Gyártósor Hibrid menedzsment segíti a hibrid K+F csapatokat

Hibrid menedzsment segíti a hibrid K+F csapatokat

autopro.hu/V.M. | 2022.01.04 13:23

Hibrid menedzsment segíti a hibrid K+F csapatokat

Fotó: Pexels

A modern korban a kutatás-fejlesztési csapatok fő tevékenységeit fejlett szoftverek és eszközök támogatják, a fő tevékenységeket kiszolgáló folyamatokat azonban sokszor nem kielégítő hatékonyság jellemzi. A probléma hatványozottan fennáll a hibrid csapatok esetében.

Hirdetés

Ma már sok K+F csapat hibrid felépítésű, ami azt jelenti, hogy a csapattagok eltérő tudásszinttel, stílusban, lokáción, és időzónában dolgoznak, ami több hátránnyal is jár.

Nem agilis működés

Az első a nem agilis működés. Ma a fejlesztőcsapatoknak minden eddiginél gyorsabban kell dolgoznia, hogy a termékek a versenytársakénál előbb kerülhessenek piacra. Már nem elég manuális, több platformos menedzsment módszerekre hagyatkozni, részben azért, mert a kommunikációs hibák, mint a véletlenül el nem olvasott üzenetek, jelentősen rontják ezek hatékonyságát.

Sokcsatornás információáramlás

Abból következően, hogy a kutatás-fejlesztés több vállalati funkciót is érint, a fejlesztőcsapat és más egységek közti kommunikáció többféle csatornán folyhat. Ennek eredményeként egyes adatok például egy Excel táblában, míg mások üzenetküldési láncokban elszórtan vagy önálló dokumentumokban lehetnek megtalálhatóak. Ez az információk silós tagozódását, azáltal a fejlesztőcsapat egyes tagjai számára nehéz hozzáférhetőségét jelenti.

Alacsony hatékonyságú együttműködés

A fejlesztőcsapatok tagjainak egymással, illetve más szervezeti egységekkel is kommunikálnia kell. Ezt a kollaborációt gyakran nehezíti, hogy az együttműködési metodikákat nem közvetlenül a munka típusa szerint választják meg.

A hibrid munkamenedzsment rejti a megoldást

Az akadályok ellenére a felmérések szerint a dolgozók előnyben részesítik a hibrid munkamodellt. A hibrid csapatok hibrid munkamenedzsment megközelítést kívánnak, amivel fokozható a hatékonyság. Az új megközelítés több előnnyel is szolgál.

Gyorsabb munkavégzés, jobb minőség

Globális viszonylatban a kutatás-fejlesztési vezetők 42 százaléka úgy véli, hogy a fejlesztési idők jelenleg túl hosszúak. A folyamat felgyorsítása a nyereségesség és a versenyelőny szerzése szempontjából is fontos lenne, ugyanakkor a hibrid munkavégzés gyakran a jellegéből adódóan hátráltatja ezt a törekvést. Erre kiváló példa, mikor valaki egy másik időzónában lévő kollégától kér segítséget – ilyenkor a válaszra akár egy napot is várni kell. A hibrid munkamenedzsment ugyanakkor segít a kommunikációt a projektekhez kötni, a hatékonyságfokozás által pedig gyorsítja a feladatvégzést, egyúttal javítja a minőséget.

Minden egy helyen

A hibrid munkamenedzsmenttel az adott projekttel kapcsolatos minden információ egy helyen, egy platformon lehet fellelhető, aminek köszönhetően a projektek előrehaladása pontosan nyomon követhetővé válik. Ez hozzájárul a munkavégzés felgyorsításához.

Jobb együttműködés

A tradicionális metódusokat használva a hibrid csaptok által folytatott projektek kommunikációjában hamar rendezetlenség alakulhat ki. Olyan információk áramolhatnak a csapattagok között, amik ugyan az egyiknek hasznosak, a másiknak azonban nem relevánsak. A hibrid munkamenedzsment erre a problémára is megoldást nyújt, megkönnyítve a csapattagoknak a számukra fontos információk megtalálását.

A Manufacturing Tomorrow cikke megjegyzi, hogy bár a jövőt nem lehet megjósolni, a változások arra mutatnak, hogy a hibrid munkacsapatok a jövőben is elterjedtek fognak maradni. Ez azt jelenti, hogy nagy potenciál rejlik a hibrid munkamenedzsmentben, ami lehetővé teszi, hogy a hibrid csapatok olyan hatékonyan működjenek, mint soha azelőtt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink