Gyártósor Ha hiba lép fel a gyártósoron, egy óra alatt meg kell oldani

Ha hiba lép fel a gyártósoron, egy óra alatt meg kell oldani

Szabó Fanni | 2018.11.15 08:35

Ha hiba lép fel a gyártósoron, egy óra alatt meg kell oldani

A facility management ma nagyon divatos kifejezés. A legegyszerűbben hívhatnánk őket akár a 21. század gondnokainak is, persze ennél jóval többről van szó. A magyarországi létesítménygazdálkodási ipar az elmúlt két évtizedben jelentős átalakuláson esett át és rohamosan fejlődik. Az autóiparban, főként a nagyobb vállalatoknál egyre többen döntenek amellett, hogy a gyártócsarnokok, épületek üzemeltetését, a karbantartási munkákat, a gépek tisztítását – gyakorlatilag mindent, ami a termelés zavartalan működéséhez szükséges – más cégekre bíznak. Sok más mellett, ilyen feladatokat lát a Leadec Magyarország is. Dákai Ferenc ügyvezető igazgatóval beszélgettünk arról, hogy mit vár a műszaki szolgáltatóktól az autóipar krémje.

Hirdetés

– Mióta van jelen a vállalat a magyarországi autóiparban? Hogyan alakult a cég története?
– Több évtizedes múltra tekintünk vissza, az első autóipari beruházással kezdtük meg működésünket Győrben 1994-ben. Akkor még Hörmann Győr Kft. néven. 2010-ben a vállalatnak új tulajdonosa lett, ezzel együtt pedig a név is változott Voith Industrial Services Kft.-re. A Leadec a leading technologies szavakból ered, ez a márkanév tavaly jött létre, amikor a Triton megvásárolta a korábbi anyacégünket. Vállalatunk ma már a műszaki szolgáltatások egyik vezető ellátója. A műszaki szolgáltatásokba pedig beleértendő minden, ami egy autóipari üzemben előfordulhat. A Leadec esetében országos lefedettségű hálózatról beszélhetünk. Ahol járműgyártás folyik, gyakorlatilag mi ott vagyunk, de dolgozunk Tier1-es vállalatoknak is. Több mint 250 magyarországi ügyfelünk van. Kecskeméten, Szombathelyen, Szentgotthárdon és Miskolcon is vannak telephelyeink, a cég szíve azonban a mai napig Győrben dobog.

– Egyre több autóipari vállalat dönt úgy, hogy más cégre bízza az üzemeltetést. Mit jelent pontosan a facility management? Milyen tevékenységet végez az autóipari vállalatok számára a Leadec?
– A facility management létesítménygazdálkodást jelent. A Leadec szolgáltatási portfóliójában a legfontosabbak a hosszú távú üzemeltetési megállapodások: az egyszerűbb infrastrukturális feladatoktól, a bonyolultabb tervezési, átalakítási munkálatokon át a tisztaságtechnológiai szolgáltatásokig. Foglalkozunk központi energiaellátással is. Az autóipari vállalatok nagy mennyiségben használnak fel villamos energiát, hűtést, sűrített levegőt. Mindezeket transzformálni kell, elő kell állítani, és el kell juttatni a termelésig. Nagyon speciális feladat például az üzemanyagparkok, a különböző folyadékok, klímagáz tárolása, és eljuttatása a gyártósorokhoz. Ezeken a területeken speciális szakképesítéssel rendelkező kollégák dolgoznak. Tevékenységeink közé tartozik a technológia tisztítás is. Egy autóipari vállalatnál a robotok akár a nap 24 órájában megállás nélkül dolgoznak. A megmunkálási folyamatoknál szennyeződés képződik, mely nem akadályozhatja a robotot a pontos munkavégzésben, ezért speciális szakértelemmel rendelkező kollégáink végzik ezek tisztítását, karbantartását. De megemlíthetném a lakkozó üzemi környezetet is, ahol a legapróbb szennyeződések sem megengedettek. Foglalkozunk kivitelezési tevékenységekkel is: a legkorszerűbb adattechnológiai hálózat tervezésétől és kivitelezésétől a középfeszültségű berendezések tervezéséig és kivitelezéséig. Visszatérve a kérdésre a vállalatok rájöttek arra, hogy ha kiszervezik ezeket a feladatokat, nem csak tehermentesítik magukat, de a felelősség is áthárul. Mi a Leadecnél nemcsak arra vállalunk felelősséget, amire biztosításunk van. Ha bármilyen probléma adódik, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a gyártósorok leálljanak. Egy óra, amely maximálisan rendelkezésre áll bármilyen hiba elhárítására. Ha leáll a gyártás, nem csak a termeléskiesést, hanem a következményes károk költségeit is vállalnunk kell.

