Gyártósor Ezek a megoldások gondoskodnak a gyártósori dolgozók védelméről

Ezek a megoldások gondoskodnak a gyártósori dolgozók védelméről

autopro.hu/V.M. | 2020.06.10 07:23

Ezek a megoldások gondoskodnak a gyártósori dolgozók védelméről

Fotó: Pexels

Ma már szinte minden gép működése elektromosság használatán alapul, és nincs ez másként az iparban alkalmazott berendezésekkel sem. Az áramütéssel szemben a dolgozókat, legyen szó operátorokról vagy karbantartókról, védeni kell, ahogyan a gépeket is a potenciális meghibásodásokból eredő károkkal szemben, a mérnököknek erre pedig több lehetősége is van.

Hirdetés

A dolgozókat nyilvánvalóan a leghatékonyabb módon akkor lehet megóvni az áramütéstől, ha a veszélyes eszközöket, kapcsolókat elektromos szekrényekbe építjük, melyek a baleseteken túlmenően az illetéktelen hozzáférést is megakadályozzák. Továbbá, az elektromos részegységeket védi a portól, a párától, valamint a vandalizmustól.

Persze az elektromos szekrényeket időről-időre ki kell nyitni a szükséges ellenőrzések vagy fejlesztések elvégzéséhez. Éppen ezért a bennük található elektromos részegységeket tokozással, illetve más, az érintést megakadályozó elemekkel kell ellátni, míg maguknak a részegységeknek az elhelyezését úgy kell megoldani, hogy elég hely legyen a munkavégzéshez. A vezetékeket vezetékcsatornákat használva ugyancsak védelemmel kell ellátni.

Az eszközök és használóik védelmének már régi, jól bevált eszközei a megszakítók, melyek túláram vagy rövidzárlat esetén automatikusan nyitják az áramkört, emellett lehetővé teszik annak manuális elvégzését az ellenőrzések és javítások biztonságos elvégzéséhez.

A berendezések védelmét is több megoldás szolgálja

Az utóbbi időben a hirtelen, rövid ideig tartó túlfeszültség okozta veszélyek is egyre nagyobb figyelmet kapnak, az USA-ban például 2017 óta kötelező az ipari gépeket biztonsági reteszelő áramkörökkel ellátni. A gépekre és az emberekre is veszélyes jelenséget a gépekben vagy az elektromos hálózatban felmerülő meghibásodások, esetleg villámcsapások idézhetik elő.

A tervezőmérnökök ezeken kívül további lépéseket is tehetnek a berendezések, valamint a munkavállalók védelméért, melyek részét a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) írja elő, míg mások alkalmazása csupán jól bevált praktikának számít.

Szenzorok figyelhetik a vibráció szintjét, a hőmérsékletet és a szivárgást, a fáziskiesést pedig feszültség- és fáziskiesés-figyelő relé érzékelheti, lehetővé téve az automatikus leállást probléma esetén.

A kábel biztonsági kapcsolók különösen hatékony biztonsági eszközök, mivel nagy területen sok gép csatlakoztatható hozzájuk. Ha egy érzékelő meghibásodást észlel, a leállítás automatikusan és gyorsan megtörténik.

A biztonsági megoldásokon kívül a tervezők vizuális, illetve hangalapú jelzésekkel láthatják el a berendezéseket, melyek alapján a kezelők könnyen értelmezhető tájékoztatást kaphatnak a gép állapotáról.

A kombinált védelem a biztos

A Machine Design cikke szerint az olyan gépek esetében, ahol például a meleg felületek vagy mozgó alkatrészek jelentenek veszélyt, a legjobb megoldás csakugyan a fizikai akadályok felállítása. Mivel azonban minden védőajtó és fedél nyitható, a legjobb olyan biztonsági zárva tartó berendezéseket is alkalmazni, melyekkel érzékelhető a kinyitás, és így a gép magától leállhat. Egy másik módja a gépek leállításának például a fényfüggönyök felszerelése, melyekkel érzékelhető, ha valaki az adott területen belülre, a gép közelébe lép.

Kiemelt Partnereink