Gyártók Yetivel lépeget a Škoda az évi 1,5 millió darab felé

Yetivel lépeget a Škoda az évi 1,5 millió darab felé

autopro.hu | 2013.11.19 10:49

Yetivel lépeget a Škoda az évi 1,5 millió darab felé

A kvasinyi gyárban gördül le a szerelőszalagról az alapjaiban átdolgozott Škoda Yeti. A kompakt SUV-modell két változatában jelenik meg: Škoda Yeti utcai használatra készül, míg a Škoda Yeti Outdoor – a márka kommunikációja szerint – kalandra termett.

Hirdetés

– 2013 az új modellek éve a számunkra – jelentette ki Michael Oeljeklaus, az igazgatótanács termelés területéért felelős tagja, utalva az Octavia, a Superb és a Rapid Spaceback modellekre. – A Yeti gyártásának beindítása összehangolt csapatmunka eredménye: a kvasinyi gyárban mintegy 4500 munkatárs a Yeti mellett a Roomster és Superb modelljeit is gyártja.

Első ízben jelenik meg a Yeti kínálatában két változat. A városias Yeti elegáns stílussal, míg a Yeti Outdoor inkább offroad karakterrel érkezik a piacra.

A Yeti gyorsan kategóriája egyik legsikeresebb modellsorozatává lépett elő, s napjainkig világszerte mintegy 288 700 példány talált belőle gazdára. Európában a Yeti az egyik legnagyobb darabszámban értékesített A-kategóriájú SUV-modell, míg Csehországban piacvezető e szegmensben. A vállalat 2012-ben mintegy 87 400, vagyis a megelőző évinél 24 százalékkal több Yeti modelljét szállította ki, 2013 első tíz hónapja során pedig már több mint 67300 kelt el világszerte.

Az Európai Unióban az említett modell jelenleg 4,1 százalékos piaci részesedéssel a legnagyobb volumenben értékesített A-kategóriájú SUV. A Škoda 4x4-es modelljei mintegy háromszázalékos piaci részesedést szereztek az EU-országok piacán.

A Škoda 2018-ig szóló növekedési stratégiája keretében nemzetközi jelenlétét is tovább kívánja erősíteni. A Yeti 2012 vége óta az orosz Gaz-csoporttal együttműködésben már Nyizsnyij Novgorodban is készül, 2013 közepe óta – egyelőre importmodellként – pedig már kínai értékesítése is megkezdődött. 2013 végén a Yeti egy kifejezetten a kínai piac számára készült, hosszított változatában is megjelenik, amely a márka Shanghai Volkswagen partnerének üzemében készül majd.

A Škoda teljes gőzzel folytatja a vállalat történetének legnagyobb modelloffenzíváját, amelynek eredményeképpen a vállalat 2018-ra legalább évi 1,5 millió járműre tervezi növelni termelését.

Kiemelt Partnereink