Gyártósor A tervezés jövője – kihívások és megoldások

A tervezés jövője – kihívások és megoldások

Németh László | 2023.01.19 16:17

A tervezés jövője – kihívások és megoldások

Fotó: HungaroCAD

A világ folyamatosan változik. Az utóbbi néhány évben felbukkantak olyan eszközök és megoldások, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. Mesterséges Intelligencia. Gépi tanulás. Virtuális valóság. 3D fémnyomtatás. Csupán pár a számtalan újdonság közül.

Hirdetés

Az Autodesk hisz abban, hogy ezekre a kihívásokra választ tud nyújtani és segíthet a mérnököknek abban, hogy lépést tartsanak a fejlődéssel.

Gépészeti termékgyűjtemény - Product Design Collection

Az Autodesk olyan megoldást kínál, amely segít a mérnököknek alkalmazkodni ezekhez a kihívásokhoz a mindennapi munkájuk során, ez pedig nem más, mint a Product Design Collection, azaz gépészeti termékgyűjtemény. Ez a csomag egyesíti az Autodesk gépészeti portfóliójának legfontosabb elemeit, amik a következőek.

Inventor

Az Autodesk gépészeti megoldásainak alapja az Autodesk Inventor 3D parametrikus tervező rendszer. Miért is? Mivel minden eszközt megad ahhoz, hogy terveinket 3D formába öntsük. Parametrikus és szabadformájú modellezési lehetőségek, gépelem tervező és méretező környezet, vázszerkezetek, cső- és kábelkorbácsok, szabványos elemkönyvtárak, hogy csak párat említsünk. Az iLogic környezettel könnyen és gyorsan készíthetünk szabályokon alapuló modelleket, amelyek testre szabását a továbbiakban az értékesítő kolléga is elvégezheti, akár az ügyféllel közösen.

A Product Design Collection olyan lehetőségekkel bővíti az Inventor repertoárját, amelyek között mindenki megtalálhatja a mindennapi munkájához szükséges elemeket.

Végeselem vizsgálat

A tervezés manapság ritkán áll meg pusztán a forma kialakításánál. Egyre inkább igény a megbízhatóság növelése, bizonyítása is. A végeselem vizsgálat válaszokat adhat az olyan kérdésekre, hogy eltörik-e az alkatrész, mekkora deformációval számolhatunk, de akár kifáradási, hőtani vagy ejtésvizsgálatot is elvégezhetünk gyorsan és egyszerűen. A csomagban lévő Nastran az Inventorban lehetőségeit egészíti ki, ráadásul képes kezelni a nemlineáris anyagokat, műanyagot, gumit, fát, kompozitot is.

Fotó: HungaroCAD

Layout - Üzemelrendezés

Az üzemterületek elrendezési rajzai a mai napig jobbára papíron vagy jobb esetben 2D AutoCAD rajzban érhetőek el. Ezek karbantartása, kezelése nem egyszerű feladat.

A Product Design Collection csomagban található Factory Design Utility egyedülálló módon köti össze a 2D és a 3D programokat egy egységes, asszociatív munkakörnyezetté. A rendszer alapja egy megosztott 2D-3D elemtár, amelyet előre elkészített üzemelemek mellett (mint például moduláris szállítószalagok, konténerek, megmunkálóállomások, robotok, targoncák, stb.) saját Inventor terveinkkel is feltölthetünk. A rendszer a 3D modellek alapján automatikusan létrehozza azok 2D felülnézeti rajzát, ezeket összerendeli egymással és ezt a bejegyzést elláthatjuk a megfelelő információkkal, adatokkal. A 2D-3D szinkronizálás révén a módosítások azonnal frissülnek a 3D modell és a 2D AutoCAD környezet között.

Fotó: HungaroCAD

CAM

A gyártáselőkészítés elemi része a mérnöki munkának. A cég rendelkezésére álló géppark optimális kihasználása rendkívül fontos, és ezt teszi lehetővé az Inventor CAM. Legyen szó akár 2,5 tengelyes, akár 5 tengelyes megmunkálásról, lézer- vagy plazmavágásról, az Inventor CAM képes a 3D modell alapján létrehozni a CNC kódot, amiben a több, mint 100 előre elkészített posztprocesszor segít. Ezek lefedik az iparban előforduló vezérlések legnagyobb részét.

Generative Design

Maradva a gyártástechnológiánál, a mérnökök elé új kihívásokat állítanak az additív gyártási lehetőségek, a 3D nyomtatás. Itt valójában egy paradigmaváltásról van szó, hiszen a 3D nyomtatással előállított fém vagy műanyag alkatrészeknél csak és kizárólag a felhasznált anyag mennyisége határozza meg az alkatrész árát (a gépidő mellett természetesen), a formája lényegtelen, így futurisztikus, a hagyományos gyártástechnológiával nagyon nehezen előállítható alakzatok felhasználhatóvá, sőt akár költséghatékonnyá is válhatnak.

A Generative Design abban segíti a mérnököket, hogy el tudjanak szakadni a hagyományos formáktól és merőben új megközelítéseket próbálhassanak ki. Ez egy megoldáskereső, gépi tanuláson alapuló algoritmus, amely a peremfeltételek ismeretében (megfogások, erők, elkerülendő térrészek) a rendelkezésre álló gyártástechnológiának (lézervágás, 5 tengelyes marás, 3D fémnyomtatás, stb.) megfelelő alakzatokat generál, egyszerre akár több százat, amelyekből különböző szempontok szerint kiválaszthatjuk a megvalósítani kívánt formát.

Virtuális valóság

A 3D modellekből könnyen generálhatunk immerzív VR környezetet, ehhez a csomagban megtalálható 3Ds Max lehet a segítségünkre. A szórakoztató iparban jól ismert megoldás a mérnökök számára is elérhetővé teszi ezt a technológiát, amely termékeink szemlélésének egy egészen új dimenzióját nyitja meg.

Nagyon sokáig lehetne még folytatni a csomagban található megoldások bemutatását, de ennyiből is látszik, hogy a Product Design Collection segíthet új szintre emelni a 3D tervezés folyamatát.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink