Gyártók Zöld acélba fektet a BMW Csoport

Zöld acélba fektet a BMW Csoport

autopro.hu/H.J. | 2021.03.20 08:21

Zöld acélba fektet a BMW Csoport

Fotó: BMW PressClub Global

Újabb lépést tett a fenntarthatóság felé a BMW Csoport. A vállalat egy, a BMW i Ventures által támogatott amerikai startup cég, a Boston Metal innovatív megoldásába fektet be. A szén-dioxid mentes acélgyártás segítségével a vállalat jelentősen csökkentheti a károsanyag-kibocsátást a beszállítói hálózatában, amely hozzájárul a hosszútávú fenntarthatósági célok eléréséhez is.

Hirdetés

A BMW beszerzésért és beszállítói hálózatáért felelős igazgatóságának tagja, Andreas Wendt elmondta, hogy az elmúlt időszakban szisztematikusan vizsgálták azokat a nyersanyagokat és alkatrészeket a beszállítói hálózatban, amelyek felelősek voltak a gyártás során keletkező legmagasabb szén-dioxid kibocsátásért. Az acél egy volt ezen anyagok közül – mivel azonban létfontosságú anyagnak számít az autóiparban, a vállalatnak olyan megoldást kellett keresnie, amely fokozatosan csökkenti az acél károsanyag-kibocsátását az ellátási láncban. Tervek szerint az acél szén-dioxid kibocsátásának kétmillió tonnával alacsonyabbnak kell lennie 2030-ig bezárólag.

Sokoldalú tulajdonságai révén az acél az autógyártás egyik legfontosabb anyaga, és nem kevésbé fontos a jövő járműgenerációi számára. Az elektromobilitás dinamikus felfutása mellett az acél továbbra is fontos elem marad a karosszériák és számos alkatrész számára. A BMW Csoport európai présüzemei ​​évente több mint félmillió tonna acélt dolgoznak fel.

Szén helyett elektronokat használnak az acél gyártásához

A hagyományos acélgyártásban használt vasolvasztók szén-dioxidot termelnek. A Boston Metal ezzel szemben villamos energiát használ az új technológiájához, amely egy elektrolizáló cella segítségével olvadt vasat állít elő, amelyet később acéllá dolgoznak fel. Ha erre a folyamatra megújuló energiából származó villamos energiát használnak, akkor az acélgyártás szénmentes.

A BMW Csoport már tavaly szoros kapcsolatban állt a Boston Metal startuppal mind saját kutatási tevékenysége, mind a BMW Startup Garage keretében. A BMW most pedig a BMW i Ventures által be is fektet a vállalatba.

Innovatív technológiák és zöld energia az acélgyártásban

Az új technológiákba való befektetés csak egyike annak a számos lépésnek, amelyet a BMW Csoport az ellátási láncra vonatkozó ambiciózus céljai elérése érdekében tesz. Például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés fontos kritérium minden, a vállalat által megkötött szerződésnél. Wendt elmondta, hogy rendkívül fontos a BMW számára, hogy partnerei is elkötelezettek legyenek a fenntartható működés mellett, és ennek keretében alacsony-kibocsátású technológiákat alkalmazzanak. Ezen kívül a zöld energiának is jelentős szerepe van, hiszen kizárólag olyan beszállítókkal dolgozik a cég, amelyek csak zöld energiát használnak a vállalatnak biztosított acél előállításához.

Zárt anyagciklus és újrahasznosított acél

Az alapanyag-tartalékok megőrzése érdekében a BMW Csoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig tovább növeli az újrahasznosított nyersanyagok – az úgynevezett másodlagos anyagok – százalékos arányát, és a körforgásos gazdaságban többször használja fel az alapanyagokat. A présüzemekben előállított összes acélhulladékot vagy közvetlen anyagciklus útján hasznosítják újra, vagy acélkereskedőkön keresztül visszaküldik az acélgyártónak, és új acéllá dolgozzák fel. A másodlagos anyagok használata jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az elsődleges anyagokkal összehasonlítva, emellett megőrzi a természeti erőforrásokat és csökkenti a termeléshez szükséges energia mennyiségét is.

Elkötelezettség a környezeti és társadalmi normák mellett

A ResponsibleSteel szervezet részeként a BMW Csoport aktívan részt vett egy fenntarthatósági szabvány kidolgozásában, amely a teljes értékláncban lefedi a környezeti és társadalmi normákat. Az acélipar gyártási helyszíneire vonatkozó fenntarthatósági előírást 2019-ben tették közzé, és ez képezi a tanúsítás alapját. A non-profit ResponsibleSteel az acélipar első globális, több felet érintő szabványosítási és tanúsítási kezdeményezése.

Kiemelt Partnereink