Gyártósor Forradalmasítja a robotok tanítását a Toyota

Forradalmasítja a robotok tanítását a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2023.09.24 08:16

Forradalmasítja a robotok tanítását a Toyota

Fotó: Toyota USA Newsroom

A japán Toyota kutatóintézete saját generatív mesterséges intelligenciát fejlesztett ki, amivel a robotoknak gyorsabban és egyszerűbben lehet pontos és összetett mozdulatokat igénylő műveleteket megtanítani. A vállalat mérnökei az új módszerrel rövid időn belül több száz új képességgel szeretnék felruházni robotjaikat.

Hirdetés

A Toyota Kutatóintézet (TRI) és a Columbiai Egyetem együttműködésében megalkotott generatív MI a Diffusion Policy nevet kapta. Az autógyártó szerint fejlesztésükkel még hasznosabbá válhatnak a robotok, illetve lépést tettek az MI mostani gyors fejlődése mögött álló nagy nyelvi modellek analógiájára épülő nagy viselkedési modellek létrehozása felé.

„Ez az új tanítási módszer nagyon hatékony, egyúttal magas teljesítményű viselkedésformákat eredményez, lehetővé téve a robotoknak, hogy az embereket sokkal hatásosabban segítsék számos különböző módon” – értékelte a Diffusion Policy előnyeit Gill Pratt, a TRI vezérigazgatója.

A múlté a macerás programozás

A robotok betanítására használt korábbi módszerek lassúak, inkonzisztensek és alacsony hatékonyságúak, továbbá gyakran rugalmatlanok is abban az értelemben, hogy csak nagy pontossággal meghatározott feladatok adott körülmények közti elvégzésére készítik fel a gépeket. Ebből következően a szakembereknek sok időt kell hosszú kódsorok írásával, valamint teszteléssel tölteniük a sikeres betanítás érdekében – áll a Toyota közleményében.

A TRI módszerénél egy munkatárs haptikus eszközt használva demonstrálja a kívánt mozdulatsort. A tanulási modell több egymást követő demonstráció és a feladat szöveges leírása alapján sajátítja el az új képességet autonóm módon, mindössze néhány óra alatt.

Hogy demonstrálják az új fejlesztés hatékonyságát, a Toyota Kutatóintézet mérnökei eddig több mint 60 komplex mozdulatokat igénylő feladat elvégzésének módját tanították meg robotoknak. A feladatok között szerepel folyadékok öntése, eszközök használata és könnyen deformálódó tárgyak kezelése. Ezek elvégzésére a robotokat kódírás nélkül tették alkalmassá.

Az eddigi sikerekre alapozva a TRI munkatársai azt a célt tűzték ki, hogy 2023 végéig több száz új képességgel ruházzák fel robotjaikat, akik 2024 végére már ezer feladat elvégzésére lesznek képesek.

Út a jövő felé

A Toyota szerint a TRI eddigi eredményei rávilágítanak, hogy a robotok sokkal többre képesek az úgynevezett „pick and place” jellegű, vagyis tárgyak egyik helyről a másikra átemelésével járó feladatoknál. A vállalat szerint a mostani fejlesztések eredményeként a robotok a jövőben a mindennapi teendőkben és folytonosan változó környezetben is támogathatják az embereket.

Russ Tedrake, a TRI robotikai kutatásaiért felelős alelnöke elmondta, hogy egy évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy mára itt fognak tartani a robotfejlesztésben. „Ami izgalmassá teszi az új módszert, az a sebesség és megbízhatóság, amivel új képességeket tudunk átadni. Mivel ezen képességek közvetlenül kameraképen és tapintásos érzékelésen alapulnak, kizárólag tanult reprezentációkat használva, képesek jól teljesíteni olyan feladatok során is, melyek olyan deformálható tárgyakkal történnek, mint ruhák és folyadékok – melyek kezelése tradicionálisan nagyon nehéz a robotok számára” – tette hozzá Russ.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink