Gyártósor A műanyagokba integrált elektronikáké a jövő

A műanyagokba integrált elektronikáké a jövő

autopro.hu/V.M. | 2021.10.17 04:23

A műanyagokba integrált elektronikáké a jövő

Fényszóró fűtés a műanyag házba integrált áramkörökkel | Fotó: Convestro

Terjedőben van az elektronikák 3D műanyag struktúrákba integrálása, ami szofisztikáltabb megoldásokat tesz lehetővé, mint a merev nyomtatott áramkörök védőházba építése – állítja az IDTechEx piackutató cég.

Hirdetés

Az egyre szélesebb körben alkalmazott in-mold szerkezeti elektronikai technológiák lehetővé teszik elektronikák fröccsöntött és hőformázott műanyagokba építését. A technológiával hatékonyan készíthetőek görbe, tapintásérzékeny felületek, mivel az érintésérzékelés és a fények integrálásával akár 70 százalékos tömeg- és méretcsökkenés is elérhető. A főként az autóiparban és a fogyasztói elektronikákban alkalmazható technológia piaca 2032-re 1,5 milliárd dollárt fog kitenni az IDTechEx szerint.

A technológia a már jobban ismert in-mold dekoráló folyamat továbbfejlesztéseként fogható fel, amihez felhasználhatóak a már jelenleg is alkalmazott eszközök.

Még vannak megoldásra váró problémák

Az in-mold elektronikák gyártásának első lépése áramkörök vezetőképes tintákkal nyomtatása, amit vezetőképes ragasztóanyagok és azokkal elektronikus részegységek, mint LED-ek felvitele és rögzítése követ. Az áramköröket és elektromos komponenseket általában polikarbonátra helyezik – mondta el Matthew Dyson, az IDTechEx technológiai elemzője a Plastics Today-nak.

Dyson egy érdekes kiegészítőként azt is megosztotta, hogy a Covestro német vegyipari vállalat egy olyan polikarbonát filmet fejlesztett ki, amit egy akril réteg határol. A vállalat állítása szerint ezzel kombinálni tudja az akril magas karcolási és vegyi ellenállóságát a polikarbonát megmunkálhatóságával.

Az in-mold technológia területén ugyanakkor még számos kihívás vár leküzdésre Dyson szerint. Ezek egyike, hogy az elektromosan vezető tintáknak és ragasztóknak el kell viselniük az előbbi gyártási folyamatok magas hőmérsékleti és nyomási viszonyait, egy másik pedig a magas minőségi követelmények teljesítése, hiszen a beágyazott elektronikában egyetlen hiba is használhatatlanná teheti az egész komponenst.

Az autóipar lesz az elsődleges felhasználó

Az in-mold elektronikák legcélszerűbb felhasználási területe a tapintásérzékelő felületek, például az autók vezérlő paneljei, mivel sima, takarítható, világítást és haptikus visszajelzést integráló felületek készíthetőek vele.

A technológia már megjelent a fogyasztói cikkek piacán, az autóiparban azonban egyelőre a koronavírus-járvány és a szigorú minőségi elvárások akadályozzák elterjedését. Ennek ellenére Dyson szerint a fő felhasználója az autógyártás lesz.

„Az orvosi eszközök egy másik lehetőséget jelentenek” – tette hozzá Dyson, aki azt a hagyományos kapcsolókkal szemben nyújtott előnyökkel, így a kisebb súllyal, a kisebb térfogattal és a felület ellenállóságával magyarázza. „A kisebb súly különösen vonzó az autóipar és talán még a repülés számára is” – folytatta.

Az alapvető technológiává válás útján

Habár az in-mold elektronikák technológiája még kezdeti szakaszában van, olyan nagy műanyagipari vállalatok, mint a DuPont és a Covestro is speciálisan ahhoz igazított anyagokat fejlesztenek.

Dyson szerint a jövőben egy olyan alapvető technológiává válhat, mint ma a nyomtatott áramkörök. „Miután ez megtörtént, egy áramköri termék elkészítése egy elektronikus tervfájl elküldésének egyszerű műveletét fogja jelenteni, szemben a specialistákkal való drága konzultációval, ami a mostani helyzetet jellemzi.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink