Gyártósor Az autonóm robotok esetében is fő szempont a biztonság

Az autonóm robotok esetében is fő szempont a biztonság

autopro.hu/P.B. | 2020.08.25 11:22

Az autonóm robotok esetében is fő szempont a biztonság

Fotó: Swisslog News

Azon gyárak, üzemek számára, ahol a robotok vagy kobotok alkalmazása mellett döntenek, elsődleges szempontként kell figyelembe venni a biztonságot. Az előírások nem is engedik meg az üzemeltetőknek, hogy ne foglalkozzanak a kérdéssel, de egyébként sem kell aggódni, mert a gyártók számára is fontos a biztonság.

Hirdetés

Eric Treubenbach, a Teradyne nevű amerikai robotikai cég fejlesztési igazgatója a Machine Design című lapnak nyilatkozott az autonóm mobil robotok (AMR) és a kobotok előnyeiről, alkalmazhatóságáról, biztonsági előírásairól, és arról, miért nem kell aggódnia a dolgozóknak, ha egy munkahelyen ilyen technológia jelenik meg.

Treubenbach elmondta, hogy az AMR-ek három fontos kihívásra adnak kielégítő választ: az ember képességeit meghaladó feladatokat is ellátják, csökkentik a munkaerőre fordítandó költségeket, és versenyképesebbé teszik a cégeket. Mint fogalmazott, a technológia legnagyobb előnye, hogy a veszélyes munkaterületeken is kiválóan alkalmazható, ezzel növelve a dolgozók biztonságát.

Több robot, kevesebb baleset

A robotikai szakértő egy figyelemreméltó statisztikát is említett az interjúban: 2018-ban közel 8 ezer nem halálos kimenetelű munkahelyi baleset részese volt targonca, sőt, 85 munkahelyi haláleset köthető targoncás balesethez az Egyesült Államokban. A targoncák robotokkal való kiváltása tehát potenciálisan növeli a raktárak, nagyobb csarnokok biztonságát.

Az AMR-ek akár 4,5 tonna mozgatására is képesek, fel tudják tölteni az általuk vitt tárgyakat a gyártósorra, és a teherautók felpakolásában is segítenek, tehát át tudják venni a targoncák szerepét, ráadásul a mesterséges intelligenciának köszönhetően valós idejű adatokra alapozva tervezik meg az útvonalukat, hogy ne ütközzenek más gépekkel.

Treubenbach kiemelte, hogy a flexibilitás lehet a gyártás jövője, az emberi munkaerő és a robotok összehangolása számos előnyt rejthet magában, ennek a kapcsolatnak a fejlesztése a jövő.

Kiemelt Partnereink