Gyártósor Az MIT szemet adott a robotoknak - videóval

Az MIT szemet adott a robotoknak - videóval

autopro.hu/S.B. | 2018.11.03 07:09

Az MIT szemet adott a robotoknak - videóval

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) kutatói új gépi vizuális rendszert fejlesztettek ki, amely segít a robotoknak különböző szemszögből azonosítani egyes tárgyakat és feladatokat ellátni rajtuk.

Hirdetés

A sűrű objektumhálóként (DON) ismeretes rendszer egy kamerát használ az objektum pontonkénti vizuális képének létrehozására. Ezeket a koordinátákat a rendszer bármilyen szögből le tudja képezni, lehetővé téve a robotkarnak, hogy egy bizonyos tárgyat egy bizonyos módon emeljen meg. Ellentétben a többi gépi vizuális rendszertől, a DON képes feladatokat végrehajtani az objektumokon anélkül, hogy korábban „látta” volna őket, vagy specifikusan lenne programozva. Az MIT csapata úgy véli, hogy a technológiát elsősorban raktárakban alkalmazhatják a logisztikai cégek vagy az online kiskereskedők, mint például az Amazon.

- Számos vizuális megközelítéssel nem lehet azonosítani az objektum egyes részeit, ha az különböző szemszögből látszik, mondta Lucas Manuelli PhD hallgató, aki a közelmúltban írt tanulmányt a rendszerről. A meglévő algoritmusok például nem tudnak felvenni egy bögrét a fogantyújánál, különösen akkor, ha a bögrét különböző pozíciókba állítjuk, például talpra állítva vagy oldalán fekve.

Egy plüssbábuval végzett tesztsorozat, amely során egy DON által működtetett Kuka robotkart használtak, kimutatta, hogy a robotkar számos különböző konfigurációból képes volt a játékot a jobb fülénél megragadni. Eszerint a rendszer képes szimmetrikus objektumok jobb és bal oldalát megkülönböztetni. Egy másik próba során a DON egy ládányi hasonló mintázatú baseball sapkából választotta ki a megfelelőt, annak ellenére, hogy a robotkar még soha nem látott képet az adott sapkákról.

- Hogy megbízhatóan működjenek, a gyárakban a robotoknak gyakran összetett alkatrész- vagy eszközadagoló-rendszerekre szükségük van, amely egyféleképp szolgálja ki, mondta Manuelli. - Egy olyan rendszer viszont, amely képes megérteni az objektumok fekvését, csak készít egy képet, és ennek megfelelően beállítja az objektumot a megadott szögbe.

Kiemelt Partnereink