Gyártók Újrahasznosítja elektromos autóinak akkumulátorait a Renault Csoport

Újrahasznosítja elektromos autóinak akkumulátorait a Renault Csoport

autopro.hu/P.B. | 2021.03.23 06:20

Újrahasznosítja elektromos autóinak akkumulátorait a Renault Csoport

Fotó: Höldmayr

A Renault Csoport, a Veolia és a Solvay közös projektjének célja a Renault elektromos autóiban már elhasználódott akkumulátorok hasznos fémeinek kinyerése az alkatrészből, és ezzel körforgásos gazdaságot létrehozni az akkumulátorgyártásban.

Hirdetés

A hulladékok újrahasznosítására specializálódott Veolia és a Solvay kémiai vállalat a Renault Csoport elektromos járműveinek elhasznált akkuit hasznosítja majd újra a gyártóval közösen. A cél az olyan drága, nehezen előállítható fémek körforgásossá tétele mint a kobalt, a lítium vagy a nikkel. Az együttműködés szentesítéseként a Renault csatlakozott a Veolia és Solvay 2020-an létrehozott konzorciumához.

Az újrahasznosítási folyamat része a használt akkumulátorok begyűjtése, a fémek kiszerelése az akkukból és a tisztítás is. A közös projekt égisze alá tartozó első üzem építése már zajlik Franciaországban.

Fenntartható akkumulátorgyártás

Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt célja az akkumulátorellátás fenntarthatóvá tétele. Ez egy stratégiailag különösen fontos feladat, hiszen az elektromobilitás terjedésével egyre csak nő az igény az akkumulátorokra.

De Meo szerint a Renault Csoport holisztikus megközelítést alkalmaz a területen, azaz nemcsak erre a projektre támaszkodnak az akkumulátorok terén. Mint mondta, több megoldást is alkalmaznak az akkumulátorok élettartamának növelésére, de az újrahasznosítás sem maradhat ki a repertoárból – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink