyamatos adatátvitelről pedig az Ipar 4.0 technológiái gondoskodnak. A prediktív karbantartásért felelős szoftverek elemezni tudják ezeket az adatokat, és meg tudják jósolni, mikor fognak az egyes komponensek meghibásodni. Ha az így felmerülő problémákat proaktívan kezeli a gyár, csökkenthetők a nem várt leállások és meghosszabbítható a drága hidraulikai eszközök élettartama.

A precíz vegyipar szolgálatában

A biztonság és a pontosság a legkritikusabb tényezők egy vegyszergyárban. A nyomáskülönbség-szenzorok itt is különböző csövek és szűrők között mérik a közegek nyomását, annak különbségét. Fontos szerepük van a szivárgások, dugulások felderítésében. A nyomásadatok anomáliái esetén automatikus leállást lehet beprogramozni, miközben a karbantartók valós időben kapnak riasztást. Mindez segít súlyos balesetek megelőzésében és a kémiai folyamatok hatékonyságának fenntartásában.

Ott vannak a gőzkazánokban is

A gőzkazánok gyakran használatosak a gyáriparban energia és hő előállítására. A nyomásszenzorok elengedhetetlen részei ezeknek a berendezéseknek a biztonság és a hatékonyság érdekében. Ipar 4.0-t használó környezetben a nyomásérzékelők IoT képességekkel vannak felruházva, és központi vezérlőkbe továbbítanak adatokat. A prediktív karbantartási algoritmusok itt is analizálnak jelzik a beavatkozások szükségességét. Fokozatos nyomásnövekedés például lerakódás képződését jelezheti a kazánban.

A víztisztítási rendszerek nem működnének nélkülük

A nyomásszenzorok életbevágóak a vízkezelő-rendszerek felügyeletéhez az olyan iparágakban, mint az étel- és italgyártás, és az energiatermelés. Ezekben a rendszerekben a membránok és szűrők közti nyomásváltozások a membránok sérülését vagy a szűrők eltömődését jelezhetik. A megfelelő vízminőség fenntartásához és a rendszer folyamatos adatgyűjtés és -elemzés szükséges, így kerülhető csak el az, hogy legyártott termékeket a vízminőség miatt kelljen selejtezni.

Találkozhatunk velük a fröccsöntésben is

A nyomásérzékelők elterjedtek a fröccsöntőgépekben annak érdekében, hogy folyamatos legyen a kontroll a befogási és műanyagbelövési műveletek során. Ipar 4.0 felállásban a szenzorok a fröccsöntőeszközökbe vannak integrálva, és központi felügyelőrendszereknek küldenek adatokat. A prediktív karbantartási algoritmusok ezek alapján képesek figyelmeztetni a például a gépek hengerei, fúvókái, tömítései romló állapotára, amely végül kedvező hatással van a berendezések megbízhatóságára és a fröccsöntött termékek minőségére – írja az AZo Sensors.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink