Gyártósor Gondoskodás és együttműködés Festo-módra

Gondoskodás és együttműködés Festo-módra

autopro.hu | 2021.07.01 07:23

Gondoskodás és együttműködés Festo-módra

Automatikus folyamatszelepek garantálják az anyagok megbízható elosztását a különböző folyamatlépések során. | Fotó: Festo

A gyártás hússzoros növelése volt a horvát autókozmetikai cég, az Alfa Car célja. Ennek elérése érdekében az új gyártóüzemben elhelyezett teljes termelési ciklust automatizálták. A Festo komplett megoldást szállított több mint 200 folyamatszelephez, beleértve a projektmenedzsmentet is.

Hirdetés

Számos különböző terméket, köztük vizet, alkoholt, glicerint, felületaktív anyagokat, olaj- és ecetsavat, nátrium-hidroxidot és kálium-hidroxidot tárolnak, szállítanak, kevernek és palackoznak kozmetikai termékek gyártásához. Ehhez összetett folyamatautomatizálási megoldások szükségesek. A horvát autókozmetikai cég, az Alfa Car nagy lépést tett a jövő felé: egy új gyártóüzem építése során a teljes gyártási ciklust automatizálta a nyersanyagoktól a késztermékek palackozósoráig. Az egyik fókuszpont a folyamatszelepek zökkenőmentes automatizálása volt.

Kompakt kivitel a vezérlőszekrényben: a VTUG szelepterminál Profinet buszcsatlakozással vezérli a folyamatszelepeket.

Kompakt kivitel a vezérlőszekrényben: a VTUG szelepterminál Profinet buszcsatlakozással vezérli a folyamatszelepeket. | Fotó: Festo

Személyre szabott teljes körű megoldás

A feladat megoldása érdekében a vállalat együttműködött az Arp Lučko rendszerintegrátorral és a Festoval. A Festo szerepe a folyamatszelepek automatizálásának kezelése. Annak érdekében, hogy az új rendszerbe való gyors integrálódást, valamint a jövőbeli gyártási folyamat maximális megbízhatóságát biztosítsák, személyre szabott komplett megoldásokat alkalmaztak, amelyek a folyamatszelep-egységektől a szelepterminálokig a teljes termékskálát lefedik. A szükséges alkatrészek kiválasztásakor különös figyelmet kellett fordítani a robbanásveszélyes környezetre.

Számos különböző anyagot tárolnak, szállítanak, kevernek és palackoznak a gyártási rendszerben.

Számos különböző anyagot tárolnak, szállítanak, kevernek és palackoznak a gyártási rendszerben. | Fotó: Festo

A megbízhatóság számít

Az optimális folyamatautomatizálás szempontjából meghatározó volt a nagyszámú különböző automatizált gömbcsap és az új üzem magasabb szintű vezérlőrendszere közötti kommunikáció. Ezt a követelményt elégíti ki a hat darab, Profinet buszcsatlakozással ellátott VTUG szelepterminálból álló megbízható megoldás.

Különböző gyártók több mint 200 gömbcsapja teljesen automatizálható ilyen módon. Az új gömbcsapos rendszer tervezésekor és telepítésekor egyetlen forrásra támaszkodtak, ami mind az Alfa Cart, mind pedig az Arp Lučkót tehermentesítette. A projektmenedzsment során a Festo széleskörűen koordinálta a különböző folyamatszelep- beszállítókat, ezzel is elősegítette a projektet.

Fotó: Festo

Kiemelt Partnereink