Gyártósor Három tényező, ami elengedhetetlen a mesterséges intelligencia kapcsán

Három tényező, ami elengedhetetlen a mesterséges intelligencia kapcsán

autopro.hu/B.A. | 2020.07.19 16:23

Három tényező, ami elengedhetetlen a mesterséges intelligencia kapcsán

Fotó: Pixabay

Míg a mesterséges intelligencia más iparágakban - mint például a pénzügyi szektorban - elterjedt, addig a gyártóiparban még csak gyerekcipőben jár. Ám a gyártók egyre gyakrabban fektetnek a mesterséges intelligenciába. Íme három tényező, amit mindenképp érdemes megfontolni azoknak, akik mesterséges intelligenciába fektetnének!

Hirdetés

Más technológiákkal kombinálva, mint például az 5G és az IoT rendszerek, a mesterséges intelligencia lehetővé teszi a gyártóknak, hogy új termelési ütemezéseket és módszereket dolgozzanak ki – ideértve a mérnöki megrendeléseket vagy akár az egyedi gyártást is.

Íme három tényező, amit fontolóra kell a vállalatoknak venniük, ha mesterséges intelligenciába befektetnének:

Kérdés a munkaerő helyzete

Milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia a munkaerőre?

A legfrisseb IFS kutatás bizakodóan tekint a mesterséges intelligencia és az emberi munkaerő jövőbeli együttműködésére. A kutatás alapján a válaszadók inkább a munkahelyek teremtését, mint az elveszítését kapcsolják a mesterséges intelligenciához. 45 százalékuk szerint növeli a létszámot, míg 24 százalékuk szerint nem befolyásolja azt.

Azonban a gyártóipar koronavírus miatti leállása és csökkentett működése rámutatott arra, hogy a mesterséges intelligencia valószínűleg nem olyan mértékben áll rendelkezésre, mint amennyire szükség lenne rá. Ennek fejlesztése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy olyan szinten támogassa a gyártást, mint az emberi munkaerő.

Mindeközben a mesterséges intelligencia stratégiai szerepet játszhat a back office-ban, feltérképezve a különböző operatív kimenteket és pénzügyi szempontból elősegítve a helyreállítási terveket. Ezek egyre fontosabbá válnak, ahogyan a kormányok világszerte megszüntetik a korlátozásokat és a vállalkozások visszatérhetnek újabb stratégiák tervezéséhez. Ezek a szimulációk jelentős mennyiségű adatot igényelnek, amiket már az optimalizálás, az adatok elemzése és a mesterséges intelligencia vezérel.

Természetesen továbbra is releváns a mesterséges intelligencia/gépi tanulás alkalmazása a pénzforgalom előrejelzésében. Pláne most, hogy jelenleg a pénz visz mindent az üzleti életben.

Mekkora a nyereség?

A második fontos kérdés az alkalmazás előtt, hogy pontosan értékeli a mesterséges intelligenciával nyerhető potenciális termelékenység és nyereség növekedését?

A szervezetek könnyen mondhatják, hogy digitálisan átalakulnak. Elolvasták a kutatásokat, egyeztettek elemzőkkel, megnézték a lehetséges költségmegtakarításokra és bevételnövekedésre vonatkozó adatokat. Ám a digitális átalakulás nem kis változás. Magában foglalja a teljes váltást a technológia kiválasztását, bevezetését és kihasználását illetően, és mindezt vállalati szinten teszi. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak egyértelműnek kell lenniük, amikor felmérik és kommunikálják a mesterséges intelligenciával járó termelékenység és nyereségnövekedést, szemben a vállalati átszervezések költségeivel, amik jelentősen növelik a hasznot.

A gyártás összetett terület. Az új üzleti stratégiák megvalósítása tőkeberuházást igényel a változás során, amelyeket „el kell adni” az igazgatótanácsnak, a befektetőknek és más érdekelt feleknek is. Kerülni kell a mesterséges intelligencia túlértékelését és különbséget kell tenni a növekvő eredményeit szűk vagy meghatározott folyamatban történő megvalósítása és a szervezet egészére vonatkozó szisztematikus megközelítése között.

Nem mindig jön össze

A harmadik fontos tényező, hogy hogyan lehet felvállalni a jó és rossz eredményeket?

A mesterséges intelligencia eredményei lehetnek szándékosak és véletlen következmények is, amiért a szervezeteknek és a döntéshozóknak minden esetben felelősséget kell vállalniuk. Például az önjáró autóbalesetek tragédiájának felelőse nem egy algoritmus vagy a mesterséges intelligencia alkalmazása, hanem végső soron a háttérben lévő emberi motivációk és döntések.

Ebben az esetben kritikus a mesterséges intelligencia igazolása, amely egy ellenőrzési folyamatot hoz létre, így az eset előtt és után is egyértelműen mutatja azokat az adatokat, amelyeket az algoritmus elérni tervezett és az adatforrások jellegét is, amelyeken mentén működik. Szigorú dokumentáció szükséges, hogy a vállalat eleget tegyen a különböző érdekelt feleknek, mint például az ügyvédeknek, adattudósoknak és középvezetőknek.

A gyártók hamarosan túljutnak azon a ponton, hogy gépekkel próbálják másolni az emberi intelligenciát és elérnek egy olyan világba, ahol a gépek úgy viselkednek már, ahogyan az emberi elme nem képes. Az igazi digitális átalakulás - a mesterséges intelligencián keresztül - a szervezeten belüli összes folyamatban mutatja a hatását, automatizálva a rendszereket és elsajátítva az ismétlődő feladatokat.

Habár ez csökkenti a termelési költségeket és növeli a szervezetek értékét, megváltoztatja az emberek iparhoz való hozzáadott értékét, valamint a munka- és a polgárjogi törvénykönyvet is. Kihívásokkal kell szembenézni, de azok a szervezetek, melyek megtalálják a megfelelő egyensúlyt, profitálhatnak a mesterséges intelligenciából – számolt be az IndustryWeek.

Kiemelt Partnereink