Gyártósor Az amerikai hadsereg is kihasználja a 3D nyomtatást

Az amerikai hadsereg is kihasználja a 3D nyomtatást

autopro.hu/P.B. | 2022.03.15 04:19

Az amerikai hadsereg is kihasználja a 3D nyomtatást

Fotó: Facebook/Boeing

Bár a katonaság számára nem idegen jelenség, hogy nehéz körülmények között, minden lehetséges módon fent kell tartani az ellátást. Most, amikor a szerződött partnerek a járvány okozta kieséssel küzdenek, a nyersanyagok a kikötőkben rekednek, és a chiphiány miatt a gyártósorok leállnak, az amerikai hadsereg a 3D nyomtatáshoz fordul alapvető alkatrészek beszerzéséhez.

Hirdetés

A közelmúltban az Egyesült Államok haditengerészete kiadott egy tervet, amely a kínálat növelése érdekében összepárosítja a nehézségekkel küzdő beszállítókat 3D nyomtatással foglalkozó cégekkel. Ezzel a megoldással kívánják fenntartani a tengeralattjárók alkatrész-ellátását.

A várakozások szerint a terv segíteni fogja a haditengerészet beszállítóit – akik közül sok a haditengerészet alkatrészeinek egyedüli forrása – azáltal, hogy csökkenti a rájuk nehezedő nyomást.

Február végén az amerikai védelmi minisztérium kiadta a védelmi szempontból kritikus ellátási láncokra vonatkozó értékelését. A jelentés azt javasolja, hogy a katonaság terjessze ki a 3D nyomtatás (más néven additív gyártás) használatát.

Nem újdonság a seregnél sem

A Forbes cikke felhívja rá a figyelmet, hogy valójában nem számít újdonságnak, hogy az amerikai hadsereg additív gyártással előállított alkatrészeket használ. Ez bevett szokásnak számít például a repülőgépek vagy a harckocsik egyes alkatrészeinél. Sőt, már előírások is vannak a gyors prototípusgyártás használatára a seregnél.

A 3D nyomtatás eddig nem látott rugalmasságot és agilitást kínál a katonaság ellátásában. Ahogyan más területen, úgy a hadászatban is lehetővé teszi a 3D nyomtatás az alkatrészek gyors pótlását, valamint az eszközök gyors fejlesztését.

Az Amerikai Tengerészgyalogságnak külön egysége foglalkozik az additív gyártású alkatrészekre vonatkozó megrendelésekkel, sőt, a tengerészgyalogosok azt is megtanulták, építhetnek olyan betonbunkert mindössze 36 óra alatt, amely elég nagy ahhoz, hogy elrejtse a teherautóra szerelt rakétavető rendszert.

Kisebb függőség

A Hadsereg Kutatólaboratóriuma jelenleg azon dolgozik, hogy csökkentse az ellátási lánc egyirányú kitettségét azáltal, hogy a rendelkezésre álló műanyag csomagolóanyagokat 3D nyomtatók alapanyagaként használják, amelyekből aztán az alkatrészek, szerszámok és kellékek széles skáláját tudják előállítani.

A 3D nyomtatással előállított tartalék Humvee-kilincsektől a tengeralattjáró-alkatrészekig a 3D nyomtatás katonai felhasználási területe egyre növekszik, és talán egy univerzális megoldás az ellátási lánc ellenálló képességének kiépítéséhez – írja a Forbes.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink