Gyártók Változások előtt a Renault-Nissan és a Daimler együttműködése

Változások előtt a Renault-Nissan és a Daimler együttműködése

autopro.hu/V.M. | 2021.06.26 08:22

Változások előtt a Renault-Nissan és a Daimler együttműködése

A Renault és a Daimler közös fejlesztéseként megszületett Smart Fortwo gyártása 2014-ben a Daimler (volt) hambachi üzemében | Fotó: Daimler Global Media Site

A Renault-Nissan-Mitsubishi hármas szövetsége arra készül, hogy rövidesen bilaterális alapokra helyezze a német Daimler járműgyártóval folytatott együttműködést, aminek minősége egyelőre sajnos elmarad a vártaktól.

Hirdetés

A váltás egybeesik Jacques Verdonck június végi nyugdíjba vonulásával, aki jelenleg a francia-japán szövetség Daimlerrel folytatott kooperációjáért felelős.

A hivatalosan még nem bejelentett közelgő változásról a Reuters-nek beszélő bennfentesek szerint ezentúl mind a Renault, mind a kettő japán OEM önállóan fogja kezelni Daimlerrel fennálló kapcsolatát, ami jobban illeszkedik a „vezető-követő” stratégiához, amit a három autógyártó még tavaly fogalmazott meg. Eszerint a fejlesztéseket a vállalatok saját erősségeik szerint osztják meg egymás között.

Szaporodó problémák

A Daimlerrel folytatott, mára a kifulladás veszélyében lévő kooperáció 2010-ben kezdődött az akkor még csak a Renault és a Nissan alkotta autóipari szövetséggel.

Idén először a Renault, majd nemsokkal korábban a Nissan vált meg Daimler-részvényeitől. A japán autógyártó a német fél papírjainak 1,5 százalékát birtokolta.

A részvények eladásának valószínűsíthető oka, hogy az együttműködés nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, amit megerősíteni látszanak korábbi médiaértesülések is, melyek szerint a nagyobb eredeti célkitűzéseket soha nem sikerült elérni.

A Renault és a Daimler közösen fejlesztette a Twingot, valamint a Smart Fortwo és Forfour modelljeit, ez az együttműködés azonban a végéhez közeledik, míg más területeken az eredetinél kevésbé ambiciózus célokat fogalmaztak meg az elmúlt években.

Még meg lehet fordítani a folyamatot

A Daimler ugyanakkor még mindig a Nissannal közösen tulajdonol egy gyárat Mexikóban, kiszivárgott információk szerint pedig legalább egy nagyobb méretű furgont közösen tervezne a japán vállalattal. Továbbá az elektrifikáció a jövőben új együttműködési lehetőségeket teremthet.

A nemrég megszólaló források szerint az együttműködés keretében jelenleg Renault-Daimler, Nissan-Daimler, illetve mindhárom vállalat részvételével zajló projektek zajlanak.

A német-francia-japán kooperáció a Renault-Nissan-Mitsubishi korábbi vezetőjének, Carlos Ghosnnak a nevéhez fűződik. Ghosnt 2018-ban tartóztatták le pénzügyi bűncselekmények vádjával, 2019-ben pedig Libanonba szökött a japán igazságszolgáltatás elől. Az ellene felhozott vádakat következetesen tagadja.

Kiemelt Partnereink