Gyártósor Egyszerűvé teszi a csavarhúzás automatizálását az OnRobot

Egyszerűvé teszi a csavarhúzás automatizálását az OnRobot

autopro.hu/V.M. | 2020.06.24 10:49

Egyszerűvé teszi a csavarhúzás automatizálását az OnRobot

Fotó: OnRobot Blog

A kézi csavarhúzás egy unalmas, repetitív és sérülési veszéllyel is járó gyártósori tevékenység, emellett a dolgozók túl nagy vagy kicsi erővel húzhatják meg a csavarokat, de akár teljesen el is felejthetik azt. Mindezek miatt nagy szükség van a művelet automatizálására, annak megvalósítása azonban a mai technológiákkal nehézkes. Az OnRobot egy új fejlesztéssel kívánja egyszerűbbé tenni a mérnökök dolgát.

Hirdetés

A csavarhúzás automatizálása tradicionálisan nehéz feladatnak számít, részben a kollaboratív robotokra jellemző rugalmasság hiánya miatt.

Egy automatizált megoldás implementálásakor először is ki kell találni, hogy a gép hogyan fogja meg a helyére emelendő csavarokat. Ennek egyik módja a csavarok csavarhúzó elé „lövése”, vagyis mikor egy mechanizmus a csavarokat közvetlenül a csavarhúzó fej elé adagolja egy beépített csatornán keresztül. Ez a megoldás azonban drága, illetve a csavarméret változtatásának nehézsége miatt rugalmatlan lehet. Egy fokkal egyszerűbb megoldás, ha a csavarhúzó egy külön adagolóból maga emeli ki a csavarokat például mágneses vonzás segítségével, ez azonban úgyszintén vezethet rugalmatlan eredményre.

Ezután jön még sok más lépés, igaz, azok jó részét más robotok esetében is el kell végezni. Ki kell találni, hogy a csavarhúzót hogyan erősítsük a robotkar végére, majd egy, a robot oldalirányú, lineáris mozgását lehetővé tevő sínt is választani kell. Továbbá, ha a robotban nincs beépített erő-/nyomatékszenzor, akkor arról is gondoskodni szükséges, hogy a csavarok mindig a kívánt erővel legyenek meghúzva, végül pedig a programozást is meg kell csinálni.

Nem kell, hogy ilyen bonyolult legyen

Az OnRobot egy plug and play fejlesztéssel, az OnRobot Screwdriverrel szeretné leegyszerűsíteni a csavarhúzás automatizálását. A nyomaték- és lineárismozgás-érzékelőkkel ellátott gépi csavarhúzó egy külső adagolóból veszi fel a csavarokat, amik M1,6 és M6 közti méretűek, és akár 50 milliméter hosszúak is lehetnek. A felszerelést követő programozás a kollaboratív robotokéhoz hasonlóan gyorsan és egyszerűen elvégezhető, a másik csavarra átállás is mindössze néhány perc átkalibrálást igényel.

A legfeljebb 35 milliméter hosszú csavarok a felvételt követően teljes hosszukban a Screwdriver belsejébe kerülnek, így a csavarok mozgatása biztonságosabban történhet, növelve a megoldás kollaboratív jellegű alkalmazhatóságát.

Amennyiben meghúzáskor egy csavart túl nagy erő ér, a gép magától leáll, és felvillan egy meghibásodást jelző lámpa. A Screwdriver elektrosztatikus kisülés elleni védelemmel is el van látva, ezért elektronikai alkatrészek összeszereléséhez is gond nélkül használható.

Kiemelt Partnereink