Gyártósor A robotikában is egyre fontosabb a kiberbiztonság

A robotikában is egyre fontosabb a kiberbiztonság

autopro.hu/V.T. | 2023.12.09 12:20

A robotikában is egyre fontosabb a kiberbiztonság

Fotó: Bosch Csoport

A robotizált rendszerek gyakran kezelnek érzékeny adatokat és végeznek kritikus feladatokat, ezért különleges kihívásokat vetnek fel a kiberbiztonság területén. Ezek a kihívások a rendszerek biztonságos, fennakadásmentes és megbízható működésének átfogó biztosítása során jelennek meg.

Hirdetés

A robotizált rendszerek természetüknél fogva összetettek és többdimenziósak, hiszen többnyire egyszerre ötvöznek hardvert, szoftvert és hálózati interfészeket. A komplex felépítés sokféle kiberbiztonsági kockázattal jár, ami megjelenhet adatszivárgás, azonosítatlan hozzáférés, vagy irányítás-átvétel formájában is. Az olyan érzékeny területeken, mint az egészségügy, a katonai védelem, vagy a szervezetek működéséhez nélkülözhetetlen infrastruktúrák, jelentős következményekkel járhatnak az ilyesféle károkozások. Az egyik legfőbb aggodalom a robotok feletti irányítás-átvételt illeti, mivel ezt adatlopásra, de akár fizikai kár okozására is fel lehet használni. Egyre erősebb biztonsági eljárásokra lesz szükség, ahogy a robotok autonómabbá és összekötöttebbé válnak, hiszen eközben nő a kiberbiztonsági kockázatok száma és mértéke is.

Az alábbi négy fő probléma leküzdése alapos hozzáállást, valamint sokrétű védelemmel rendelkező biztonsági megoldások alkalmazását igényli:

  • Növekvő konnektivitás: A robotok sebezhetőbbé válnak a hálózati támadásokkal szemben, mivel egyre nagyobb köztük az összeköttetés felhőszolgáltatások és IoT eszközök használatával.
  • Összetett ellátási láncok: A több különféle gyártótól származó robotalkatrészek további veszélyeket vethetnek fel megfelelő biztonsági eljárások hiányában.
  • Autonóm döntéshozás: A robotok autonóm döntéshozatalának folyamatát komoly biztonsági módszerekkel kell felügyelni, ezzel megelőzve a manipuláció és a nem megfelelő döntések esélyét.
  • Adatbiztonsági aggályok: A személyes és érzékeny adatokat kezelő robotoknak szigorú szabályozásra van szükségük, hogy elkerülhetőek legyenek az adatszivárgások.

A kiberbiztonsági kérdések megoldásához olyan stratégiát kell alkalmazni, ami kiterjed az alábbi szempontokra:

  • Erős szoftveres biztonság: A robotizált rendszerek szoftveres karbantartását időszakos frissítésekkel és hibajavító csomagokkal kell biztosítani.
  • Biztonságos kommunikációs protokollok: A lehallgatás és a jogosulatlan hozzáférések megelőzéséhez biztonságos, kódolt kommunikációs csatornák szükségesek.
  • A sebezhetőségek rendszeres felmérése: Rendszeres felméréseket kell végezni a sebezhetőségek felismerésének és javításának érdekében.
  • Kiberbiztonsági kultúra megalapozása: A robotizálás résztvevői között hangsúlyozni kell a kiberbiztonság fontosságát.

A robotizált rendszerek biztonságának növelésében központi szerepet játszik a mesterséges intelligencia (MI), valamint a gépi tanulás (ML). Ezeket a technológiákat hatékonyan lehet hibakeresésre, előrejelzésekre és automatizált válaszlépések végrehajtására használni. Az MI-alapú biztonsági rendszerek nagy mennyiségű adatot képesek elemezni kibertámadások mintái után kutatva, amivel proaktív védelmi megoldásokat tudnak nyújtani.

A funkcionalitás és a biztonság közötti egyensúly megtalálása az egyik legnagyobb nehézség a kiberbiztonságban. Ugyan elengedhetetlenek a szigorú biztonsági szabályozások, ezek nem mehetnek a teljesítmény és a használhatóság rovására. Ennek eléréséhez a biztonságot központi elemnek kell tekinteni a tervezés során, nem pedig egy utólag hozzáadott tulajdonságnak.

Az együttműködés fontos szempont

Az ipari szereplőknek, a tanintézményeknek és a szabályozó szervezeteknek együtt kell működniük, hogy hatékonyan léphessenek fel a kiberbiztonsági kihívásokkal szemben. A szabványosított biztonsági protokollok és vezérelvek alapvető elemei ennek a gyorsan fejlődő területnek, amiket a tudás, gyakorlatok és az erőforrások megosztásával lehet megvalósítani. A kollaborációs platformok és kezdeményezések teret biztosíthatnak az információcserének és a közös erőfeszítések eredményességének.

A későbbiekben a robotikai kiberbiztonság tovább fog fejlődni, a terület jövőképét pedig az új technológiák, a megújuló veszélyformák, valamint a robotok alkalmazásának egyre nagyobb mértéke fogja formálni. Folyamatos kutatásra, fejlesztésre, és új stratégiák alkalmazására van szükség ahhoz, hogy lépést lehessen tartani ezekkel a változásokkal. Az innovatív megoldásokat nyújtó eszközök alapvetőek lesznek a jövő kiberbiztonságában.

Végezetül, a robotikai kiberbiztonság nehézségeinek leküzdéséhez elengedhetetlenek az átfogó, többdimenziós megoldások. A különféle sebezhetőségek orvoslásától az MI és az ML technológiák kihasználásáig mindennek összeköttetésben kell lennie. A robotikában felmerülő biztonsági kérdések ellenszere a közös erőfeszítésekben és a fejlett védelmi megoldások alkalmazásában rejlik. A terület növekedése és fejlődése közben muszáj lesz ébernek és proaktívnak maradni, hogy a robotikában rejlő teljes potenciál kihasználható legyen, biztonságos és megbízható módon - írta meg a Robotics and Automation News.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink