Gyártósor A vasöntéstől a csokigyárig – mindenhol ott vannak a robotok

A vasöntéstől a csokigyárig – mindenhol ott vannak a robotok

Végh Martin | 2022.06.24 16:20

A vasöntéstől a csokigyárig – mindenhol ott vannak a robotok

A Kuka vasöntő robotja a Georg Fischer üzemében | Fotó: KUKA Blog

Mikor a robotokra gondolunk, a legtöbbünknek valószínűleg a gyártósorokon ponthegesztéseket végző, vagy méretes karosszériaelemeket mozgató berendezések jutnak az eszünkbe. A robotok azonban mind a gyártásban, mind azon kívül számos olyan tevékenységet is végeznek, amik esetében ritkán kerülnek említésre. Cikkünkben ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Hirdetés

Robotokat elterjedten alkalmaznak marásra és vágásra, az azonban talán kevésbé ismert, hogy utóbbi művelet elvégzésére vízsugár segítségével is képesek. A vízsugaras vágás számos előnyt kínál, közülük talán a legfontosabb, hogy az ételtől a gumin át a titánig rengeteg különböző anyaggal képes megbirkózni. Emellett a technológia mellett szól a lézervágáséhoz képest alacsonyabb költség, illetve a biztonságos működés is.

Fotó: Youtube/KMTWaterjetCutting

A többek között az autó- és építőiparban használt vízvágó robotok többféle alakot is ölthetnek annak függvényében, hogy sík anyaglapok vágása vagy komplexebb alakú alkatrészek készítése a feladatuk.

Az extrém forróság sem akadály

A robotokat a fémöntés több részfeladatának elvégzésére használják az öntőformák tisztításától kezdve a felületkezelésen és a minőségellenőrzésen keresztül egészen a folyékony fémek öntéséig. Utóbbi extrém hőterheléssel jár, ám hőálló burkolatoknak, hővisszaverő bevonatoknak és speciális szigeteléseknek köszönhetően a robotok alkalmassá tehetőek annak elviselésére. Ezáltal helyettesíthetik az emberi munkaerőt egy koncentrációt igénylő veszélyes munkakörben. Robotokat használnak például alumíniumöntésre, míg a világ első kettő vasöntő robotját a svájci Georg Fischer állította üzembe a németországi Mettmannban. A Kuka szerint itt a robotjai plusz rugalmasságot biztosítanak azáltal, hogy az 1400 fokos folyékony vasat a vas formaszekrény bármely pontján beönthetik.

A Kuka vasöntő robotja dolgozik az emberektől elkerített cellájában

A Kuka vasöntő robotja dolgozik az emberektől elkerített cellájában | Fotó: Youtube/KUKA - Robots & Automation

Lyukfúrástól a műalkotásokig

Aligha gondolnak sokan úgy a robotokra, mint fa bútorok készítői, holott vannak köztük olyanok, melyeknek ez a feladata. A magas minőségű konyhabútorokat gyártó francia Schmidt például a bútorlapok lyukasztására, marására és zsanérokkal ellátására használ egy, az automatizálási megoldásokat szállító Zimmer Csoport által készített, több robotot magába foglaló cellát a kelet-franciaországi Sélestat településen található üzemében. Itt a robotok kéttized milliméteres pontossággal készítik az egyéni igényekre szabott bútorokat, továbbá olcsóbb alternatívát jelentenek a klasszikus megmunkáló berendezésekkel szemben.

Ajtópántokat felszerelő robot a Zimmer Csoport gyártócellájában

Ajtópántokat felszerelő robot a Zimmer Csoport gyártócellájában | Fotó: Youtube/Zimmer Group

Bár ott nem terjedtek még el, a robotok alkalmazására már a kis létszámú műhelyekben is van példa. A német Rehnában működő Eigenstetter műasztalos cég egy méretes maró robot beszerzése mellett döntött, miután egy speciális, komplex megrendelést kapott. A hét méter magas teremben működő, négy méteres kinyúlással rendelkező Kuka robot képes emberi beavatkozás nélkül váltani marószerszámai között. Neki köszönhetően a kis cég olyan rendkívül komplex alakú, nagy precizitást igénylő megrendelésekkel is megbirkózik, amiket csak hagyományos kézi munkával nem tudnának elvállalni.

Az Eigenstetter robotja munka közben

Az Eigenstetter robotja munka közben | Fotó: KUKA Blog

A csokiöntés és az almaszedés is megy

Korántsem a legjellemzőbb alkalmazási területük, de a robotok mára az élelmiszeriparban is jelen vannak, méghozzá sokféle különböző alkalmazásban. Ahogy azt az Association for Advancing Automation nemzetközi, automatizálást támogató szervezet is megírta elemzésében, a robotok ételfeldolgozásban használatát sokáig rendkívül nehézzé tette, hogy egyes ételek formája tág keretek között változik, míg másokat nagyon óvatosan kell kezelni. A gripperek fejlődésével, különösen a vákuumos és a soft, vagyis lágy gripperek megjelenésével azonban a kényes és eltérő formájú/méretű élelmiszerek mozgatása is lehetségessé vált.

Lágy gripperrel ellátott krumplicsomagoló robot

Lágy gripperrel ellátott krumplicsomagoló robot | Fotó: FANUC

Természetesen a robotok nem csak olyan feladatokat láthatnak el, melyek során az élelmiszereket egyik helyről a másikra kell áthelyezniük. Robotok ma már többek között ételek szeletelését, válogatását és torták díszítését is végzik, sőt csokoládék gyártásában is részt vesznek. Mikor a Josef Zotter osztrák csokigyártó a stájerországi Berglben található telephelyén új üzemet húzott fel, helymegtakarítási célból robotokat is beszerzett. Az új gyártósoron kettő darab, Kuka által készített robot működik, az egyik az öntőformákat a csokiöntő gép alá mozgatja, rázással elegyengeti a folyékony csokoládét, majd a hűtőbe helyezi az öntőformákat. A másik feladata az öntőformák kivétele, majd továbbítása a dolgozók részére, akik eltávolítják belőlük a megszilárdult csokidarabokat.

A csokiöntő gép alá helyezi az öntőformát a Josef Zotter robotja

A csokiöntő gép alá helyezi az öntőformát a Josef Zotter robotja | Fotó: KUKA Blog

Bár még nem beszélhetünk végleges megoldásról, a robotika már az almák leszedésében is szerepet kapott. A Kuka a holland RIWO rendszerintegrátor és a Wageningen Egyetem közreműködésével CropBot néven egy olyan robotkart készített, ami gépi látással beazonosítja az almákat, vákuumos gripperével pedig leemeli őket a fáról, majd a külső jellemzőiknek megfelelő rekeszbe helyezi őket. A robotot egy pilot program keretében már sikeresen tesztelték Hollandiában 2021-ben, ekkor átlagosan öt másodpercenként szedett le egy almát.

A Kuka almaszedő robotja Hollandiában. A robotkart a szüretelés elvégzéséhez egy traktor oldalára szerelték fel.

A Kuka almaszedő robotja Hollandiában. A robotkart a szüretelés elvégzéséhez egy traktor oldalára szerelték fel. | Fotó: KUKA Blog

A Kukáéhoz hasonló megoldások a jövőben segíthetnek a gazdálkodóknak megbirkózni a munkaerőhiánnyal a szezonális betakarítási munkák idején. A hatalmas potenciált jól mutatja, hogy csak az almák szüreteléséhez világszerte 1,6 millió robotot lehetne használni minden évben.

A következő években a Kuka szeretné tovább fejleszteni robotját, illetve szélesebb körben is tesztelni azt a piacra dobást megelőzően.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink