Gyártósor Slavoj Musilek: Robotok nélkül nehezen tudják a magyar cégek teljesíteni a megrendeléseket

Slavoj Musilek: Robotok nélkül nehezen tudják a magyar cégek teljesíteni a megrendeléseket

Pardavi Mariann | 2018.01.26 09:30

Slavoj Musilek: Robotok nélkül nehezen tudják a magyar cégek teljesíteni a megrendeléseket

A Universal Robots közép-kelet-európai igazgatója szerint hiába nőnek az autóipari kisvállalkozások megrendelései, ha nem találnak elegendő embert a munkaerőpiacon. Jó hír viszont, hogy a magyar munkavállalók digitális ismerete legalább olyan jó, mint a cseh, német vagy más munkavállalóké.

Hirdetés

– Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy az autóipari beruházások nagy része fejlesztésre irányult, az autóipari vállalatok nagy összegeket fordítottak robotizációra. Mennyire volt érezhető ez a Universal Robots magyarországi eladásaiban 2017-ben?
– Az autóipar mindig is vezető szerepet töltött be az automatizálás és robotika területén Európa-szerte, Magyarországot is beleértve. Ennek két oka van: egyrészt az autóipar rendkívül versenyképes környezet, amely a legmodernebb technológiák alkalmazását igényli. Másrészt az autógyártás a tömegtermelés és a kifejezetten egyedi termékek kombinációját jelenti. Az együttműködő robotokat pontosan ilyen igényekre tervezték. A kobotok – vagyis a kollaboratív robotok – képesek ismétlődő feladatok elvégzésére konstans minőség mellett, de gyorsan és könnyedén újratelepíthetőek más, gyártási kapacitással rendelkező feladatok elvégzésére is. Mindez különösen előnyös a helyi, autóipari kis- és középvállalkozások számára.

– Az utóbbi időben az ön által említett kobotoké, vagyis az együttműködő robotoké volt a főszerep. Milyen trendek határozzák meg a robotikát a következő években?
– A 2017-es World Robotics Report 18 százalékos növekedést jósol a robotok telepítését illetően az elkövetkezendő évekre, amely a kollaboratív robotok iránti megnőtt keresletnek lesz köszönhető. A legfontosabb üzenet az, hogy nemcsak a nagy gyártóvállalatok képesek automatizálni termelésüket, hanem a kis- és középvállalkozások is megengedhetik maguknak az automatizálási projektekbe való invesztálást. Az együttműködő robotok rendkívül gyorsan munkába állíthatóak és mindössze 6-12 hónapos a beruházások megtérülése. A 2018-as év legfontosabb célja, hogy az általunk kifejlesztett technológiát eljuttassuk a kis- és közepes méretű gyártó vállalatok számára. Azt látjuk, hogy miközben ebben a szegmensben nőnek a megrendelések, addig nem találnak elegendő embert a munkaerőpiacon. A helyzet megoldásában az együttműködő robotokkal kívánunk nekik segíteni, amelyek lehetővé teszik számukra az ügyfelek igényeinek kielégítését, az egyenletes minőség fenntartását és a munka termelékenységének növelését.

– Hatékony megoldásokat adhat a robotika a munkaerőhiányra?
– Az együttműködő robotok minden olyan feladat elvégzésére alkalmazhatóak, amelyeket a munkavállalók nem szeretnek végezni: nehéz, ismétlődő vagy egészségre veszélyes munkák. Egy olyan vállalat, amely ezeket a tevékenységeket robottal helyettesíti, növelheti termelékenységét új emberek felvétele nélkül, miközben meglévő munkavállalóit jobb, értékesebb és az egészségre kevésbé ártalmas feladatokkal láthatja el.

– A másik oldalról mik a tapasztalatok? Képesek a kisvállalkozások dolgozói könnyedén kezelni a robotokat?
– A magyar munkavállalók digitális ismerete legalább olyan jó, mint a cseh, német vagy más munkavállalóké. A jó hír az, hogy a Universal Robots termékeihez kapcsolódó felhasználói felület lehetővé teszi a robotok felállítását és működtetését a programozással nem rendelkező felhasználók számára is. A kobotokkal végzett munka olyannyira intuitív, hogy a digitális ismeretekkel nem rendelkező dolgozók is nagyon gyorsan és hatékonyan képesek elsajátítani a működéshez szükséges készségeket.

– Egy friss felmérés szerint jelenleg az autóiparban a hegesztő robotok a legelterjedtebbek. Milyen feladatok elvégzésére vásárolják a Universal Robots robotokat?
– A hagyományos ipari robotokkal ellentétben az együttműködő robotok automatizálják az ismétlődő és fárasztó feladatokat, amelyeket eddig az emberek végeztek. Ideálisak a nagyfokú rugalmasságot igénylő, egyedi termékek vegyes gyártásához, amelyet a drága, nehéz és nagy ipari robotok nem tudnak biztosítani. Az emberekkel együttműködve a robotok növelik a termelékenységet, így a munkavállalók más, értékesebb feladatok elvégzésével foglalkozhatnak.

– Milyen kihívások határozzák meg a magyar vállalatok idei évét? Hogyan tud ebben segíteni a Universal Robots?
– Ahogyan az korábban már említettem, a fő kihívás az, hogy a gyártók kezelni tudják a megbízások jelenlegi növekedését a megrendelések következetes minőségét megőrizve. Különösen az autóipari szegmensben, a minőségi hibák nagy büntetést jelentenek.

– Hogyan befolyásolja az IATF 16949:2016 szabványra való átállás a Universal Robots tevékenységét?
– A robotjaink úgy növelik a gyártott termékek minőségét, hogy megfelelnek a legmodernebb szabványoknak, beleértve az IATF 16949:2016 szabványt is.

Kiemelt Partnereink