Gyártósor Becsapással gyorsították fel a 3D nyomtatást

Becsapással gyorsították fel a 3D nyomtatást

autopro.hu/V.M. | 2022.06.02 09:22

Becsapással gyorsították fel a 3D nyomtatást

Fotó: Pixabay

A Michigani Egyetem kutatói egy olyan szoftvert mutattak be, ami nagy hatékonysággal semlegesíti a vibráció mechanikus nyomtatófejekre gyakorolt hatását, lehetővé téve a nyomtatási sebesség kétszeresére növelését a minőség rovása nélkül.

Hirdetés

A nagy sebességű 3D nyomtatás keltette vibráció negatívan érinti a készülő termékek minőségét. Erre a problémára válaszul készítettek a kutatók a mozgó nyomtatófejes berendezésekhez egy olyan szoftvert, amivel a nyomtatók kompenzálni képesek a működésük során keletkező vibrációt.

A Chinedum Okwudire gépészmérnök professzor és csapata által kifejlesztett szoftver úgynevezett FBS algoritmusa a nyomtatófej mozgását vezérlő parancsokat úgy korrigálja, hogy a fej mozgása kompenzálja a vibrációt, ezáltal a fej ténylegesen a kívánt vonalon haladhasson.

Becsapják a gépet

„Lehet, azt akarjuk, hogy a 3D nyomtatófej egyenes irányba menjen, de a vibráció miatt a mozgás felfele történik. Az FBS algoritmus ekkor becsapja a gépet azáltal, hogy lefele mozgásra utasítja, és mikor az megpróbálja a kijelölt utat követni, akkor valójában egyenes irányban mozog” – így írta le szoftver működését Okwudire.

A vibráció akkor került a mérnök érdeklődésének középpontjába, mikor az iparban kezdett dolgozni, és kollégáival nem tudták kiküszöbölni egy marógép működési vibrációját, amiért kénytelenek voltak azt lassabb üzemre kapcsolni. Okwudire 2011-ben aztán a Michigani Egyetem professzora lett, kutatóként pedig tovább foglalkozott a vibráció kérdésével, mígnem megalkotta szoftverét.

Az általa alapított Ulendo cég által jegyzett szoftver alapját képező algoritmust a mérnökök szeretnék a jövőben más berendezésekhez, többek között robotokhoz és más típusú 3D nyomtatókhoz is hozzáigazítani – olvasható a Plastics Today oldalán.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink