Gyártósor Az AvtoVAZ vezére rálépett a konkurensek lábujjára

Az AvtoVAZ vezére rálépett a konkurensek lábujjára

autopro.hu | 2015.06.18 09:13

Az AvtoVAZ vezére rálépett a konkurensek lábujjára

Megkapta a magáét a GM és a Ford egyaránt, miközben a francia–orosz konszern lenyúlta az Opel és a Chevrolet dílereit.

Hirdetés

– Az Oroszországban működő autógyárak többsége versenyképtelenül működik – közölte Bo Andersson, a legnagyobb orosz autóipari vállalat vezérigazgatója. Szerinte csak öt gyár üzemel fenntartható módon, persze ezek között két AvtoVAZ és egy Renault gyárat is találunk. 175 ezerben húzta meg a reális éves termelési kapacitási mutatót a GM egykori értékesítési vezetője, ami alatt nem éri meg orosz földön termelni. Ugyanez a GM döntött nemrég szentpétervári gyára bezárásáról, s a GAZ konszernnel is felmondták az együttműködést. Ezzel együtt abbahagyják a Chevrolet és Opel modellek orosz értékesítését, egyértelműen az ukrán válság miatt kialakult gazdasági hatások miatt.

Bo Andersson kíméletlenül őszinte

Májusban 38 százalékot esett az orosz járműipari értékesítési mutató, ezen belül viszont 70 százalékot zuhant a GM saját teljesítménye – látható, nem a levegőbe beszél Andersson.

A szakember szerint 36 százalékos lesz a teljes évre vonatkozó visszaesés, és 8 évre lesz szükség, hogy újra elérjék a 2012-es eladási szintet (2,9 millió személyautó és kisebb haszonjármű).

Az AvtoVAZ a Lada márkától várja a friss lendületet – amint megírtuk, Magyarország az elsők között üdvözölheti az alaposan kipofozott új modelleket. Elsőként a Vesta kerül a piacra, majd decemberben az X-Ray típus gyártósorai is beindulnak.

Jelenleg ez az öt gyár ugorja meg az említett versenyképességi mércét

Ami másnak kár, az AvtoVAZ számára öröm, ugyanis korábban a Lada számára alig találtak értékesítő partnereket Oroszországban. Most viszont máris 16 új kereskedővel bővült a kapcsolati hálójuk, akik korábban Opel és Chevrolet modelleket forgalmaztak. – Hirtelen mindenki Lada márkakereskedő szeretne lenni – büszkélkedett Bo Andersson.

A vezérigazgató nem titkolta a Vesta listaárát sem: 8 ezer eurót, tehát nagyjából 2,5 millió forintot fognak elkérni egy példányért.

Kiemelt Partnereink