Gyártósor Az MI felkarolja a robotautomatizálást

Az MI felkarolja a robotautomatizálást

autopro.hu/Sz.K. | 2024.01.14 12:19

Az MI felkarolja a robotautomatizálást

Fotó: Pixabay

Folyamatosan zajlik a digitális átalakulás, így várhatóan 2024-ben is áttörő automatizálási trendek alakítják majd a társadalmat – miközben már is 2023 az innováció éve volt.

Hirdetés

A mesterséges intelligencián (MI) alapuló technológiák, például a generatív MI megjelenése globális figyelmet keltett és uralta a címlapokat. A generatív mesterséges intelligencia vállalati alkalmazása azonban még nagyon is kezdeti stádiumban van, és sokak fejében továbbra is az a kérdés áll, hogyan lehet ezt a technológiát a legjobban hasznosítani.

A digitális átalakulás folyamatosan zajlik, így 2023 áttörő trendjei idén is meghatározzák a társadalmat. De hogyan hatnak majd ezek a trendek a robotikára és az automatizálásra, és mire számíthat a gyártóipar 2024-ben?

Az MI határozza meg a robotika fejlődését

Az MI átalakítja a szoftverfejlesztés világát, olcsóbbá, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi azt. A szoftverek az automatizálás kulcsfontosságú elemei, és az MI segítségével a szoftverfejlesztők személyre szabottabb és optimalizáltabb megoldásokat tudnak majd létrehozni a különböző feladatokra és kihívásokra.

Az MI előbb változtatja meg az irodai dolgozók életét, minthogy a legtöbb gyárban a munkamódszereket érintené. Az MI segítségével a robotok például emberhez hasonló érzékeléssel rendelkeznek, képesek kezelni a változásokat, pontosan mozgatni az alkatrészeket, alkalmazkodni a változó környezethez, és tanulni a saját tapasztalataik alapján. Idővel ezek a képességek példátlan rugalmasságot, minőséget és megbízhatóságot fognak eredményezni a gyártásban.

A robotikai szoftverek összekötik az embereket

A szoftverfejlesztések az együttműködés új dimenzióját teszik lehetővé - összekötik a robotokat és az azokat használó embereket. 2024-ben a szoftverfejlesztések a megosztás és az újrafelhasználhatóság új szintjeit eredményezik.

A gyártás jövője szorosan kapcsolódik az IT/OT integrációhoz, mivel az adatok fogják megalapozni az innovációt és a hatékonyságot. A kutatások azt mutatják, hogy a feldolgozóipar élen jár a felhőalapú szoftverszolgáltatások bevezetésében, és már látjuk, hogy egyes ügyfelek ezeket a minőség, a költséghatékonyság és a kiszámíthatóság javítására használják. Ezezek alapján 2024-ben az adatvezérelt logisztikai és gyártási rendszerek növekedése várható.

A valódi potenciál és erő nem az adatok tárolásában vagy akár a gépek összekapcsolásában rejlik. Az igazi ugrás akkor következik be, amikor a felhőalapú szoftverszolgáltatások összekapcsolják az embereket és a gépeket, és így segítik a gyártókat az összetett folyamatok egyszerűsítésében és az okosabb döntések meghozatalában.

Ennek a digitális fejlődésnek jelentős előnyei vannak. A gyártási adatokhoz való távoli hozzáférés lehetővé teszi a problémákra való gyors reagálást és az automatizálás folyamatos javítását. Mivel a dinamikus rendszerek ma már elengedhetetlenek, a megbízható felhőtechnológiák a legújabb biztonságot és a legmodernebb szolgáltatásokat kínálják. A dolgok ipari internetével (IIoT) foglalkozó vállalatok kiemelik ezt a fejlődést, és a teljes berendezéshatékonyság (OEE) vizualizációja és a megelőző karbantartás révén jobb hatékonyságot és kevesebb állásidőt ígérnek.

A logisztika a robotika fókuszterülete

2022-ben az Interact Analysis megvizsgálta a robotszállítások várható növekedési ütemét az egyes iparágakban. Kiemelkedett a többi iparág közül a logisztika, ahol az Interact Analysis az együttműködő robotok szállításainak várható CAGR-jét 46 százalékra tette a 2023-2027 közötti időszakra.

A gyártáshoz hasonlóan számos logisztikai vállalat komoly munkaerőhiánnyal küzd, miközben a globalizáció, az e-kereskedelem és a komplex többcsatornás ellátási láncok miatt egyre nagyobb a nyomás. 2024-ben várhatóan több logisztikai, raktár- és elosztóközpont fordul az automatizálás felé, hogy gyorsabban és pontosabban nyújthasson szolgáltatásokat – írja a Tech Briefs.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink