Gyártósor Egyedi szoftverrel rukkolt elő egy izraeli cég

Egyedi szoftverrel rukkolt elő egy izraeli cég

autopro.hu/V.M. | 2022.04.08 14:20

Egyedi szoftverrel rukkolt elő egy izraeli cég

Fotó: Siemens

Az IXDen izraeli vállalat, állítása szerint a világ első olyan szoftverét alkotta meg, ami képes mind a termelési operatív technológiák (OT) meghibásodásainak előrejelzésére, mind a kibertámadások észlelésére.

Hirdetés

A szabadalmaztatott technológia szenzorok és ipari berendezések adatait vizsgálja meghibásodások és potenciális támadások után kutatva. Mesterséges intelligenciára alapozva a szoftver minden megfigyelt berendezésről dinamikus viselkedésmodellt készít, majd azt használva keres bajra utaló eltéréseket a beérkező adatokban.

„A szenzoradatok nagy hányadát helyi kontrollerek kezelik, és általában a nyers adatok nem jutnak el felsőbb szintekre. A Scada rendszernek küldött adat jelentős része így aztán nem nyers érzékelőadat, hanem már feldolgozott, ezért helytállósága már nem meghatározható” – mutatott rá a ma elterjedt megoldások hátrányára Shimon Peretz, az IXDen üzletfejlesztési alelnöke.

Ezzel ellenben az cég szoftvere közvetlenül a keletkezés helyén elemzi az adatokat, lehetővé téve a hibák és kibertámadások valós időben észlelését. „Ez a láthatóság lehetővé teszi az operátorcsapatnak, hogy ellenőrizze az OT-rendszer általános állapotát” – mondta el Peretz.

Állapotfelmérés egy pillantás alatt

Az adatok alapján a teljes OT-rendszer műszaki állapotát egyetlen mutatóval értékelhetik. A mutató értéke szerint a rendszer állapotát piros, narancs és zöld jelzések mutatják, lehetővé téve, hogy az operátorok egy pillantás alatt felmérhessék, szükség van-e beavatkozásra.

Az IXDen programját már alkalmazza az izraeli nemzeti vízügyi vállalat, a Mekorot, ami becslések szerint több millió dollárt takaríthat majd meg az OT-rendszer hibáinak előrejelzése által. Egyelőre a szoftver jól vizsgázott, ugyanis képes volt meghibásodásokat akár hatvan nappal a bekövetkezésük előtt jelezni.

A sikeres hazai fogadtatáson felbuzdulva az IXDen jelenleg azon dolgozik, hogy az Egyesült Államokban és Európában is elérhetővé tegye megoldását – írja a Drives & Controls.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink