Gyártósor Az érzékelés és az analitika kombinációja emeli új szintre a vibrációmérést

Az érzékelés és az analitika kombinációja emeli új szintre a vibrációmérést

autopro.hu/V.M. | 2021.06.30 13:19

Az érzékelés és az analitika kombinációja emeli új szintre a vibrációmérést

Fotó: Youtube

A gyártósori diagnosztikai berendezéseket fejlesztő Fluke Reliability egy olyan szofisztikált vibrációérzékelő-rendszert mutatott be, ami állítása szerint nem csupán egyedi technológiai szempontból, de az eddigieknél olcsóbban teszi lehetővé gyakorlatilag bármilyen ipari berendezés folyamatos állapotfigyelését, azáltal pedig a váratlan meghibásodások megelőzését.

Hirdetés

A Fluke 3563 szoftvert, egy piezoelektromos érzékelőt és kettő mikroelektromechanikai szenzort kombinál egy műszerben.

A Fluke állítása szerint egészen eddig nehéz vagy túl költséges volt a vibráció érzékelésére szolgáló rendszerek alkalmazása a különböző típusú üzemi berendezések folyamatos ellenőrzése érdekében. A vállalat szerint a kialakulóban lévő hibákra külön üzenetben figyelmeztető megoldása a teljesítményméréstől kezdve a hibakeresésig sok különböző módon hasznosítható.

Úttörő megoldás

Ankush Malhotra, a Fluke Reliability Solutions elnöke szerint a fejlesztésüket az teszi igazán különlegessé, hogy a piezoelektronikát egy elemzőszoftverrel kombinálja, ahelyett, hogy egyszerűen csak mérné a vibrációt. „Ez egy olyan rendszert eredményez, ami felismeri minden gép egyedi vibrációs jelét, hogy sokkal gyorsabban megbízhatóan beazonosítsa a négy gyakori hibát – a kiegyensúlyozatlanságot, az egytengelyűségtől eltérést, a lazaságot, valamint csapágyhibát –, hogy minimalizálja a berendezés állásidejét.

A felhasználók a géptípus szerint konfigurálhatják a szenzort, anélkül, hogy maguknak kellene meghatározniuk a már hibára utaló mérési tartományokat. A két tengely irányában is méréseket végző szenzor kettő és tíz kilohertz közti tartományban működik, ami a Fluke szerint tízszer nagyobb, mint a legtöbb másik vibrációérzékelő működési tartománya.

Olcsóbb és könnyebb monitorozás

A szenzor vezetékes és vezeték nélküli internetkapcsolattal is ellátható, ami lehetővé teszi a gépek állapotának távolról nyomon követését, ami amellett, hogy jól jön a nehezen hozzáférhető gépeknél, csökkenti az ellenőrzés erőforrásigényét.

A szenzor adatküldési gyakorisága egyénileg állítható be. Nagyobb időközökkel növelhető az akkumulátor élettartama, a Fluke szerint tíz percenkénti adattovábbítással az akkumulátor mintegy egy évig képes energiával ellátni a műszert.

A Drives & Controls cikke szerint a Fluke 16 szenzort magába foglaló szettekben kínálja érzékelőit, melyek telepítéséhez a vállalat szakértői személyes vagy távoli segítséget nyújtanak igény esetén. Különböző képzési lehetőségeket ugyancsak nyújt a vállalat.

Kiemelt Partnereink