Gyártósor Emberek nélkül az okosgyárak sem működhetnek

Emberek nélkül az okosgyárak sem működhetnek

autopro.hu/P.B. | 2023.03.15 04:21

Emberek nélkül az okosgyárak sem működhetnek

Fotó: OnRobot Blog

Amióta léteznek gyárak, folyamatosan alakul a gyártás folyamata, technológiája. Ettől még egészen máig az emberi munka monotonitása, repetitív jellege fennmaradt. A gyártás az elmúlt években radikálisan átalakulóban van, az intelligens automatizálás megállíthatatlanul terjed, de ez nem jelenti azt, hogy a gépek elveszik az emberek munkáját.

Hirdetés

A gyárak bevezetése óta az emberek ismétlődő feladatokat végeznek az üzemekben. Ez a múltban, főleg a régmúltban még hatékonynak számított és megfelelő lehetett minden szereplő számára, mára viszont már világossá vált, hogy az egyhangú szerepek nemcsak nem hatékonyak, de nem is képesek kihasználni az emberek veleszületett erősségeit.

Nyilvánvaló, hogy az emberek hagyományos szerepe a gyártásban mai szemmel nem tesz jót sem az iparnak, sem az egyéneknek. Korábban ezt az igazságot figyelmen kívül hagyták azon félelemmel vezérelve, hogy mit jelent a változás az iparág dolgozóinak milliói számára - egyszerűen úgy gondolták, hogy a fejlett automatizálás felváltja a jelenlegi munkaerőt, vagyis egyszerűbben fogalmazva: a gépek, robotok elveszik az emberek munkáját. Ez szerencsére nem így van - az emberek többségét nem váltja fel a technológia, csak arra kényszeríti őket, hogy kifinomultabb feladatokat vállaljanak el.

Új szerep vár a humán munkaerőre

Először is meg kell jegyezni, hogy teljes mértékben a repetitív, monoton munkák sem tűnnek el az emberek számára: a tárgyak szűk helyen való megfelelő helyre juttatásában az emberi munkaerő egyszerűen hatékonyabb. Ennél már több képzettséget igényel a karbantartás, ami szintén nem tud kikopni: a gépek mellé mindig kell személyzet, aki karbantartja, javítja őket.

Ahogy a fejlett automatizálás egyre szélesebb körben elterjed, megnő a kereslet a magasabb képzettséget igénylő, de a jelenlegi munkaerő számára még elérhető állásokra is: az „okos munkaerő” vagy „AI-oktató” valószínűleg feltörekvő szakma lesz a gyártásban. Ezek a pozíciók nem követelik meg a mesterséges intelligencia szakértőinek felsőfokú tudását, oktatását, de a benne dolgozók a mesterséges intelligencia mellett végzik majd munkájukat, hogy felügyeljék eredményeit és irányítsák a képzést – véli a Manufacturing Tomorrow.

Együttműködés a gépekkel

Az automatizálás a legtöbb hasznot akkor hozza egy vállalat számára, ha az okosgyárban emberek és a gépek is azt a feladatot végzik, amiben a legjobbak. Az emberi munkaerőt a kreatív munkákban – így a tervezésben, a kritikai gondolkodásban vagy a problémamegoldásban – nem fogják felváltani a gépek. Emellett a mesterséges intelligencia alapú megoldások mindig igényelni fogják a tanítást, amit szintén emberek végeznek el.

Egy tapasztalt ember például sokkal erősebbé teheti az ilyen rendszereket, ha megfelelően jelzi, ha az automatizált folyamatok hibásak, vagy a gépek nem az optimális rutinokat hajtják végre.

Fontos megjegyezni, hogy a fent említett munkakörök és feladatok jellemzően olyan jellegű tudást igényelnek, amit a gyárakban dolgozó mostani munkaerő el tud sajátítani. Emellett viszont az intelligens gyártás számos új munkahelyet is biztosít az emberek számára – ezek viszont már komoly képzést, magas végzettséget igényelnek. Például az informatikusok, programozók vagy a mesterséges intelligenciára kiképzett szakemberek tartoznak ide.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink