Gyártók Vaskos összeget takarít meg az Opel a PSA-val, de ennek is ára van

Vaskos összeget takarít meg az Opel a PSA-val, de ennek is ára van

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.13 12:37

Vaskos összeget takarít meg az Opel a PSA-val, de ennek is ára van

Már látszanak az első költségelőnyök azt követően, hogy az Opel a PSA kötelékébe került: új autói fejlesztési költségeinek akár felét is megtakaríthatja, igaz, ez áldozatot is követel.

Hirdetés

Már látszanak az első pozitívumai az Opel felvásárlásának: a járműplatformok egy új autó alapanyagköltségeinek akár 60 százalékát is kitehetik, így nem mindegy, hogy az egyes fejlesztéseket milyen széles körben sikerül felhasználni. A PSA motorokhoz, ülésekhez, fékhez, műszerfalhoz és infotainment rendszerekhez kapcsolódó platformjait számos márka felhasználja, köztük újabban az Opel is. A német márka ezeknek köszönhetően 20-50 százalékos költségmegtakarítást érhet el minden új modelljénél.

Az új, jövőre debütáló Corsa már a PSA kompakt platformjára épül, a Grandland X és a Combo Life pedig EMP2 alapúak lesznek.

Ugyanakkor a közös fejlesztések alkalmazásának és az így realizálható költségcsökkenésnek ára is van, hiszen létrehozásuk során kevesebb dolgozóra van szükség. Emiatt a legnagyobb nyomást az Opel rüsselsheimi üzeme viseli, a központban 3000 pozíció szűnik meg a fejlesztés, ügyintézés, gyártás és további részlegek területén. Eisenachban 450, Kaiserslauternben 200 állásba kerül a centralizálás.

Kiemelt Partnereink