– Mióta vezeti a vállalatot? Hogyan alakult a karrierje?
– Villamosmérnökként kerültem a céghez 1996-ban, azóta szinte az összes szolgáltatási területen dolgoztam. 2015-ben lettem a vállalat ügyvezető igazgatója. Büszkén mondhatom el, hogy a társaság több mint tíz százaléka tíz évnél régebben dolgozik a Leadecnél. Több kollégánk a szakmunkás végzettsége mellett nálunk szerezte meg az érettségit, esetleg diplomát, amely egy 580 fős cégnél nagyon komoly ütőerőt jelent. A teljes létszám tíz százaléka felsőfokú végzettséggel bíró szakember, több mint 50 mérnökkel.

– Több portálon is találkoztam már a Leadec különböző állásajánlataival. Elegendő munkaerővel rendelkeznek?
– Nem tudnék olyan területet említeni, ahol ne lenne szükség szakemberre. Szinte minden pozícióban a fizikai dolgozóktól kezdve a mérnökökig, minden szinten hiány mutatkozik. Nagyon érződik a munkaerő elvándorlása az országban. Amellett, hogy folyamatosan új dolgozókat toborzunk, nagy súlyt fektetünk munkatársaink megőrzésére. Komoly erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy ne mozduljanak más irányba azok a kollégák, akikre a cég épül. Folyamatosan keressük a lehetőségeket arra, hogy különböző feladatokat minél kevesebb munkaerővel tudjunk megoldani. Ilyenek például a smart megoldások, a digitalizáció, az ipar 4.0. Koncentrálunk arra, hogy az a szaktudás, ami valamelyik telephelyen, országban megszületik, az a Leadecen belül mindenhová eljusson. A legjobb gyakorlatok átültetésével kezdtünk el foglalkozni világszerte, ez ugyanis válasz lehet a munkaerővel kapcsolatos problémákra.

– Amikor a munkaerőmegtartás fontosságáról beszélt, mire gondolt pontosan?
– A megtartás már abban a pillanatban elkezdődik nálunk, amikor munkába áll a dolgozó. Rendkívül széles az alapbéreken kívül eső juttatásaink csomagja. Nem csak a cafetériáról van szó, hanem a képzések hozzáférhetőségéről, a nemzetközi karrier lehetőségéről, a különböző csapatépítő, személyiségfejlesztő tréningekről is. Sok éve hagyomány, hogy családi napot tartunk a dolgozóinknak, ezek növelik a kötődést. A fiatalok készség szinten használják az okos telefonokat, a tableteken működő megoldásokat. Mi biztosítjuk a legkorszerűbb eszközöket a munkavégzéshez. Az egyetemről kikerült fiatalokra nagy a kereslet, őket leginkább a legújabb technológiákkal, karrierlehetőségekkel, egészségügyi szolgáltatásokkal lehet megfogni.

– Hogyan értékelné az elmúlt évet? Mik a tervek a jövőre nézve?
– A magyar leányvállalat jövőre ünnepli 25 éves évfordulóját. Ez egy meghatározó momentum a cég történetében, már zajlanak az előkészületek. Üzleti szempontból a legbüszkébbek arra vagyunk idén, hogy továbbra is stabil és emelkedő pályán maradt a cég. Jövőre sok kihívással nézünk szembe, rendszeresen megmérettet bennünket az autóipar. A szerződéseink meghosszabbításán dolgozunk, valamint azon, hogy elmélyítsük meglévő ügyfélkapcsolatainkat. Komoly feladatunk az employer branding befejezése, mely sok energiát igényel tőlünk. Fontos célkitűzésünk továbbá, hogy a munkaerőpiacon mindenkivel megismertessük a Leadec nevet.

Kiemelt Partnereink